OBAVIJEST O ZAŠTITI PRIVATNOSTI

Poštujemo i štitimo vašu privatnost. U nastavku možete pročitati kako postupamo s vašim osobnim podacima.

U ovoj Obavijesti o zaštiti privatnosti opisano je postupanje s podacima koji se dobivaju ili prikupljaju putem naših digitalnih platformi, koje zajedno omogućuju posjetitelju mrežni pristup našim uslugama i njihovu upotrebu. Ova Obavijest o zaštiti privatnosti firme VELUX Bosna i hercegovina d.o.o. u skladu su s Općom uredbom o zaštiti podataka EU-a 2016/679 (GDPR) i zakonom Bosne i Hercegovine.

VELUX Bosna i Hercegovina d.o.o., odgovorna je za prikupljanje, pohranu i obradu vaših podataka. Neke informacije tražimo direktno od vas, a neke se prikupljaju automatski. Firma VELUX Bosna i Herecgovina d.o.o. registrirovana je u Bosni i Hercegovini, OIB: 1-18783 s uredom u Džemala Bijedića 295, 71210 Ilidža. Naša matična kompanija osnivač je VELUX A/S registrirana u Danskoj pod brojem 30003519 s uredom u Aadalsvej 99, DK-2970 Hoersholm.


1. Zakonska osnova za obradu podataka

Kada obrađujemo podatke o vama radi ugovora ili potencijalnog ugovora s vama, postoji zakonska osnova radi kojih je za izvršenje ugovora to nužno. Ako je zakonska osnova za obradu podataka saglasnost, imate pravo povući saglasnost u bilo kojem trenutku, ali to ne utječe na pravo VELUX Bosna i Hercegovina d.o.o. da obrađuje podatke prije povlačenja saglasnosti. Ako dijelimo vaše podatke s agencijama zakonodavne vlasti, dijelimo vaše podatke jer smo to obavezni činiti po zakonu.

Također možemo obraditi lične podatke kada je to potrebno u svrhu legitimnih interesa kompanije VELUX Bosna i Hercegovina doo  , osim u situacijama u kojima su nad tim interesima nadjačani vaši interesi ili osnovna prava i slobode

2. Razlozi i svrha prikupljanja podataka

U nastavku su navedene glavne kategorije podataka koje VELUX Bosna i Hercegovina d.o.o. prikuplja te glavne svrhe prikupljanja podataka:

2.1 U sklopu općenitog poslovanja društva VELUX

Prikupljamo osobne podatke o fizičkim osobama, kupcima, zaposlenicima, dobavljačima (uključujući druge pružatelje usluga), i ostalim uključenim dionicima. Ti podaci mogu uključivati ime i prezime fizičke osobe, podatke za kontakt i druge informacije potrebne u svrhu poslovanja s vama ili vašom organizacijom.

2.2 Za pomoć s upitima

Možete odlučiti ustupiti nam svoje osobne podatke, uključujući svoje ime i prezime, adresu e-pošte ili druge podatke za kontakt, kada nas kontaktirate putem telefona, e-pošte, pošte ili putem naših digitalnih platformi. Ti nam osobni podaci omogućavaju pružanje zatraženih informacija o, primjerice, proizvodima VELUX, organiziranju mjerenja i izradi ponude za ugradnju proizvoda VELUX ili organiziranju servisiranja prozora, sa svrhom da se možemo odazvati u okviru garancije. Te informacije mogu se otkriti VELUX A/S, relevantnim nezavisnim monterima ili trgovcima u svrhu pomoći kupcu s njegovim upitom ili organiziranja usluga kao što su servisni poziv ili izrada ponude.

2.3 Kupci i potencijalni kupci

Možemo prikupljati osobne podatke kupaca i potencijalnih kupaca, uključujući ime, podatke za kontakt, i druge informacije koje su nam potrebne za poslovanje s tom osobom ili organizacijom. Možemo otkriti informacije trgovcima ili nezavisnim monterima ili partnerima za logistiku u svrhu obrade narudžbe kupca, uključujući organiziranje isporuke proizvoda VELUX kupcu ili pomoć s upitima.

2.4 Razvoj poslovanja

Podaci koje nam ustupite i podaci koje prikupimo na našim digitalnim platformama bit će korišteni za poboljšanje znanja o kupcima i vođenje relevantne komunikacije i ponuda kroz sve dodirne tačke koje možete imati s firmom VELUX. Osobni podaci koristit će se i za razvoj proizvoda.

2.5  Marketinške svrhe

Uz vašu suglasnost, ako je to potrebno, možemo upotrijebiti osobne podatke da bismo vas obavijestili o poslovanju, proizvodima i uslugama društva VELUX.

U svrhe komunikacije koristimo različite komunikacijske kanale za koje ste nam dali pristanak.Poduzimamo aktivnosti kao što su aktivnosti prilagođene vašim željama i profilu mapiranjem vaših preferencija i slanjem prilagođenog marketinga u vezi s linijama proizvoda (poput prozora i prateće opreme) i usluga putem e-pošte i personaliziranih oglasa na web lokacijama VELUX Grupe, drugim web lokacijama i društvenim mrežama prenošenjem ovih raspršenih podataka ili upotrebom sličnih sigurnosnih mjera prema svojim oglašivačkim partnerima za gore navedene svrhe.

Lični podaci prikupljeni na našim digitalnim platformama također će se koristiti za poboljšanje uvida potrošača i pokretanje relevantne komunikacije i ponuda na svim dodirnim točkama koje imate kod nas i VELUX A/S. Lični podaci će se također koristiti za razvoj proizvoda i usluga prikupljanjem ličnih podataka posjetilaca ili kupaca u sklopu anketa .

Sprovodimo istraživanje tržišta kako bismo prikupili informacije o tržištu od različitih ciljnih grupa (npr. potrošači, majstori, trgovci, arhitekti, programeri) kako bismo poboljšali naše razumijevanje tržišta, njihovih potreba, stoga pružamo najbolju vrijednost i podršku. Istraživači su angažirani interno (jednostavni upitnici, informacije) i ustupljeni profesionalnim istraživačkim agencijama u složenijim projektima. Puni opseg online i offline metoda koje treba koristiti. Lični podaci su potrebn zai informisanje, pozivanje i neophodnu poslovnu segmentaciju ispitanika. 

Ako ne želite da VELUX upotrebljava vaše osobne podatke na navedeni način ili ne želite da vam se šalju ikakve dodatne informacije, jednostavno i besplatno možete u bilo kojem trenutku otkazati pretplatu na naše vijesti. Poveznicu za otkazivanje pretplate možete pronaći na dnu svakog emaila ili nas možete kontaktirati putem e-pošte (v-bih.marketing@velux.com) ili pošte radi otkazivanja pretplate. Kada se odjavite s naše liste pretplatnika, vaši će podaci biti izbrisani u roku od dva mjeseca, osim ako obrađujemo vaše podatke za druge svrhe navedene u tačkama 2.1-2.9.

2.6 Anketiranje posjetitelja i kupaca

Možemo prikupljati osobne podatke posjetitelja naših internetskih stranica ili kupaca kao dio istraživanja o uslugama i proizvodima firme VELUX. Te se informacije neće upotrebljavati za marketinšku komunikaciju bez vašeg dopuštenja.

2.7. Posjetioci

Ako želite posjetiti naš izložbeni prostor i zakazati termin, ili učestvovati na danu otvorenih vrata ili izložbama koje povremeno organiziramo, prikupit ćemo lične podatke za sastanak, koje će uključivati vaše ime, adresu e-pošte, a možda i vaš broj telefona i adresu. S ovim ličnim podacima vas možemo primiti i pružiti vam pomoć kako je opisano u odjeljku 2.2.

2.8. Obuke za partnere

Organiziramo obuku za različite grupe poslovnih partnera i njihove zaposlenike (npr. montažeri, trgovci, arhitekte). Činimo to kako bismo osigurali njihovu spremnost, posebno za montažu, prodaju, savjetovanje o VELUX proizvodima, praćenje njihove stručnosti i procjenu stečenog znanja.

Obuka može biti stacionarna ili online. Lični podaci koji se traže u vezi s aktivnošću su potrebni za provođenje obuke i za praćenje historije obuke polaznika.

2.9. Događaji za naše partnere, sportski događaji

S vremena na vrijeme za naše partnere organiziramo razne događaje (npr. sportske događaje, konferencije, izložbe). U mjeri u kojoj je to potrebno za organizaciju ovih događaja i upravljanje potrebnim rezervacijama, obrađujemo lične podatke, a po potrebi ih prenosimo i trećim stranama koje učestvuju u organizaciji (npr. putnička agencija, osiguravajuće društvo, mjesto održavanja sportskih događaja).

Tokom događaja mogu se snimati fotografije i videozapisi koje možemo objaviti na stranicama zajednice, u časopisima i na našoj web lokaciji. Korištenje snimaka i fotografija na kojima je subjekt podataka predstavljen na prepoznatljiv, jedinstven način će se vršiti u skladu sa zakonskim zahtjevima korištenja nečije slike.

2.10 Kampanje

Organiziramo različite kampanje (npr. programi nagrađivanja, kampanje povrata novca, nagradne igre) za naše različite grupe kupaca. Lični podaci koji se traže u vezi s aktivnostima su neophodni za sprovedenu kampanju. Prihvatanje odredbi i uslova se prikuplja prije početka aktivnosti.

2.11 Potencijalni zaposlenici i izvođači

Kada se osoba prijavi za posao ili sklopi ugovor s društvom VELUX, možemo prikupljati određene podatke kao što su ime i prezime, podaci za kontakt, informacije o radnom iskustvu, svjedodžbi i diploma i uvjerenja o obrazovanju, provjere relevantnih evidencija i informacije o profesionalnim interesima. To se može prikupljati direktno od kandidata, od savjetnika za zapošljavanje te prethodnih poslodavaca osobe i drugih, uključujući preporuke i javno dostupne izvore. Te nam informacije služe za informiranje i pomoć u donošenju odluke o ponudi zaposlenja osobi ili sklapanju ugovora s osobom.

2.12 Radi usklađivanja sa zakonom

Možemo prikupljati osobne podatke kako je zakonom propisano ili dopušteno.Osobni kao i neosobni podaci koje prikupi VELUX smatraju se povjerljivima i nikada se neće prodati ili iznajmiti trećim osobama osim kao što je navedeno u točkama 2 i 4.


3. Kako prikupljamo vaše informacije

Prikupljamo podatke koje nam dajete kada od nas zatražite proizvode, usluge ili informacije, registrirate se kod nas, sudjelujete u javnim raspravama ili drugim aktivnostima na našim internetskim stranicama ili aplikacijama, odgovorite na ankete za kupce ili na drugi način ostvarite interakciju s nama. Prikupljamo podatke raznim tehnologijama kao što su kolačići, prema našim  Pravilima o kolačićima.

 
3.1.        Upotreba kolačića

Informacije prikupljamo putem različitih tehnologija kao što su kolačići. To uključuje posjete našim web lokacijama i aplikacijama ili upotrebu naših aplikacija na web lokacijama ili platformama trećih strana. Kolačići su mali fajlovi koji pohranjuju podatke na računaru, mobilnom telefonu ili drugim uređajima neke osobe. Omogućuju subjektu koji stavlja kolačić na uređaj osobe da ga prepozna na web lokacijama, uređajima i/ili sesijama pregledanja. Kolačići služe u mnoge korisne svrhe. Naprimjer, oni pomažu nama i trećim stranama da shvate koji je dio naše web lokacije najpopularniji jer nam pomažu da vidimo kojim stranicama i funkcijama posjetioci pristupaju i koliko vremena provode na stranicama. Više o kolačićima možete pronaći u našoj Politici kolačića.

3.2.        Google Analytics

Naša web lokacija koristi Google Analytics, uslugu web analitike koju pruža Google Inc. („Google”). Google Analytics koristi kolačiće koji omogućuju analizu vašeg korištenja web lokacije. Podaci koje generira kolačić o vašem korištenju naše web lokacije obično se prenose na Googleov server u SAD-u i tamo se pohranjuju. Međutim, ako je na web lokaciji aktivirana anonimizacija IP-a, Google će vašu IP adresu prethodno skratiti u državama članicama Evropske unije ili drugim stranama Ugovora o Evropskom ekonomskom prostoru. Samo u iznimnim slučajevima puna IP adresa će se poslati Googleovom serveru u SAD-u i tamo će se skratiti. U ime operatera ove web lokacije, Google će koristiti ove podatke za procjenu vaše upotrebe web lokacije za sastavljanje izvještaja o aktivnostima web lokacije i pružanje drugih usluga u vezi s upotrebom web lokacije i korištenjem interneta operateru web lokacije. IP adresa koju Google Analytics pruža kao dio Google Analyticsa neće se spojiti s drugim Googleovim podacima. Možete spriječiti pohranu kolačića u postavkama preglednika; međutim, imajte na umu da ako to učinite, možda nećete moći koristiti sve funkcije naše web lokacije. Osim toga, Google možete spriječiti prikupljanje podataka koje generira kolačić, a koji se odnose na vaše korištenje web lokacije (uključujući vašu IP adresu) i obradu podataka od strane Googlea preuzimanjem dodatka za preglednik koji je dostupan na sljedećem linku i instalirajte  http://tools.google.com/dlpage.

3.3.        HubSpot

Za naše online marketinške aktivnosti, poput distribucije biltena, koristimo HubSpot, softver kompanije HubSpot Inc., SAD. Ovaj softver se koristi u kontekstu ulaznog marketinga. Pomaže nam sa statističkim analizama i procjenama evidentiranog ponašanja korisnika kako bismo bolje uskladili našu marketinšku strategiju i optimizirali sadržaj koji vam pružamo. Koriste se kolačići. Pohranu kolačića možete spriječiti u bilo kojem trenutku postavljanjem odgovarajućeg softvera preglednika ili brisanjem već pohranjenih kolačića ili odbijanjem upotrebe kolačića. Imajte na umu da ako su kolačići blokirani, možda nećete u potpunosti koristiti usluge navedene na našoj web lokaciji. Više informacija potražite u Uslovima korištenja i Politici privatnosti HubSpot Inc. na http://www.hubspot.com/terms-of-service i http://www.hubspot.com/privacy-policy. Ako ne želite koristiti podatke o svojoj posjeti web lokaciji u opisane svrhe, možete nas i kontaktirati. Sve informacije koje prikupimo podliježu ovim Pravilima privatnosti.

3.4. Ostalo

Web obrasci postavljeni na našoj web lokaciji, sandučić za e-poštu koji vam omogućuje da nas kontaktirate u slučaju pritužbi, ponuda, savjeta itd.

3.5 Poveznice na druge internetske stranice

Ova internetska stranica sadržava poveznice na druge internetske stranice (kao što su Facebook, YouTube) na koje se ova Obavijest o zaštiti privatnosti ne odnose. Imajte na umu da ne preporučujemo druge internetske stranice i njihov sadržaj. Preporučujemo vam da pročitate izjavu o privatnosti svake internetske stranice koju posjetite.

4. Dijeljenje vaših podataka s drugim društvima

Vaše podatke možemo podijeliti i s odabranim trećim stranama navedenih u kategorijama primalaca u nastavku:

 • Kada društva unutar grupe ili treća strana pružaju usluge u naše ime; primjerice dostava paketa i služba za korisnike. Ta društva ne smiju upotrebljavati vašeosobne podatke u druge svrhe osim onih koje zatražimo ili koje su zakonom propisane.
 • Kada dijelimo osobne podatke unutar grupe ili s trećim osobama radi osiguranja zaštite i sigurnosti naših kupaca, zaštite naših prava i imovine, usklađivanja sazakonskim postupcima ili u drugim slučajevima, ako smatramo u dobroj vjeri da je otkrivanje zakonom propisano.
 • Kada nam dopustite dijeljenje vaših osobnih podataka s drugim društvom, primjerice:
 • ako odlučite podijeliti svoje osobne podatke s pažljivo odabranim društvima da bi vam mogle slati ponude i promocije svojih proizvoda i usluga,
 • ako zatražite da podijelimo vaše osobne podatke sa stranicama ili platformama trećih osoba, kao što su stranice društvenih mreža..
 • Kompanije VELUX grupe ili treće strane koje upravljaju digitalnim platformama i alatima u ime naše kompanije za pružanje usluga povezanih s našim aktivnostima (npr. program prikupljanja bodova, kampanja povrata novca, nagradne igre, obuka) ili za omogućavanje komunikacije s vama.
 • Treće strane koje snimaju fotografije i videozapise u ime naše kompanije, poput dobitnika nagradnih igara, donatora, učesnika obuke, događaja.

Ove kompanije smiju koristiti vaše lične podatke samo u svrhe koje traži naša kompanija ili zahtijevaju zakoni.

Ako surađujemo s vanjskim pružateljima usluga kod obrade vaših osobnih podataka, sklapamo Sporazum o obradi podataka

Primaoci izvan EU:  Prilikom korištenja ili otkrivanja ličnih podataka prenesenih iz Evropske unije, koristimo standardne ugovorne klauzule odobrene od strane Evropske komisije, usvajamo druga sredstva prema pravu Evropske unije za osiguravanje suštinski ekvivalentnih zaštitnih mjera ili dobivamo vaš pristanak.

5. Vaše kontrole i izbori

Dajemo vam pravo na određene kontrole i izbore povezane s našim prikupljanjem, obradom i dijeljenjem vaših podataka. U skladu s lokalnim zakonom, vaše kontrole i izbori mogu uključivati:

 • Možete promijeniti svoje izbore u smislu pretplata, vijesti i upozorenja.
 • Možete izabrati želite li od nas primati marketinšku komunikaciju o proizvodima i uslugama za koje smatramo da bi vam mogle biti zanimljive.
 • Možete izabrati hoćemo li dijeliti vaše osobne podatke s drugim društvima da bi vam ona mogle slati marketinšku komunikaciju o svojim proizvodima i  uslugama.
 • Možete izabrati želite li primati ciljane oglase mnogih oglašivačkih mreža, razmjene podataka, analitike marketinga i drugih pružatelja usluga.
 • Možete zatražiti pristup svojim osobnim podacima koje posjedujemo da biste ispravili neispravne ili nepotpune podatke te u određenim situacijama možete  zatražiti brisanje svojih podataka iz naše evidencije (pravo kao osobe). Također, možete se usprotiviti obradi svojih osobnih podataka.
 • Možete ostvariti svoje kontrole i izbore ili zatražiti pristup svojim osobnim podacima kontaktiranjem službe za korisnike ili praćenjem uputa navedenih u  komunikaciji koja vam je poslana. Imajte na umu da vam u slučaju da nam ne dopustite prikupljanje svojih osobnih podataka možda nećemo moći isporučiti  određene proizvode i usluge te neke od naših usluga možda neće moći uzeti u obzir vaše interese i preferencije. Ako imate bilo kakva pitanja o konkretnim  osobnim podacima o vama koje obrađujemo ili čuvamo, kontaktirajte nas na 033/626-494 ili v-bih.marketing@velux.com.
 •  

  Na vaš zahtjev odgovorit ćemo unutar mjesec dana, ali imamo pravo produžiti taj period na dva mjeseca. Ako produžimo rok, o tome ćemo vas obavijestiti poisteku prvog mjeseca.

  6. Sigurnost, integritet i čuvanje podataka

  Sigurnost, integritet i povjerljivost vaših informacija izrazito su nam važni. Naša je Grupa provela tehničke, administrativne i fizičke sigurnosne mjere koje su osmišljene za zaštitu informacija od neovlaštenog pristupa, otkrivanja, uporabe i izmjene. S vremena na vrijeme pregledavamo svoje sigurnosne postupke da bismo razmotrili odgovarajuće nove tehnologije i metode. Imajte na umu da, unatoč našim najvećim naporima, nikakve sigurnosne mjere nisu savršene ili neprobojne. Vaše ćemo osobne podatke čuvati koliko je potrebno za ispunjavanje svrha navedenih u ovoj Obavijesti o zaštiti privatnosti, osim ako je dulji rok čuvanja zakonom propisan ili dopušten. Redovito ćemo ažurirati informacije.

  7. Izmjene ove VELUX Obavijesti o zaštiti privatnosti

  S vremena na vrijeme možemo promijeniti ovu VELUX Obavijest o zaštiti privatnosti da bismo obuhvatili najnovije tehnologije, prakse u industriji i regulatorne zahtjeve ili zbog drugih svrha. U svakom trenutku, najnovija verzija Obavijesti o zaštiti privatnosti bit će objavljena na našim digitalnim platformama. Stoga preporučujemo da redovno čitate našu Obavijest o zaštiti privatnosti. Kada je to po zakonu potrebno, zatražit ćemo vašu saglasnost.

  8. Komentari i pitanja

  Ako imate komentar ili pitanje o ovoj VELUX Obavijesti o zaštiti privatnosti, kontaktirajte VELUX na telefon 033/626-494 ili email v-bih.marketing@velux.com.

  Možete podnijeti pritužbu na način na koji smo upotrebljavali vaše osobne podatke. Možete nas kontaktirati s pomoću podataka za kontakt koji su navedeni na kraju ove Obavijesti o zaštiti privatnosti. Ako se podnosi pritužba, ime podnositelja pritužbe i podaci za kontakt moraju se dostaviti društvu VELUX Bosna i Hercegovina d.o.o. Mi ćemo istražiti pritužbu i odgovoriti u roku od mjesec dana. Ako smatrate da nismo uspjeli riješiti pritužbu na zadovoljavajući način, možete podnijeti pritužbu

  Agenciji za zaštitu osobnih podataka,

  Dubrovačka 6,
  71000 Sarajevo,
   telefon 033 726 250,
  e-pošta:
  azlpinfo@azlp.ba,
  http://www.azlp.gov.ba.

   9. Kontakt podaci

  Web stranica je u vlasništvu i pod upravljanjem VELUX Bosna i Hercegovina d.o.o.

  Poslijednje uređenje ove Politike o privatnosti je 15.11.2021 godine.