{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten

Godine 2001. Dietrich l Untertrifaller Architekten pobijedio je na konkursu za školsku zgradu za općinu Klaus u Vorarlbergu u Austriji. Moderna, ekološka zgrada sa učionicama povezana je preko krila biblioteke sa starom sportskom dvoranom. Sunčano, blago nagnuto zeleno školsko dvorište s pogledom na Alpe smješteno je na sjevernoj strani krila. Šetnica ispod konzolnog bibliotečkog trakta povezuje ulaz u školu sa sportskom dvoranom i omogućava aktivnosti na otvorenom u kišnim danima. U drugoj fazi projekta, dvanaest godina kasnije, ured je dobio nalog za obnovu sportskih objekata. Kratka analiza pokazala je da su zastarjele ne samo struktura, već i funkcije stare sportske dvorane s bazenom, i najbolje ih je zamijeniti novom zgradom.

Trenutno se tu nalazi veliko igralište s tribinama i odvojena soba za ples i višenamjenski prostor, gdje se može organizovati produženi boravak za školarce, razne vrste sastanaka, pa čak i lekcije.

Arhitekti su odlučili planirati produženje prema principima projektovanja koji su se pokazali uspješnim u prvoj fazi projekta. Jednostavni volumeni s drvenom konstrukcijom i oblogama propuštaju sunčevu svjetlosti kroz krovove. Vidljivi su svi nosivi betonski zidovi i stepenice.

Pravougaoni volumen je dostupan s dva nivoa, prateći teren: ulaz ispod krila biblioteke vodi u otvoreno prizemlje, dok drugi na suprotnoj strani pristupa direktno gornjem spratu s otvorenim prostorom, gdje razni stolovi privlače različite grupe korisnika.

Višenamjenska dvorana u Klausu s VELUX prozorimaArhitektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Peter Nussbaumer

arhitekta u Dietrich l Untertrifaller Architekten

Moje omiljeno mjesto u zgradi je višenamjenski prostor na samom ulazu. U podne se djeca igraju pod velikim krovnim prozorom, s desne strane prostor se otvara prema igralištu, čiji pod krasi niz sunčanih mjesta.

Arhitektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotografija: Adam Mørk

Obje zgrade, škola i sportska dvorana, dokaz su da visokokvalitetna arhitektura može biti resursno efikasna i ekonomična. Mnogi elementi mogu biti montažni kako bi se smanjili troškovi i upotreba materijala.

Plafon sportske dvorane, na prvi pogled razigran i nepravilan, sastoji se od montažnih cjelina: "piramida" s VELUX prozorom za ravni krov s kupolom na vrhu. Izrađena su četiri tipa s različitim uglom nagiba: pažljivo postavljanje i okretanje elemenata stvorilo je efekat zaigrano nepravilnog plafona.

Grafički

Arhitektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotografija: Adam Mørk

Montaža svjetlosnih otvora je bila presudan element u osiguravanju preciznih detalja, kako u zatvorenom tako i na površini krova. Nakon što su drveni okviri dovezeni na gradilište i montirani, trebalo je samo nekoliko dana da se postave VELUX prozori za ravni krov i dodaju slojevi izolacije.

Svaki od 56 svjetlosnih otvora s unutrašnje strane je obložen pločama za zaštitu od buke. One pojačavaju akustiku prostorije još više od povoljne geometrije plafona. Umjetno svjetlo, postavljeno između elemenata, naglašava krutu geometriju konstrukcije. Prozori za ravni krov su opremljeni senzorima za kišu i zaštitom od sunca.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX krovni prozor za ravni krov CVP / CSP
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Višenamjenska dvorana
Mjesto: Klaus, Austrija 
Arhitekta: Dietrich I Untertrifaller Architeckten  
Godina: 2014.
Fotografije: Adam Mork / Patricia Weisskirchner