Projekat "Pola kuće" je nova dogradnja garsonjere na tipičnu Bosansku porodičnu kuću i adaptacija prizemlja stana. "Pola kuće" su projektovali studio © Projekt V Arhitektura, za korisnika invalidskih kolica i njegovu suprugu. Projekat "Pola kuće" je dobitnik specijalne nagrade na ovogodišnjem VELUX Međunarodnom takmičenju za arhitekte "Bringing Light to Life"

Foto: © Projekt V Arhitektura


Prva faza projekta uključuje nadogradnju garsonjere koja može djelovati kao zasebna jedinica. Projektovana je tako da u budućnosti može smjestiti njegovatelja u starijoj životnoj dobi bračnog para, i uključuje veliki trpezarisjki prostor i dnevni boravak otvorenog plana; natkrivenu terasu sa roštiljem; WC sa tušem; i gornju galeriju sa odličnim pogledom za odmor, čitanje i spavanje. Oblik nove dogradnje je krov sa jednim nagibom, koji nose dva duga bočna zida stvarajući dugački središnji prostor otvorenog plana koji daje osjećaj velikodušnosti. Ostakljena klizna vrata se otvaraju punom širinom prostora i sakrivaju se u bočne džepove. Sa time se otvara cijeli prostor, produžuje se dnevni boravak na terasu i tokom ljeta se stvara osjećaj velikog natkrivenog prostora na otvorenom.

Foto: © Projekt V Arhitektura


Veliki otvor u istočnom drvenom zidu djeluje kao prelazni prostor; kao prag između starog i novog, koji povezuje kuhinju i prostor za doručak koji će biti izgrađen u drugoj fazi. Unutarnji hrastovizidovi uvode prirodu u prostor, referirajući se na dramatične i opsežne BH šume. Galerija sa ugradbenim policma za knjige je miran prostor, odvojen od ostatka kuće koji omogućava razmišljanje, čitanje, jogu i igraonu. "Sa projektom nije bilo prilike imati previše staklene površine na zidovima prema susjedima, tako da većina svjetlosti dolazi od velikog portala i VELUX krovnog prozora. Krovni prozor lociran je direktno iznad trpezarijskog stola i ima dramatičnu vizuelnu relaciju sa kvadratnim prozorom na zapadnom zidu i sa prolazom prema kuhinji koja će se graiti u drugoj fazi projekta. To stvara lijepu kompoziciju otvora u prostoru, a krovni prozor unosi sunčevu svjetlsot u kuhinju koja se nalazi duboko u tlocrtu i osvijetljenost ne bi bila moguća bez tog krovnog prozora. Krovni prozor je oznaka vremena, poput sunčanog sata, korisnici dobiju osjećaj da se sunce igra ili da pleše u njihovom dnevnom boravku. Dodatno na kvalitet svjetlosti, je i kvalitet akustike i kvalitet zraka. Kad su krovni prozor i portal zatvoreni dobije se potpuna mirna tišina, a kad se otvore ujutru ili poslije podne čuje se zvuk ptica i prirode, i rashlađuje se prostor, i dobije se osjećaj natkrivenog vanjskog prostora u prirodi na ivici grada" izjavio je arhitekat Vernes Čaušević.

 

Foto: © Projekt V Arhitektura


Postojeća porodična kuća sagrađena je početkom 1980-ih i rekonstruirana je kroz niz "ad hoc" intervencija i proširenja nakon rata devedesetih. Niz navedenih obnavljanja proizveo je ograničen prostor za život i kretanje u invalidskim kolicima. Veliki izazov je bio to što je projekat morao biti izveden sa relativno niskim budžetom ali ne na uštrb kvaliteta materijala koji će biti korišteni. Dostupnost kvalitetnih materijala u BiH zahtijevala je duži vremenski rok, tako da je za sve ovo jedino rješenje bilo da se projekat odvija u dvije faze.

Foto: © Projekt V Arhitektura


Ključna arhitektonska karakteristika projekta su duboki bočni zidovi obloženi hrastovim drvetom, koji se protežu cijelom visinom i dužinom trpezarijskog prostora, dnevnog boravka i terase s obje bočne strane prosotra. Zidovi su tretirani poput unutrašnje fasade, s pažljivo dizajniranim otvorima za smještaj prozora, prolaza, sjedišta, polica za knjige, ormarića za ostavu, rasvejte i budući lift do glaerije. Zidovi se transformišu tokom upotrebe. Otvaranje ugradbenih ormarića, prozora i vrata, izvlačenje sećije koja se pretvara u krevet ili loženje vatre u ugradbenom kaminu, sve su svakodnevne funkcije koje oživljavaju te zidove i daju prostoru osjećaj dinamike.

 

Foto: © Projekt V Arhitektura