{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Ideju o danu provedenom okruženi prirodom – a opet u udobnom bivaku – izumila je Maria Wilhelm, generalna direktorica kompanije Millstätter See Tourismus GmbH zajedno s projektantom Rogerom Aeschbachom iz kompanije element design gmbh iz Basela i njihovim timovima za godišnje turističko takmičenje u inovacijama koje je organizovala austrijska vlada. Projekat je, zajedno s pet drugih, među preko osamdeset prijava, nagrađen i velikodušno finansiran.

Regija Millstätter See je, zajedno s drugim destinacijama za odmor u austrijskoj regiji Kärnten, poznata po živopisnim pogledima: duboka plava voda okružena šumama i planinama.

Sedam malih koliba za dvije osobe se nalazi na izvrsnim lokacijama oko jezera: neke na samoj obali, neke na vrhu planine, sve s prekrasnim pogledom. Konkurencija među regijama je velika, pa je potreban i jasan, progresivan koncept turizma. Fokus na svjesno doživljavanje prirode sa voljenim ljudima je zaštitni znak regije Millstätter See, stavljen u fokus različitih projekata koje je Millstätter See Tourismus razvio zajedno sa kompanijom element design. Projekat bivak je dio šireg koncepta koji povezuje različite aktere u turističkom sektoru.

 Kuće za odmor u Milstätterseeu s VELUX krovnim prozorimaArhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Maria Wilhelm

generalna direktorica kompanije Millstätter See Tourismus GmbH

Najvrijednije što možete pokloniti nekome su vrijeme i pažnja, a najromantičnije što možete raditi je da zajedno gledate zvijezde, provedete vrijeme vani i vratite se da provedete noć u minimalističkom, dobro osmišljenom prostoru bez ukrasa osim pogleda na prirodu i nebo, bez apsolutno ikakve tehnologije.

Arhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Skromni dizajn sa kosim krovom, jednom potpuno staklenom fasadom i krovnim prozorima koji se otvaraju prema nebu je izradila kompanija Element Design sa uredom u Baselu, koja se bavi prostornim konceptima za turizam i muzeje. Oblik potječe od "primitivne kolibe", zamišljenog, romantičnog koncepta prve nastambe – minimalnog skloništa za ljude u prirodi.

Kolibe sadrže samo osnovni namještaj. Zapravo jedan komad namještaja vrši većinu funkcija: krevet, ladice, mjesto za odlaganje kofera, police za čaše, svjetiljku ili knjige.

Unutrašnjost je obložena daskama od ariša koje predivno mirišu.

Grafički

Arhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Zidovi i krov imaju jednostavnu drvenu konstrukciju i obloženi su borovim daskama. Oni su dobro izolovani i imaju zadnju ventilaciju, što omogućava dobru klimu ljeti, a, s električnim grijačima, i dobru temperaturu u zatvorenom prostoru zimi.

Budući da borove daske oblažu cijelu građevinu, a cijela konstrukcija je tanja nego kod standardnih kuća, nisu se mogla koristiti tipična rješenja.

Zahvaljujući upotrebi montažnih drvenih elemenata, izgradnja jedne kolibe, uključujući i ugrađeni namještaj, trajala je samo dvije sedmice. Prva koliba je otvorena za javnost u maju 2017. godine, a ostale su uslijedile tokom ljeta.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX roof window GGL
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Pokretne vikendice za odmor
Mjesto: Kärnten, Austrija 
Arhitekta: Element Design GmbH
Godina: 2017.
Fotografije: Kasia Jackowska