{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan lokacije
Arhitekta: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt

Kako se povećava broj stanovnika tako je i potražnja za stanovima veća, obnove su ključne za smještaj novih stanovnika, ali pokušava se izbjeći neograničen rast urbaniziranog područja.

Mnoga potkrovlja, posebno u građevinama iz 50-ih do 70-ih, su donedavno bili neprepoznati resurs, ali sada se pretvaraju u stanove. Nužnost zbijanja zadovoljava zahtjeve obnove, stvarajući veliku priliku za projektovanje.

Ured Babis C. Tekeolgou dobio je proviziju za obnovu tri stambena bloka – svaki sa 16 stubišta – iz 30-ih godina u predgrađu na sjeveru Hamburga. Krovovi zgrada su uništeni tokom Drugog svjetskog rata, tokom improviziranih popravaka dodano je nekoliko stanova pod krovom kako bi se osigurao životni prostor u gradu zasićenom bombama. Zadatak je bio projektovati stanove srednjeg ranga za iznajmljivanje u potkrovlju, kao i obnoviti donje etaže. U svaki stambeni blok dodano je dvanaest stanova od 75 m² i osam upola manjih garsonjera.

Stambeni blokovi u Hamburgu sa VELUX krovnim prozorimaArhitekta: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotografije: VELUX

Babis C. Tekeoglou

arhitekta u BCT Architekt

S obzirom da je moja specijalizacija preuređenje potkrovlja, s kompanijom VELUX sam radio mnoge projekte. Posebni oblici prostorija, zajedno s jakim dnevnim svjetlom, pružaju nevjerovatne mogućnosti projektovanja

Arhitekta: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotografije: VELUX

Vjerujući u ljepotu potkrovlja, Babis C. Tekeoglou je odlučio zadržati njegove izvorne kvalitete.

Svaki stan je bio uljepšan mansardnim prozorom dugim šest metara s balkonima ispred. VELUX krovni prozori s obje strane krovnog zabata osiguravaju jaku dnevnu svjetlost tokom cijelog dana, kao i prirodnu unakrsnu ventilaciju. Efikasne, proporcionalne sobe s vizuelnim referencama između njih i obiljem sunčeve svjetlosti su pravi luksuz u inače skromnim stanovima.

Grafički

Arhitekta: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotografije: VELUX

Saradnja arhitekte s kompanijom VELUX na projektu Lorichstrasse nije uključivala samo krovne prozore. Kompanija VELUX je pružila vizualizaciju i analizu dnevnog svjetla i podržala izgradnju s profesionalnim monterima koji su postavili izložbeni stan u kojem je testiran širok raspon mogućnosti proizvoda.

Iako nisu izvedene sve ideje prikazane na vizualizacijama kompanije VELUX, taj dijalog je inspirisao i imao pozitivan utjecaj na dizajn projekta.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX krovni prozori (GPU)
Detalji o proizvodu
VELUX electric roofwindow GGU
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Stambeni blokovi
Mjesto: Hamburg, Njemačka 
Arhitekta: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt, Hamburg 
Godina: 2019.
Fotografije: VELUX