{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan lokacije
Arhitekta: FIER architecten, Nijkerk

„Gildenhof“ je jedinstven. To i jeste prvi projekat u Flevolandu sa kućama koje proizvode onoliko energije koliko njihovi stanari koriste. Inicijator projekta je IJsselland Ontwikkeling. Kao i u prethodnim projektima, ovaj građevinski investitor je blisko sarađivao sa arhitektima kompanije FIER i Bouwbedrijfom De Bruin-Puttenom. Na kraju je odlučeno da se izgradi 29 energetski neutralnih kuća po početnoj cijeni od 169.000 eura. Energetski neutralno podrazumijeva da kuće stvaraju najmanje onoliko energije koliko je prosječnoj porodici potrebno za normalno korištenje stambenog objekta.

Solarni PV paneli su osnovna komponenta u mnogim energetski neutralnim kućama.

Isto vrijedi i za 29 nekretnina u „Gildenhofu“, novom stambenom naselju u Drontenu. Svaka kuća je opremljena sa 23 solarna panela. Oni su bitni za opskrbu energijom, ali predstavljaju značajan izazov kada je u pitanju osiguravanje dovoljno dnevnog svjetla u prostorijama iza njih. Građevinski tim odgovoran za projekat Gildenhof obratio se kompaniji VELUX u potrazi za odgovorom. Zajedno su osmislili odgovarajuće rješenje koristeći krovne prozore koji su besprijekorno poravnati sa sistemom krovnih solarnih panela kako bi se zagarantovala optimalna količina
dnevne svjetlosti

Kuće u nizu u Drontenu – arhitekta: FIER architecten, NijkerkArhitekta: FIER architecten, Nijkerk

Thom Grevengoed

Bouwbedrijf De Bruin-Putten B.V.

Bio sam impresioniran i načinom na koji je kompanija VELUX u svoje krovne prozore ugradila brave „Safe Housing (Sigurno stanovanje)“ koje je odobrila policija. Rezultat je impresivan. Po mom mišljenju, krov nije mogao biti ljepši.

Arhitekta: FIER architecten, Nijkerk; Fotografije: Kasia Jackowska

Između ostalog, to je značilo da moramo graditi hermetički zatvorene zgrade. U fazi pripreme morate temeljito razmotriti kritične detalje, poput hermetičnosti krovnih prozora, i to također testirati tokom cijelog procesa.” Thom Grevengoed, Bouwbedrijf De Bruin-Putten B.V.

„Prilikom izgradnje energetski neutralnih domova, sve interesne strane moraju istovremeno koristiti svoje individualne discipline kako bi dobili vrhunski proizvod. Konsultant za ugradnju, Breman Hasselt, je bio direktno uključen u projekat upravo iz tog razloga. S tradicionalnim građevinskim projektima radite korak po korak. Prvo arhitekta radi svoj posao, zatim konsultant, pa izvođač, itd. ugradnje su neka vrsta dodatka, da tako kažem. S energetski neutralnom konstrukcijom, vanjština i zahtjevi za ugradnju određuju stvarni dizajn i sve se mora integrisati u skladu s tim.”

Grafički

Arhitekta: FIER architecten, Nijkerk; Fotografije: Kasia Jackowska

Krovni prozori su bili ključni faktor prilikom projektovanja. Morali su osigurati dovoljno dnevnog svjetla, biti besprijekorno integrisani u sistem krovnih solarnih panela, hermetički zatvoreni, estetski privlačni i također imati koristi od oznake koju je odobrila policija "Safe Housing (Sigurno stanovanje)". Dva krovna prozora u kući garantuju potrebno dnevno svjetlo u prostorijama neposredno ispod krova.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju

VELUX krovni prozori (GGU)
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Kuće u nizu
Mjesto: Dronten, Nizozemska
Arhitekta: FIER Architecten, Nijkerk
Konsultant za ugradnju: Breman Hasselt 
Fotografije: Kasia Jackowska