Novoizgrađeni projekat koji prikazuje VELUX krovne prozore – historijska građevina u blizini Essena
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekta: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin

Dortmannhof je izvanredna građevina: smještena je na lokaciji čuvene Zeche Zollverein, poznate po svojoj kulturnoj ulozi i izuzetnoj modernoj arhitekturi, unatoč tome što je od gradnje 1791. godine korištena za stanovanje i u poljoprivredne svrhe.

U međuvremenu, jedna od rijetkih tog tipa, koja pod jednim krovom kombinuje stanove i štalu, povezane centralnim ulazom.

Dvoje muzičara zaljubilo se u građevinu tražeći mjesto za život, puštanje muzike i smještaj gostiju i odlučili su tu ispuniti svoje snove o domu. Zadatak nije bio lak jer čitav volumen podliježe strogim zakonima o zaštiti.

Njihova potraga za inovativnim uredima ih vodi do Sigurda Larsena, čiji je danski "Roofhouse" – sav fokusiran na svjetlo odozgo – međunarodno hvaljen i nagrađivan.

Ograničenja su bila mnogo izazovnija nego u prosječnom projektu jer su volumen i fasade morali ostati netaknuti. Ograničenja u dopuštenom bila su vrlo rigidna, proces – s puno nadležnih tijela – je trajao dvije godine.

Lokalni propisi dozvoljavaju samo dodavanje dva mala krovna prozora, bez vanjske izolacije i bez dodatnih otvora.

Izazov je doveo do izuzetnog, inovativnog rješenja za oba arhitekta a klijenti su prepoznali ljepotu historijske građevine.

Novoizgrađeni projekat koji prikazuje VELUX krovne prozore – historijska građevina u blizini Essena
Arhitekta: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografije: Christian Flatscher

Sigurd Larsen

arhitekta u kompaniji Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin

Historijska građevina se sastoji od nekoliko ulaza i unutrašnjih veza što je omogućavalo istovremeno obavljanje raznih poljoprivrednih aktivnosti. Ove karakteristike su zadržane što je omogućilo da porodični život, kreativnost i rad koegzistiraju u sličnom duhu

Arhitekta: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografije: Christian Flatscher

Arhitekti nisu izolovali cijeli volumen, već samo dijelove predviđene za stanovanje. Razlozi za to nisu bili u potpunosti ekonomski i ekološki: ovo rješenje je također omogućilo da stare, lijepe građevine budu vidljive. Kako se zadržao originalni, lijepi pod od tamnog kamena, kuća se grije s nekoliko tradicionalnih grijača.

Zahvaljujući modernim prozorima, novi dio je zimi topliji od starog – dok se ustajali, vrući zrak izbacuje kroz krov. Položaj VELUX prozora s visokim volumenom osigurava optimalnu cirkulaciju zraka.

Ispostavilo se da su dizajnirani volumeni savršeno rješenje za sve probleme: u muzičkim sobama nisu bile potrebne dodatne akustične mjere jer nijedan zid nije paralelan.

Problem izolacije od požara je riješen dodavanjem vatrootporne obloge Fermacell na drvenu konstrukciju.

Grafički

Arhitekta: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografije: Christian Flatscher

Projekti nalikuju minijaturnom selu unutar historijskog volumena: dvorišta i trijemovi između volumena omogućavaju mnoštvo načina između prostora, povećavajući životni prostor u toplijim mjesecima.

Klijentima je bila potrebna muzička soba s prostorom za manju publiku, stan kao i posebna jedinica za goste.

Zadržana je kuća nalik labirintu sa svim svojim prečicama. Staja i plast sijena zamijenjeni su upečatljivim novim prostorijama, a mnogi drevni elementi – čak i hranilice su zadržani i integrisani u zidove.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX krovni prozor GGL
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Godina:  Dortmannof 1791, unutrašnje proširenje završeno 2020.
Mjesto: Essen, Njemačka
Arhitekta:  Sigrud Larsen Design & Architecture, Berlin
Područje:  350 m2
Fotografije: Christian Flatscher