Kako bi transformisali staru seosku kuću, u modernu i prostranu, čuvajući voćnjak kajsija i predivan pogled, projektni tim morao je razmišljati van standardnih okvira. Nova struktura bi idealno smanjila emisiju CO2 i postaviti presedan u održivoj, ponovnoj upotrebi seoskih područja.

Model kuće

U malom  selu Willendorf, u dolini Wachau poznatoj po Veneri iz Willendorf, najznačajnije Paleolitsko otkriće na prostou Austrije. Willendorf je poznat i po proizvodnji voća - posebno Wachau kajsija. Mladi Willendorf, voćar, želio je da stvori moderan, poput potkrovlja, životni prostor u starom seoskom imanju svoje majke u samom srcu sela. Dozvola data vlasniku daje pravo na obnovu kuće po standardima Aktivne kuće: izgradnja na prostranom voćnjaku - Venerin vrt. Umjesto toga, dizajner Volker Dienst i arhitekt Christoph Feldbacher uspijevaju sačuvati voćnjak i stvoriti održivi životni prostor proširenjem gornje uske etaže, historijske kuće sa  "kuća na kuću". Planovi fokusirani na maksimalno iskorištenje dnevnog svjetla i očuvanje pogleda na voćnjak - dok radi sa izazovom uskog zemljišta, ulice koja udara na južnu stranu, velika susjedna zgrada sa zapada, i područja sa velikim brojem zgrada.

Postojeća donja etaža pretvorena je u stan za vlasnikovu stariju majku, sa nastavkom prema vrhu koji stvara dodatnih 124 m2 u kući. Južna strana okrenuta prema ulici sada pruža privatnost i hlad zahvaljujući zatvorenoj, drveno struktuiranoj  fasadi od  čvrstih jelovih letvica. Filtrirana svjetlost ulazi kroz prozore koji su malo uvučeni i kji vlasnicima omogućavaju da prat ekretanje sunca.

Dodatno izgrađena etaža ima savršen pogled na dolinu Dunava, a pogled omogućavaju stakleno sljeme i velika klizna vrata. Koncept jednosobnog potkrovlja ima izdignutu galeriju za spavanje sa kupatilom, i osrednju sobu integrisanu ispod.

Izgradnja je počela u Septembru 2012 godine, a završena je u Maju 2013. Danas kuća, zvana Venerin vrt, nudi jednistvenu unutrašnjost i koristi se kao mix stambene i poljoprivrene zgrade. Uprkos korištenju modernih oblika, zgrada se savršeno uklapa u okolni ambijent.
Faktor dnevne svjetlosti

Prostorije u kojima je faktor dnevne svjetlosti ispod 2% uglavnom izgledaju dosadno i u istim je potrebno posegnuti za vještakim svjetlom, dok će unutrašnjost, gdje je faktor dnevne svjetlosti iznad 5%, izgledat puno svjetlije i veselije.

Simulacije su napravljene od strane VELUX Daylight Visualizer 2, softverski dizajn posvećen  dizjanu i analizi dnevnog svjetla. Za više detalja i preuzimanje alata posjetite http://viz.velux.com.Ključni elementi dizajna & dostignuća

Dovoljno, i lako kontrolisanje dnevne svjetlosti

Iako se nalazi u gusto naseljenom području, kuća Venerin vrt ima dovoljno dnevnog svjetla, privatnost i snažnu vezu sa prirodnim okruženjem.

Svaki dio u potrkovlju ravnomjerno je osvijetljen tokom cijele godine, čak i tokom oblačnih dana, a sve to zahvaljujući staklenom zidu na sjevernoj strani koji pored svjetla pruža i predivan pigled na voćnjak marelice i dolinu Dunava. Kombinacija prozora u nizu na istočnoj strani i strateški postavljnei krovni prozori na zapadnoj strani, donose svjetlost duboko u unutrašnjost. Strateško korištenje zenit svjetla, osvjetljava prizemlje kroz osovinu stubišta.