{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan lokacije
Arhitekta: Michael Nöbauer

U selu Schrems, u blizini blatne kupke, nalazi se drvena kuća – njena skromna ulična fasada, koja se uklapa sa susjednim kućama, ne otkriva složene prostore građevine iza nje. Klijentica, starija gospođa koja se nakon godina života u inostranstvu vratila u svoje rodno selo u Austriji, poželjela je mjesto na kojem može uživati u penziji.

Kako bi udovoljio želji klijenta za kosim krovom, a u isto vrijeme aktivno iskoristio prostor ispod njega, Michael Nöbauer je došao na ideju da napravi galeriju na prvom spratu. Ovaj dizajn sadrži višenamjenski prostor za prikaz klijentovih slika, može se koristiti kao kutak za čitanje ili kao privremeni prostor za spavanje gostiju. Funkcionalna kuhinja je uvučena ispod stepenica koje vode na gornji nivo. Kako gazdarica ne kuha redovno, ali joj treba dovoljno prostora za večere s prijateljima, Michael Nöbauer je došao na ideju dodatnog pulta koji se može izvući ispod stepenica. Također je dizajnirao sve ugrađene drvene klupe, police i ormare, pažljivo birajući svaki držač.

Porodična kuća u Schremsu s VELUX krovnim prozorimaArhitekta: Michael Nöbauer; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Michael Nöbauer

Arhitekta

Kompanija VELUX ne garantuje samo najbolji kvalitet proizvoda, već pruža i alate koji pomažu klijentima uvidjeti prednosti krovnih prozora. Simulacije pomoću alata Daylight Visualizer omogućavaju pregled postavke sobe sa ili bez krovnog prozora i uvid u ljepotu svjetlosti koja dolazi odozgo.

Arhitekta: Michael Nöbauer; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Michael Nöbauer je radio s kompanijom VELUX na ranijim projektima i svjestan je prednosti ove saradnje. Često klijentima pokazuje obližnje kuće koje je projektovao s krovnim prozorima, otvarajući i zatvarajući zavjese kako bi dokazao svoju tvrdnju da dnevno svjetlo znatno poboljšava atmosferu sobe.

Za precizniju sliku projekta prilikom planiranja, on se okreće simulacijskim alatima koje pruža kompanija VELUX, ističući da je dokaz bolji argument u dijalogu s klijentima od puke razmjene mišljenja. Također razgovara o dijagramima raspodjele dnevnog svjetla sa klijentima koji su tehnološki orijentisani: uvijek su iznenađeni koliko su mračne prosječne sobe.

Krovni prozori omogućavaju potpunu privatnost i pružaju neprekidnu igru svjetlosti u sobama. Unutar ove kuće čovjek zaboravlja na susjedne građevine i fokusira se na vrt koji izgleda kao šuma.

Grafički

Arhitekta: Michael Nöbauer; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Kuća se nalazi u blizini ulice na vrhu kosine. Široko stepenište povezuje kuću s vrtom i stazom koja vodi direktno do blatne kupke. Sva postojeća stabla su zadržana. Poštovanje prirode je zaštitni znak Nöbauerove prakse: drveće i nagnuti teren ne samo da su ostali netaknuti, već su i materijali korišteni za gradnju dolazili iz obližnjeg područja. Granitni blokovi koji su se koristili za dvorište i radnu površinu kuhinje su se nabavljali u obližnjem kamenolomu, a sve drvene elemente, uključujući i drvene šindre koje se koriste za fasadu, su osigurale lokalne stolarije koje su obrađivale drvo iz regije.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX roof window GGL
Detalji o proizvodu
VELUX prozori na elektro upravljanje (GGL)
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Porodična kuća
Mjesto: Schrems, Austrija 
Arhitekta: Architekt DI Michael Nöbauer 
Godina: 2019.
Fotografije: Patrica Weisskirchner