{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan lokacije
Arhitekta: j+e architectes

Grupa prijatelja, koji su zajedno studirali arhitekturu u Bretagneu, odlučili su zajedno izgraditi kuću: tri porodice, među njima Benjamin Jardel i Nicolas Epaillard, čiji je ured, j+e architects, su dizajnirale građevinu. Kolektiv je pronašao i kupio tri susjedne parcele na periferiji gradića Erdeven, namijenjene za tri porodične kuće, te je tako smislio nove vrste stanovanja.

Četiri stambene jedinice s tri stana, zajedničkim prostorom i poslovnim prostorom odvojene su staklenicima okupanim suncem. Od vegetacije tu je divlja livada na svim zajedničkim mjestima, osim u povrtnjaku. Svaka kuća ima svoj vrt sa zasebno uređenom terasom.

Projekat je trebao biti inovativan u svim aspektima, počevši od prvih skica. Ekološki prihvatljiv, s niskim emisijama ugljika, izgrađen samo od lokalnih materijala, uz pomoć budućih stanovnika. “Les Pieds Vertes” je izjava protiv bezbroj novoizgrađenih porodičnih kuća i nazadnjačkog ponavljanja tradicionalne estetike.

Izgradnja takve kuće zahtijevala je mnogo napora u fazi planiranja jer propisi u predjelima zaštite pejzaža – Erdeven se nalazi u jednoj od njih – nameću stroga pravila o količinama i materijalu novoizgrađenih kuća. Srećom, i+e architects su uspjeli uvjeriti vlasti da će drvena šindra i zeleni krovovi odgovarati pejzažu, kao i bijeli zidovi i keramičke krovne pločice tipične za ovu regiju. Zbog ograničene visine volumena i obaveznog ugla krova od 45 stepeni, izgradnja dvoetažne kuće je bila moguća samo sa krovnim prozorima.

Zadružno stanovanje u Erdevenu sa VELUX krovnim prozorimaArhitekta: j+e architectes; Fotografija: Antoine Mercusot

Benjamin Jardel

arhitekta i suvlasnik kuće

Tokom procesa projektovanja obratili smo pažnju na odgovarajući intenzitet dnevne svjetlosti u svakoj prostoriji. Sunce ispunjava dnevne sobe, dok VELUX krovni prozori osiguravaju odgovarajuću količinu dnevne svjetlosti u spavaćim sobama. Dnevno svjetlo nam pomaže ostati u kontaktu sa okolinom, a sunčeva svjetlost oživljava našu arhitekturu.

Arhitekta: j+e architectes; Fotografija: Fanch Galivel

Stanovi kombinuju prednosti tradicije i inovacije, a svaki od njih nudi različita prostorna iskustva. Obični omalterisani zidovi i pod od prirodnog materijala – drvo ili linoleum – ostavljaju stanarima prostor za izražavanje njihovih ličnosti.

Sve četiri jedinice – tri stana i poslovni prostor – prostiru se na dva sprata, od kojih se gornji oslanja samo na VELUX krovne prozore. Okružni arhitekt, koji je odobrio projekat, je ovo rješenje smatrao jedinom opcijom koja dopušta dug, ravan tradicionalni oblik krova.

Grafički

Arhitekta: j+e architectes; Fotografija: Fanch Galivel

Kuća je podijeljena s tri staklenika, koji skupljaju toplotu sunčevih zraka kako bi je vratili tokom noći. Dvostruki sistem ventilacije s povratom toplote, kao i debeli sloj izolacije osiguravaju optimalnu unutrašnju klimu.

Recikliranje ili korištenje biorazgradivih resursa je obavezno u cijeloj kući: slama i konoplja su korištene za izolaciju, prikupljena kišnica navodnjava staklenike, drvena šindra fasade je ostala neobrađena.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX INTEGRA® krovni prozor GGL
Detalji o proizvodu
VELUX krovni prozor GGL
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Zadružno stanovanje
Mjesto: Erdeven, Francuska 
Arhitekta: Benjamin Jardel & Nicolas Epaillard / J+e architectes
Godina: 2018.
Fotografije: Antoine Mercusot / Franch Galivel