Novoizgrađeni projekat koji prikazuje VELUX krovne prozore – kolibe za odmor u Montafonu
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Vlasnik: Cabinski Montafon; Arhitekta: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Dvoje prijatelja iz djetinjstva opsjednuti skijanjem, Tim i Chris, razmišljali su o tome kako želju za provođenjem vremena na skijanju pretvoriti u održivi poslovni model.

Chris se preselio iz njemačkih ravnica u austrijske Alpe, u Montafon.

Pored pansiona u kojem je radio nalazio se komad zemlje, izvan građevinske zone sela, ali dostupan na 25 godina u zakup i izgradnju privremenih građevina.

Dvije godine ova dvojica prijatelja su tražila odgovarajućeg proizvođača malih kuća.

Onog trenutka kada se podudarila mogućnost zakupa zemljišta i pravi model kolibe, Cabininski je rođen. Proizvođač kolibe – mlada kompanija pod nazivom Cabin One – upravo je pustio u prodaju svoj proizvod. Tim i Chris bili su im prvi ozbiljan klijent.

U bliskoj saradnji sa lokalnom građevinskom upravom stvoren je nacrt za cijelu parcelu.

Tim i Chris zamislili su da osam do deset jedinica stoje odvojeno, ali glavni plan za to područje zahtijevao je veće volumene, što se moglo riješiti postavljanjem jedinica od zida do zida.

Uslovi krovnih grebena trebali bi slijediti smjer doline i mogli bi biti zadovoljeni zahvaljujući dvovodnim krovovima kompanije Cabin One. Pokazalo se da je ovo bila savršena orijentacija za kolibu, kako u pogledu sunčeve svjetlosti, tako i pogleda.

Novoizgrađeni projekat koji prikazuje VELUX krovne prozore – kolibe za odmor u Montafonu
Vlasnik: Cabinski Montafon; Arhitekta: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Andreas Rauch

arhitekta u kompaniji Cabin One

Maleni prostori trebaju više dnevnog svjetla od ostalih i snažnu povezanost sa okolinom. Zapravo se smatraju zdravijim staništem za ljude od velikih soba s malim prozorima i bez ikakve povezanosti s vanjskim svijetom.

Vlasnik: Cabinski Montafon; Arhitekta: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Tamne drvene fasade Cabin One su se svidjele građevinskoj upravi Montafona jer podsjećaju na tradicionalne narodne građevine tog područja.

Agencija Cabinski je naručila jednu od najekskluzivnijih opcija jedinice, s podnim grijanjem i integrisanom automatizacijom prozora VELUX.

Čvrsti drveni pod je podmazan kako bi se olakšale buduće obnove.

Minimalistički interijer je savršena kulisa za Timov talenat za ukrašavanje: s pažljivo odabranim jastucima, pokrivačima za klupe od filca, raznim tanjirima i ekološki prihvatljivom posteljinom, kolibe zrače mirom i svježinom.

Grafički

Vlasnik: Cabinski Montafon; Arhitekta: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Andreas Rauch citira ono što je naučio od Haralda Deinsberger-Deinswegera, ekološkog psihologa, na čija predavanja je išao tokom studija arhitekture.

Arhitekti su izabrali neobično velike otvore na bočnoj i završnoj fasadi, kao i krovne otvore, što se u početku čini kontradiktorno s planom stvaranja efikasnog, minimalističkog prostora.

Za Andreasa Raucha i Simona Beckera krovni prozori su neizostavan element projekta, nužan završetak fasadnih otvora.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX roof window GGL
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat:  Koliba za odmor cabinski.at
Mjesto: Montafon, Austrija
Arhitekta:  Andreas Rauch i Simon Becker, Cabin One
Fotografije: Kasia Jackowska