Projekat novogradnje prikazuje VELUX krovne prozore – potkrovlje u Innsbrucku
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekta: he und du; Fotografije: David Schreyer

Kuća se nalazi u zaštićenoj zoni, njeni zidovi određuju granice lokacije.

Pored novog potkrovlja, kompanija he und du je obnovila ulaz i dio prizemlja.

Novi krov ima drugačiji oblik; nosač iznad uske ulice visi nad starim, ukrasnim potpornim elementom od drveta.

Potkrovlje je dobilo veliki mansardni prozor, ulaz na malu krovnu terasu, kao i mnoštvo prozora VELUX različitih veličina.

Ulaz u stan je na zadnjem redovnom spratu zgrade; u dnevni boravak se ulazi kroz svijetlo stubište koje se nastavlja do krova.

Otvoreni prostor – s jedne strane zgrade može se vidjeti druga strana – podijeljen je na dnevni i noćni dio.

Svaka spavaća soba je dobila veliki krovni prozor koji osvjetljava prostor. Otvori se nalaze, gdje god je to moguće, u ćoškovima soba.

Projekat novogradnje prikazuje VELUX krovne prozore – potkrovlje u Innsbrucku
Arhitekta: he und du; Fotografije: David Schreyer

Elias Walch

Arhitekta u kompaniji he und du, Innsbruck

Ovdje definitivno imamo dovoljno krovnih prozora – uključujući jedan na lođi. Smjestili smo ih uz zidove, da odražavaju još više dnevne svjetlosti, u dijelovima gdje je trebalo povećati visinu sobe i u onim gdje smo željeli direktnu sunčevu svjetlost i pogled prema zvijezdama i oblacima

Arhitekta: he und du; Fotografije: David Schreyer

Takav položaj poboljšava kvalitet dnevnog svjetla zahvaljujući refleksiji na bijelim površinama zida.

U drugim slučajevima, lokacija je odabrana za povećanje prostora ispod – ili za omogućavanje gledanja zvijezda iz kreveta u sobi supružnika.

Dječje sobe su dobile razigrane i funkcionalne ugrađene krevete i police što malim stanarima pruža dovoljno prostora za igru.

Grafički

Arhitekta: he und du; Fotografije: David Schreyer

U dnevnom dijelu prostor je strukturisan s tri cijevi koje dolaze odozdo i kaminom.

S lijeve strane, prema lođi, ispod dugog mansardnog prozora nalazi se srce kuhinje: veliki drveni sto povezan sa peći.

Inovativna, ali jednostavna ideja da prilagodite visinu peći tako da odgovara stolu omogućava večere proslave sa mnoštvom ljudi.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX INTEGRA® krovni prozor GGU
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Obnova potkrovlja
Mjesto: Innsbruck, Austrija
Arhitekta: he und du, Innsbruck, Austrija
Godina:  2019.
Područje:  138 m2
Fotografije: David Schreyer