{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan lokacije
Arhitekte: Stifter + Bachmann

Odgovarajući potrebama rastućeg turističkog sektora, vlada provincije Bozen je dodijelila 10 miliona eura za izgradnju tri nove kolibe i obnovu ostalih 22.

Na takmičenju iz 2013. godine, među osam pozvanih arhitektonskih ureda iz regije pobijedili su Stifter+Bachmann. Projekat je izazvao različita mišljenja javnosti – ali godinu dana kasnije, arhitekti su mogli početi raditi na projektovanju izvedbe. Izgradnja je započela u junu 2016. godine i nastavljena je s velikom efikasnošću tokom kratkih alpskih ljeta do oktobra 2017. godine.

U junu 2018. godine planinarska koliba Sasso Nero je otvorila svoja vrata posjetiocima, izazvavši pomutnju kako u arhitektonskim i građevinskim krugovima, tako i među iznenađenim planinarima.

U prizemlju se nalazi kuhinja i velika trpezarija s tri velika prozora koje je stolar napravio tako da odgovaraju proizvodima VELUX ugrađenim pored njih. Izgledaju kao tri različite slike – od kamenog zida, visoravni na sjeveru i susjednog vrha.

Doživljavanje prozora kao slika dovelo je do vrlo svjesnog postavljanja otvora.

Spavaće sobe na prvom i drugom spratu, svaka sa po jednim prozorom nalik slici, su efikasno opremljene krevetima na sprat. U potkrovlju se nalazi jedna velika soba s nizom madraca po podu.

Alpsko utočište, Bozen, s VELUX krovnim prozorimaArhitekte: Stifter + Bachmann

Helmut Stifter

arhitekta, Stifter+Bachmann

U ovoj građevini nema podjele između fasade i krova. To je jedan veliki krov, pa su VELUX krovni prozori bili naš prvi izbor. Koristili smo iste krovne prozore kao i one korištene u porodičnim kućama u selu. Svi naši radnici su bili upoznati s detaljima i montažom na površini obloženoj bakrom – većina krovova ovdje se radi na ovaj način.

Arhitekte: Stifter + Bachmann; Fotografije: Oliver Jaist

Konstrukcije, podovi i plafoni, su izrađeni od unakrsno laminiranih drvenih ploča. Cijeli interijer, uključujući namještaj, je izrađen u potpunosti od neobrađenog drveta smreke.
Arhitekte su svoje znanje spojile s iskustvom upravnika stare kolibe. Zahvaljujući njegovoj pomoći alpinisti sada imaju prostrani ulaz s garderobom gdje mogu da raspetljaju svoju opremu.

U prizemlju se nalazi kuhinja, veliki dnevni boravak i trpezarija. Prozori visoki 2 metra propuštaju sunčevu svjetlost u dubinu prostorije.

Kupatila, vešeraji i uslužne prostorije se nalaze na dva nivoa ispod ulaza, dok se spavaće sobe nalaze na dva sprata i otvaraju prema okolnim vrhovima. Uređeni prozori nalik na vrpce pružaju svakom krevetu za spavanje – po dva do pet kreveta na sprat – dnevno svjetlo i ventilaciju.

Grafički

Arhitekte: Stifter + Bachmann; Fotografije: Oliver Jaist

Kada je projekat objavljen, dio javnosti je bio šokiran oblikom i optužio arhitekte za kršenje tradicije. Ali ne postoji konkretna tradicija alpskih građevina u Južnom Tirolu. Prve planinske kolibe su napravili njemački alpski klubovi i kopiraju urbane buržoaske kuće krajem 19. stoljeća – izgrađenih samo od kamena lokalnog porijekla. Stifter + Bachmann nisu pokušavali izmisliti novu tipologiju niti smisliti posebnu estetiku. Mnoga spektakularna prostorna obilježja kuće, uključujući panoramu od 180 stepeni i položaj prozora, su rezultat preciznog uklapanja u pejzaž.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX krovni prozor GGL
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Planinske kolibe
Mjesto: Provincija Bozen, Italija 
Arhitekta: Stifter + Bachmann
Godina: 2015. 
Fotografije: Oliver Jaist