{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan lokacije
Arhitekta: Juri Troy architects

Izazovi u ovom projektu su bili pronalaženje rješenja za strmu parcelu na kojoj se teren ne smije mijenjati, dok je istovremeno trebalo omogućiti prilaz s ulice, te bavljenje strogim propisima o volumenu i obliku buduće kuće.

Odgovor na te složene zahtjeve je jednostavan volumen sa simetričnim krovom, koji se otvara prema pejzažu na svakom nivou, hvatajući dnevnu svjetlost sa svih mogućih strana – uključujući i krov.

Kući se prilazi s ulice kroz dugo stubište, počevši od garaže. Dječije sobe su na prvom spratu, a na drugom spratu iz velikog dnevnog boravka pruža se pogled na sve strane. To je otvoreni prostor, ali nudi različite prijatne ćoškove.

Iako skromna i jednostavna, ova kuća sadrži male sitnice iz svakodnevnog života, poput kuhinje na otvorenom ili prve peći za pizzu na svijetu sa certifikatom pasivne kuće.

Porodična kuća u Bottenwilu s VELUX prozorimaArhitekta: Juri Troy architects; Fotografije: Jürg Zimmermann

Juri Troy

Arhitekta

Krovni prozori su ključni za prirodnu ventilaciju. Dovoljno je otvoriti ih zajedno s vratima terase na donjem spratu kako bi se topli, ustajali zrak podigao. To je jednostavno stari dobri efekt dimnjaka.

Arhitekta: Juri Troy architects; Fotografije: Jürg Zimmermann

Glavni ulaz vodi s nivoa ulice, preko poda garaže i dugim stepenicama do stambenog prostora. Gornji sprat, posvećen u potpunosti odraslima, sastoji se od velike spavaće sobe, kupatila sa saunom, gostinjske i radne sobe. Svi krovni prozori, okrenuti prema sjeveru, pružaju mirno dnevno svjetlo i svjež zrak u prostorijama ispod.

Grafički

tehnički crteži
Arhitekta: Juri Troy architects

To je bilo moguće zahvaljujući pametnom triku arhitekte: izumio je duboka okna, povezujući gostinjsku sobu s otvorima na suprotnom nagibu krova. Raspršeno sjeverno svjetlo stvara lijep kontrast s radnim prostorom, okupanim podnevnim sunčevim zrakama.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX prozori na elektro upravljanje (GGL)
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Porodična kuća 
Mjesto: Bottenwil, Švicarska 
Arhitekta: Juri Troy architects 
Godina: 2017.
Fotografije: Jürg Zimmermann