{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekta: Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Lyckefors Arkitekter je ured za arhitekturu koji su osnovali Per Bornstein i Andreas Lyckefors 2011. godine. Brzo je postao – s trećim partnerom, Johanom Olssonom i 24 zaposlena u Göteborgu i Stockholmu – jedan od najinovativnijih ureda u Švedskoj.

Iako se višestruko nagrađivani ured bavi širokim spektrom razmjera i tema, u većini projekata postoji zajednička tema: prizeman, prijateljski pristup materijalu i odnosu kuće i okolnog pejzaža.

Mala koliba Granholmen, koju je Andreas Lyckefors izgradio zajedno sa Josefine Wikholm za svoju porodicu, je izvrstan primjer takvog stava.

Racionalne odluke o projektovanju dovele su do malog komada drvene poezije usred bajkovitog pejzaža.

Do udaljene kolibe na malom ostrvu može se doći samo brodom, ali kroz brojne članke koliba je postala široko poznata na raznim arhitektonskim platformama i u časopisima.

Novoizgrađeni projekat koji prikazuje VELUX krovne prozore – vikendica u Luleåu
Arhitekta: Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Andreas Lyckefors

arhitekta iz kompanije Bornstein Lyckefors Arkitekter

Moja omiljena karakteristika kolibe je prisustvo okoline u njenoj unutrašnjosti. Iako ste u kući i dalje imate dojam da ste u prirodi. Imate pogled u svim smjerovima, ne samo vodoravno, već i prema gore: zahvaljujući njemu iz dnevne sobe možete istovremeno vidjeti i okean i nebo.

Arhitekta: Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Zauzima mali prostor što znači da vam je potrebno jako malo stvari za bijeg preko vikenda. U prizemlju se nalaze veliki stol, kuhinja, ugodan dnevni boravak, dovoljno kreveta za smještaj velike, sretne grupe ljudi i krevet za goste. Otvoreni prostor s krevetima na sprat i nišama na potkrovlju, simetrično uvučenim pod krov, vodi do raskošne glavne spavaće sobe.

Kako se koliba koristi samo tokom tople sezone, do sanitarnih čvorova se pristupa tradicionalno izvana.

Grafički

Arhitekta: Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Izuzetno mali prostor postaje bogatiji pomoću svjetlosti koja dolazi iz raznih pravaca. U Švedskoj prelazak iz dana u noć traje satima. Svjetlost oslikava sobu na mnogo različitih načina tokom dana: sjene se kreću po zidovima, boje se razvijaju – toliko toga se događa u ovoj maloj kolibi. Arhitekturu možemo porediti s fotografijom: oboje su čin slikanja svjetlošću, slika se pojavljuje kroz uvođenje otvora.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju

VELUX krovni prozori (GGU)
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat:  Ljetna kuća
Mjesto: Kallaxön, Luleå, Švedska
Arhitekta:  Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors
Područje:  40 m2
Godina: 2017.
Fotografije: Carl Axel Bejre