ZABRINJAVAJUĆE ČINJENICE O GENERACIJI ZATVORENOG PROSTORA


Provodimo 90% vremena u zatvorenom prostoru bez dovoljno dnevne svjetlosti ili svježeg zraka. Više ne razmišljamo o tome, ali je naučno dokazano da to može biti štetno po naše zdravlje i dobrobit.

Mi smo generacija zatvorenog prostora. Na vama je kako će se naša priča završiti.

Pogledajte film


ZRAK U ZATVORENOM PROSTORU MOŽE BITI PET PUTA ZAGAĐENIJI OD VANJSKOG ZRAKA

Bez obzira gdje živite, otvaranje prozora da uđe svježi zrak skoro je uvijek bolje nego udisanje ustajalog zraka u zatvorenom prostoru.

DNEVNA SVJETLOST MOŽE POBOLJŠATI SPOSOBNOST UČENJA VAŠE DJECE ZA 15%

Naučno je dokazano da učionice koje su dobro osvijetljene dnevnom svjetlošću omogućavaju učinkovitije učenje nego slabo osvijetljene učionice. Nema razloga zašto prednosti ne bi vrijedile i za dom i radno mjesto.

ŠTA JA MOGU UČINITI?

Postoje mnogi načini postizanja bolje kvalitete zraka i puštanja dnevne svjetlosti u vaš dom. Neki su brzi i jednostavni, dok drugi zahtijevaju nešto više vremena, ali pružaju stabilna dugoročna poboljšanja.

BORAVAK U VLAŽNIM I PLJESNIVIM DOMOVIMA POVEĆAVA RIZIK OD POJAVE ASTME ZA 40%

Nekvalitetan zrak u zatvorenom prostoru može izazvati ili
pogoršati disajne probleme i alergije.

DJEČJE SOBE SU ČESTO NAJZAGAĐENIJE PROSTORIJE U KUĆI

Otrovne čestice, CO2 koji izdišemo – dječje sobe često sadrže najvišu koncentraciju štetnih čestica u kući.

NEDOSTATAK DNEVNE SVJETLOSTI ČINI 15% OSOBA DEPRIMIRANIM

Snagu dnevne svjetlosti nije moguće proizvesti vještačkim putem. Sunčeva svjetlost nam je neophodna da bismo se osjećali energično i zdravo.

NIJE DOVOLJNO ZNATI


Važno je da svi promislimo o načinu na koji živimo u zatvorenom prostoru. Od pojedinaca do arhitekata, od kompanija do vlada, svi smo odgovorni da učinimo sve što je u našoj mogućnosti kako bismo naše domove učinili zdravim mjestima za život i odrastanje.


Zašto nam je stalo?

Već više od 75 godina kompanija Velux posvećena je poboljšanju kvalitete ljudskih života kroz doprinošenje da domovi i radna mjesta imaju dovoljno svjetlosti i svježeg zraka.
Koristi po zdravlje sada su i naučno potvrđene, ali pred nama je još dug put prije nego što postignemo razumijevanje da svjež zrak nije samo nešto što je „lijepo imati”, nego nešto što je „neophodno imati”.
Srećom, nismo sami na ovom putovanju. Sarađujemo s drugim liderima na svjetskom tržištu u građevinarskoj industriji da bismo izgradili bolje domove. Naša rješenja ne mogu riješiti sve probleme generacije zatvorenog prostora, ali možemo pomoći u pronalaženju najboljeg