Novoizgrađeni projekat koji prikazuje VELUX krovne prozore – biblioteka u Gundelsheimu
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekte: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

Gundelsheim, selo u njemačkoj Gornjoj Frankoniji, dijeli sudbinu mnogih drugih malih naselja u regiji.

U proteklim decenijama doživio je sporo propadanje zbog imigracije stanovništva u gradove, manjka posla i prisustva velikih tržnih centara koji su prouzrokovali kolaps lokalne ekonomije.

Tek posljednjih godina, vlada je počela finansijskim sredstvima i politikama podržavati oživljavanje sela – u isto vrijeme ljudi su ponovo otkrili prednosti života na selu.

Nova biblioteka i kulturni centar u Gundelsheimu su osnovani novim grantom, koje je koordiniralo udruženje lokalnih biblioteka.

Ideja za projekat je došla u trenutku kad su dvojica arhitekata ugledali mjesto i kuću – samostojeću, skinuli ambar i štalu, što bi bilo tipično za tipologiju farmi u tom području.

Prednja fasada cjeline otkriva njenu unutrašnju strukturu: mala kuća uvučena uz zid velikog volumena.

Postojeća, nekada samostojeća seoska kuća sa štalom je pažljivo obnovljena i postala je dio građevinskog kompleksa. U dva volumena u drvenoj građevini se nalazi nova biblioteka zajednice.

Novoizgrađeni projekat koji prikazuje VELUX krovne prozore – biblioteka u Gundelsheimu
Arhitekte: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

Stefan Schlicht i Christoph Lamprecht

arhitekte u Schlicht Lamprecht Architekten, Schweinfurt

Nismo željeli da krovni prostor izgleda kao tamna masa koja visi nad bibliotekom: s otvorima, tačno na sljemenu, sunčevu svjetlost puštamo u sobe na vrlo diskretan način. Čovjek ulazi i pita se: odakle dolazi ovo lijepo svjetlo?

Arhitekte: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

Glavna prostorija biblioteke je sala preplavljena svjetlom s policama za knjige, smještena ispod oba volumena.

Police za knjige stoje na skrivenim kotačima, što omogućava odlaganje u spremište kad god je potreban veliki otvoren prostor.

Tu je i detaljno zastakljivanje iza drvene fasade na sjevernoj strani, ali izvor dnevne svjetlosti u prostoru su dva reda krovnih prozora, smještenih na istočnoj strani, na samom vrhu oba krova.

Grafički

Arhitekte: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

"Uobičajeno je da se mala šupa nalazi unutar štale. Mala kuća u velikoj kući, savršeno mjesto za odlaganje radnog alata – ili u našem projektu to su servisne prostorije i spremište. Prostori u tim umetnutim kućama su vrlo prijatni i ugodni zbog svoje veličine i savršeno služe kao prostor za čitanje za djecu", objašnjavaju Stefan Schlicht i Christoph Lamprecht.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX INTEGRA® krovni prozor GGL
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat:  Biblioteka zajednice
Mjesto: Gundelsheim, Njemačka
Klijent:  Općina Gundelheim
Arhitekta:  Schlicht Lamprecht Architekten, Schweinfurt
Godina: Takmičenje 2016, izgradnja 2018 – 2020.
Područje: 320 m2
Fotografije: Stefan Meyer