JEDAN POGLED I ZNAT ĆEŠ ŠTA ŽELIŠ

Dodavanjem krovnih prozora vašem potrkovlju, isto će se transformisati kao što nikada niste mogli ni zamisliti. Unaprijedite svoj životni prostor uz VELUX i smanjite račune za energiju! Kako?

Svi VELUX krovni prozori su energetski efikasni i dobro izolovani, sa niskom toplotnom propusnosti. Dodavanjem naših visokokvalitetnih krovnih prozora, imaćete dvoljno prirodne sunčeve svjetlosti, pa ćete uštedjeti na računima za električnu energiju.

Ukoliko kupite VELUX krovne prozore zajedno sa roletnama, možete uštedjeti još više! Dodajte unutrašnje i vanjske roletne koje obezbjeđuju toplotnu izolaciju i one će vam smanjiti troškove grijanja u zimskom periodu. U međuvremenu, vanjske roletne i roletne za zaštitu od toplote održavat će vaše prostorije udobno hladnim tokom ljeta, štedeći vam novac koji trošite na klima uređajima. Da li ste spremni da napravite dobar posao i transformišete svoj dom?

JEDAN POGLED
I ZNAT ĆEŠ ŠTA ŽELIŠ

Pitanja i odgovori o solarnim panelima i krovnim prozorima

Kolika udaljenost treba biti između krovnih prozora i solarnih panela?

Iznad krovnog prozora potrebno je ostaviti najmanje jedan red crijepa, a ukoliko je iznad prozora red rezanog crijepa, treba zadržati dva reda. Sa svake strane prozora ili kombinacije prozora treba biti po jedan crijep razmaka (30-50cm)

Zašto je potrebno držati razmak 30–50 cm ili čak 70 cm između krovnih prozora i soalrnih panela?

Ključna stvar je osigurati pravilan odvod vode, tako da kišnica ima slobodan put za otjecanje s panela bez savijanja preko vrha prozora. Osiguravanje odgovarajućeg razmaka također je ključno za održavanje, popravke i ugradnju, ili čak zamjenu krovnog/ih prozora/a ukoliko je potrebno, bez da se uklanjaju solarni paneli, budući da se krovni materijal mora ukloniti u neposrednoj blizini prozora. Osim toga, postoje dodatni proizvodi koji su veći od same površine prozora, kao što su vanjske roletne koje se protežu 15 cm preko gornje, i po 5 cm sa svake strane krovnog prozora.

Da li se može desiti da snijeg, koji klizi sa solarnih panela, ošteti krovne prozore ili vanjske roletne?

Solarni paneli tokom rada stvaraju malu količinu toplote. Snijeg koji pada na ploče se topi i sklizne vrlo brzo. U slučaju da se ispod panela nalaze krovni prozori, sa ili bez vanjskih roletni, nastali ledeni klinovi mogu ih oštetiti. Iż tog razloga se preporučuje ugradnja linearnog snjegobrana između krovnih prozora i solarnih panela.