NEOPHODNO: SVJEŽI PRISTUP ŽIVOTU U ZATVORENOM PROSTORU


Uspjeli smo se izolovati od neizvjesnosti i neugodnosti prirode, ali se to na previše načina pokazalo kao Pirova pobjeda.


Provodimo 90% vremena u zatvorenom prostoru, a naši su domovi tako dobro izolirani da u njih ne može doprijeti dovoljno svježeg zraka i dnevne svjetlosti. Danas 84 miliona Evropljana živi u građevinama koje su toliko vlažne i pljesnive da predstavljaju potencijalnu opasnost po fizičko i mentalno zdravlje. Nekvalitetan zrak u zatvorenom prostoru koji proizlazi iz toga može izazvati cijeli niz oboljenja od glavobolja i bolnih očiju do alergija, astme i još gore od toga. Osobe koje žive u vlažnom i pljesnivom domu imaju 40% veću mogućnost od pojave astme. 

Nedostatak direktne sunčeve svjetlosti također izaziva zdravstvene probleme kao što je nedostatak vitamina D, koji može doprinijeti osjećaju zamora, umora i neraspoloženja. Stručnjaci također procjenjuju da do 30% svjetske populacije pati od različitih nivoa poremećaja SAD (sezonski afektivni poremećaj ili zimska depresija). Tačan uzrok poremećaja SAD nije potpuno jasan, ali se često povezuje sa smanjenom izloženošću sunčevoj svjetlosti.
Ako se ništa ne poduzme, ovi problemi će se samo pogoršati. Zato je tako važno da svi promislimo o načinu na koji živimo u zatvorenom prostoru. Od pojedinaca do arhitekata, od kompanija do vlada, svi smo odgovorni da učinimo sve što je u našoj mogućnosti kako bi naše građevine imale zdravo okruženje. Moramo početi graditi drugačije i moramo početi živjeti drugačije.

Neka rješenja su jednostavna, neka nešto zahtjevnija, a neka zahtijevaju suštinske promjene u društvu. Ali je to moguće postići – moramo djelovati odmah, zajedno.

PUT DO ZDRAVIJEG ZATVORENOG PROSTORA

Već više od 75 godina kompanija VELUX posvećena je poboljšanju kvalitete ljudskih života kroz doprinošenje da domovi, radna mjesta i škole imaju dovoljno svjetlosti i svježeg zraka. Koristi po zdravlje sada su i naučno potvrđene, ali pred nama je još dug put prije nego što postignemo razumijevanje da dnevno svjetlo i svjež zrak nisu samo nešto što je „lijepo imati”, nego nešto što je „neophodno imati”.
Srećom, nismo sami na ovom putovanju. Sarađujemo s drugim liderima na svjetskom tržištu u građevinarskoj industriji da bismo izgradili bolje domove. Naša rješenja ne mogu riješiti sve probleme generacije zatvorenog prostora, ali možemo pomoći u pronalaženju najboljeg puta naprijed.


ZRAK U ZATVORENOM PROSTORU MOŽE BITI PET PUTA ZAGAĐENIJI OD VANJSKOG ZRAKA

Bez obzira gdje živite, otvaranje prozora da uđe svježi zrak skoro je uvijek bolje nego udisanje ustajalog zraka u zatvorenom prostoru.

NEDOSTATAK DNEVNE SVJETLOSTI ČINI 15% OSOBA DEPRIMIRANIM

Snagu dnevne svjetlosti nije moguće proizvesti vještačkim putem. Sunčeva svjetlost nam je neophodna da bismo se osjećali energično i zdravo.