{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan lokacije
Arhitekta: SPPA Architekten

U zelenim brdima švicarskog kantona Schaffhausen na sjeveru Švicarske, nedaleko od rijeke Rajne, usred vinograda nalazi se stara štala. Četiri stoljeća se koristi za presovanje vina i okupljanja. Ne samo da je sama građevina od historijske vrijednosti, već i način na koji stoji među vinogradima. Zadruga lokalnih proizvođača vina je odlučila uložiti u turizam 2007. godine. Takmičenje za obnovu zgrade za presovanje vina je održano 2010. godine s ciljem obogaćivanja historijskog mjesta savremenim programom. Zadruzi je bio potreban novi, višenamjenski prostor za zabave i događaje, kao i mali restoran s takozvanom "bibliotekom vina".

Kompanija SPPA Architekten je odlučila zadržati historijski oblik stare štale koliko god je to moguće. Nisu dodani fasadni otvori, samo su ulazna vrata zamijenjena novim, projektovanim da odgovaraju drvenim daskama na vanjskoj strani. Pozornica i međusprat na drugoj strani sobe okružuju prostoriju, još uvijek bez grijanja, samo sa novim, ujednačenim podom.

Prava drevna vinska presa je premještena iz ćoška štale u vlastitu novu betonsku sobu na istočnoj strani štale kako bi je mogli vidjeti svi prolaznici. Raskošan prostor između ovog novog volumena i štale vodi do ulaza i služi kao bašta za restoran. Na zapadu se nalazi odvojen ulaz za kuhinju i osoblje. Nove kuće u podzemnom dijelu, pored restorana, sale za događaje, kuhinje, svih potrebnih tehničkih sadržaja: sve poredane duž spektakularnog hodnika koji pokazuje kako se spajaju stare i nove građevine.

 Proširenje vinarije u Osterfingenu s VELUX krovnim prozorimaArhitekta: SPPA Architekten; Fotografije: Jürg Zimmermann

Peter Trachsler

partner u SPPA Architekten

Naša ideja je, iako na prvi pogled ekstravagantna, bila vrlo racionalna. Nismo se željeli nadmetati s postojećom zgradom jer nam se sviđa njen masivan izgled pasijansa u pejzažu. Stoga smo predložili ne graditi zgradu nego sobe u brdu pod zemljom, iza štale.

Arhitekta: SPPA Architekten; Fotografije: Jürg Zimmermann

"Okomito svjetlo je bila jedina opcija u našem projektu, opcija koja nam se jako sviđa. Red prozora u početku se trebao sastojati od ovalnih otvora. Kako smo dalje razvijali projekat nakon pobjede na takmičenju, morali smo pojednostaviti stvari. Ovalna ostakljenja su zamijenjena krovnim prozorima kompanije VELUX. Znali smo proizvode iz ranijih projekata: radeći na adaptacijama, bavimo se brojnim tavanima kojima treba dnevno svjetlo. Ovdje su krovni prozori postavljeni visoko iznad plafona sobe, u cijevima, zbog strmine nagiba. Oblikovali smo ih za optimalnu raspodjelu svjetlosti, pod uglom, tako da se krovni prozori jedva vide iz unutrašnjosti.", objašnjava arhitekt Peter Trachsler.

Grafički

Arhitekta: SPPA Architekten; Fotografije: Jürg Zimmermann

Duga električna svjetla su skrivena u zidovima cijevi, čime se pojačava dnevna svjetlost, i obasjavaju izložbu vina, postavljenu uz sjeverni zid. Također ovdje oblik ima više od jedne funkcije: pored primarne, izložbe vina, zid služi kao zvučna ploča i skriva ventilacijski sistem. Precizno lijevani betonski plafon je također obložen akustičnim pločama u odgovarajućoj boji.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX INTEGRA® krovni prozor GGU
Detalji proizvoda

Detalji projekta

Projekat: Vinarija 
Mjesto: Osterfingen, Švicarska 
Arhitekta: SPPA Architekten 
Godina: 2015.
Fotografije: Jürg Zimmermann