{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan lokacije
Arhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH

Kuća ima zanimljivu historiju. Pogođena je bombom tokom Drugog svjetskog rata i obnovljena s donjim nesimetričnim novim krovom, koji se ne uklapa u jasnu liniju krova susjeda. Godine 2008. potreba za obnovom stare supstance je inspirisala dvojac, oca i sina, da studentsko istraživanje pretvore u projekat.

Planiran je novi simetrični krov koji će odgovarati zabatima lijevo i desno, što je – uvođenjem uzdužnog ostakljenja duž cijele fasade – dalo mogućnost podizanja plafona u stanovima ispod.

Izgradnja na vrhu postojeće kuće donosi mnogo ograničenja, posebno kroz strukturu i središta. Ventilacijska okna moraju ići prema gore, a produžetak mora stajati na postojećim nosivim zidovima. Budući da se mjesto nalazi usred grada, neophodna je efikasna montažna konstrukcija koja se može brzo sastaviti. Strobl je odlučio i u ovom projektu koristiti unakrsno laminirano drvo. Materijal je ekološki, ploče se tvornički režu po mjeri i pričvršćuju vijcima na licu mjesta. Unakrsno laminirano drvo (CLT) je lagano, što je još jedan bitan aspekt u proširenju krova od historijskog materijala.

Stan u Grazu s VELUX krovnim prozorimaArhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Martin Strobl Jr.

Strobl Architektur

VELUX je dugogodišnji partner našeg ureda. Naravno, proizvodi su odlični, ali ono što zaista cijenim je partner s kojim možete razgovarati kada ste u nedoumici oko planiranja dnevnog svjetla – dodali smo naglaske zahvaljujući analizi kompanije VELUX.

Arhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Stvaranje soba ispunjenih svjetlom nije lako u zaštićenom području, gdje mansardni prozori ne smiju biti duži od 50% dužine kuće. Srećom, pravilna raspodjela dnevnog svjetla je uzeta u obzir vrlo rano u procesu projektovanja. Martin Strobl jr. opisuje kako se to dogodilo: "Predstavnik kompanije VELUX je posjetio ured kako bi razgovarao o drugom projektu. Prvi planovi Schillerstrassea su bili na stolu, razgovarali smo i o njima. 3D model napravljen pomoću alata VELUX Daylight Visualizer pokazao je da su ćoškovi, kao i plafon, nedovoljno osvijetljeni."

Grafički

Arhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Novo privatno stepenište vodi prema svjetlu, do prostranog stana u potkrovlju. Zbog propisa o krovu u starom gradu samo kuhinja ima okomiti zid i izlaz na balkon. Sve ostale prostorije su osvijetljene i provjetravaju se odozgo.

Funkcije su bile smještene oko postojećih okna i cijevi, što je rezultovalo zanimljivom tipologijom prostorija. Spavaće sobe su tradicionalne; njihove proporcije podsjećaju na stanove ispod. U sredini se nalazi kupatilo preplavljeno svjetlošću, koje osvjetljava hodnik pomoću krmenog prozora. Hodnik i otvorena kuhinja su povezani s otvorenim dnevnim boravkom i trpezarijom, podijeljenom u dva dijela osovinama, što podsjeća na klasične proporcije prostorije.

Iznutra je vidljiva konstrukcija od smrekove šperploče, zastakljena u providnoj bijeloj boji. Njen delikatni uzorak zamjenjuje ostale zidne ukrase.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX krovni prozor GGL
Detalji o proizvodu
VELUX INTEGRA® krovni prozor GGL
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Obnova potkrovlja 
Mjesto: Graz, Austrija 
Arhitekta: Architektur STROBL ZT GmbH
Godina: 2015.
Fotografije: Patrizia Weisskirchner / Oliver Wolf