Dobro pripremljenim renoviranjem, uprkos očuvanju klasične strukture, životni prostor povezan je sa modernim otvorenim prostorom. U renoviranju, najveća izmjena je urađena u dnevnom boravku gdje je otvoren dio vanjskog zida, a gdje se i nalazi velika lođa koja povezuje unutrašnji sa vanjskim dijelom stana. Pored mnogih novih prozorskih otvora, uključujući i krovne, osvetljenost stana dodatno je poboljšana izborom boja: bela na nameštaju, zidovi i prozorski okviri, kao i boja drveta koja dodaje toplinu.


Posebnost stana je kontrast osvjetljenja unutrašnjih prostora kroz velike klasične vertikalne i krovne prozore, gdje je boja svjetla različita. Kombinacija prozorskih otvora na terasi sa krovnim prozorima u spavaćoj sobi rezultirala je dinamičnim osvjetljenjem koje vizualno povećava prostor i funkcionalno osvjetljava sve dijelove prostorije.


Obnova buržoaskog stana u Ljubljani povjerena je arhitekti Lenki Kavčič. Njegovo renoviranje je sprovedeno sveobuhvatno i sa dozom modernog vremena. Stan je djelomično proširen u potkrovlje buržoaske kuće s klasičnim tlocrtom, gdje su sobe prostrane i jasno definirane i međusobno povezane središnjim širokim hodnikom, odakle stepenice vode u potkrovlje stana. Obnova stana bila je temeljita. Ipak ,zadržana je klasična struktura tlocrta, čime je očuvan duh tridesetih godina prošlog vijeka.


Korištenjem tipskog središnjeg nosača (grede) prostor između dva prozora je sveden na minimum i daje homogen izgled. Dobilo se i više visine iznad radnog stola. Zbog složenosti krovne konstrukcije i male visine, u potkrovlju stana, u postojećem krovu pažljivo su postavljeni krovni prozori kako bi se postiglo funkcionalno i optimalno korištenje potkrovlja i visine iznad radnog stola. Ugradnjom krovnih prozora u ravni krova, unutrašnji prostori su maksimalno osvijetljeni. Ulazak svetlosti sa krova unosi dinamiku promene intenziteta svetlosti tokom dana.