{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekta: Franz Karner Arch. Dipl. ing. Dr. tehn.

Gradić Neulengbach, udaljen jedan sat vožnje od Beča, je okružen mirnim brdima i poljima. Prostrani pogledi na njih su bili ključni element u projektovanju vlastite kuće arhitekta Franza Karnera. Jednostavan volumen je postavljen uz granicu nagnutog područja, kroz prozore na terasi proteže se pogled do obližnje stare palače, a na zapadu do horizonta udaljenog 13 kilometara.

Malom studio apartmanu, u kojem se nalazi prozračni dnevni boravak, spavaća soba i kupatilo, se pristupa odvojenom ulaznom kockom koja ga povezuje s dugačkom radionicom i skladišnom građevinom. Sva tri volumena stoje na drvenoj platformi, lebdeći nad livadom.

Fasadni prozori su samo tamo gdje su pogledi spektakularni, a nekoliko zidova s lijeve strane je potrebno za odlaganje. Dodatak krovnih prozora je bilo savršeno rješenje za osiguravanje dnevnog svjetla tamo gdje je to najpotrebnije u kući.

Unutrašnjost se neprimjetno stapa s terasom, pa se dnevni boravak proširuje tokom ljetnih mjeseci. Inače, savršen dom bez prepreka je, kako kaže projektant, "što je moguće manji i velik onoliko koliko je potrebno." Franz Karner opisuje kuću kao jednosobnu lokaciju koja se sastoji od različitih zona opremljenih ugrađenim namještajem. Prvobitno školovan za stolara, nacrtao je svaki kutak kuće.

Kuća u Neulengbachu s VELUX krovnim prozorimaArhitekta: Franz Karner Arch. Dipl. ing. Dr. tehn.; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Franz Karner

Arhitekta

Potičemo naše učenike da razmišljaju o održivosti od samog početka. Tokom obuke otkrivaju važnost dnevnog svjetla u održivom projektovanju i uče kako ga mjeriti u svojim projektima pomoću softvera Daylight Visualizer.

Arhitekta: Franz Karner Arch. Dipl. ing. Dr. tehn.; Fotografije: Patricia Weisskirchner

VELUX krovni prozori imaju presudnu ulogu u ovom načinu života: oni ne samo da propuštaju svjetlost, već omogućavaju i brzu izmjenu zraka iznutra. Zahvaljujući velikom krovnom otvoru iznad peći, kuhinja postaje vanjsko mjesto s toplim zrakom i mirisima kuhanja koji se dižu do neba. Ovaj najveći otvor također omogućava efikasno hlađenje kuće nakon dugog, vrućeg ljetnog dana.

Grafički

Arhitekta: Franz Karner Arch. Dipl. ing. Dr. tehn.; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Kada je trebalo projektovati vlastitu kuću, arhitekta je napravio simulaciju dnevnog svjetla, kao što to rade i njegovi studenti. Zahvaljujući prikupljenom iskustvu – s kompanijom VELUX sarađuje već sedam godina – dnevno svjetlo u kući je ispalo onako kako je zamislio. Također, unutrašnjost kuće izgleda tačno onako kako su slike softvera Daylight Visualizer prikazale. Jedna i po godina pažljivog planiranja i izbora drvene konstrukcije omogućili su samo pet mjeseci gradnje. U stvari, trebalo je samo nekoliko dana da se podignu vanjski zidovi kuće. Plan rada Franza Karnera u ovom projektu uveliko se razlikuje od plana mnogih arhitekata: on nije želio zauvijek ostaviti tragove. Stvorio je ugodan prostor za stanovanje preplavljen svjetlošću, koji će trajati, trošeći minimalnu količinu energije, dok god to dvoje ukućana trebaju.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX flat roof window CVP
Detalji proizvoda

Detalji projekta

Projekat: Porodična kuća
Mjesto: Neulengbach, Austrija 
Arhitekta: Franz Karner
Godina: 2015.
Fotografije: Patrizia Weisskircher / Franz Karner