{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
plan lokacije
Arhitekte: Benetti Grigolo Architetti

Raspon projekata Domenica Benettija i Massima Grigola pokriva široko područje: od stambenih zgrada preko luksuznih komercijalnih projekata; do javnih objekata, uključujući turističku infrastrukturu.

Preko projekta za golf klub Asiago upoznali su svoje buduće klijente, za koje su 2015. godine projektovali vikendicu. Klijent je poželio mjesto gdje bi cijela njegova porodica mogla provoditi vrijeme zajedno. Zaljubio se u prirodu koja okružuje to mjesto i otvoreni pogled na Val d’Assa i odlučio je tamo sagraditi svoje gnijezdo za odmor. 

Arhitekte su savladale izazov, napravili su zgradu koja se, uprkos velikim dimenzijama, neprimjetno uklapa u prirodu. Okolna infrastruktura, poput garaže, je integrisana u padinu i stoga se ne doživljava kao zaseban volumen. Na lokaciji je vrlo malo popločanih površina.

Detaljna istraživanja arhitekata o reinterpretaciji tradicionalne arhitekture rezultovala su pravougaonim volumenom sa kosim krovom, obloženim sirovim pločama od ariša i bez nepotrebnih retro ukrasa. U unutrašnjosti se nije slijedila tradicionalna tipologija jer su se željene veličine soba i njihov odnos sa vanjštinom u modernim kućama za odmor promijenili od starih dana. Potreba za zaštitom od vremenskih uslova pripada samo prošlosti. Želja klijenata za životom u prirodi – i na suncu – odražava savremeni odnos prema prirodi.

Vikendica u Roani sa VELUX krovnim prozorimaArhitekte: Benetti Grigolo Architetti; Fotografije: Andrea Segliani

Domenico Benetti

arhitekta u Benetti Grigolo Architetti

Naš klijent je prepoznao ljepotu jakog zenitalnog svjetla, koje osvjetljava prostoriju sa njene najviše tačke i posvjetljuje površinu plafona. Čak je predložio i više krovnih prozora, ali za to jednostavno nije bilo dovoljno prostora.

Arhitekte: Benetti Grigolo Architetti; Fotografije: Andrea Segliani

Drvo je prisutno u cijelom projektu, u svim oblicima: izvana sirovo i izbijeljeno od sunca, iznutra u prirodnoj boji meda, u kontrastu sa betonskim sivim zidovima kupatila i velikim zastakljenjima, kao i šarenim, modernim namještajem.

Kuća je projektovana oko velikog dnevnog prostora s pogledom na netaknutu panoramu. Velika soba sa ostakljenim zidom je zaštićena od pregrijavanja zahvaljujući prepreci. Lođa se proteže u terasu koja je isturena iz volumena. Potpuno staklena fasada je zaštićena od izravnog sunčevog svjetla i uokviruje pejzaž poput slike, dok VELUX krovni prozori iznad prostorije dvostruke visine kompenziraju gubitak svjetlosti uzrokovan pravljenjem duboke lođe.

Prostor dvostruke visine omogućava pogled u i iz spavaćeg dijela iznad. Panoramsko stepenište i niz manjih otvora duž sjeverne fasade povezuju sva tri nivoa i omogućuju sagledavanje prostora kao jednog.

Grafički

Arhitekte: Benetti Grigolo Architetti; Fotografije: Andrea Segliani

U kontrastu s otvorenim prostorima dnevnog boravka, šest spavaćih soba, svaka s vlastitim kupatilom i ormarima, su funkcionalne i udobne. Sobe na zadnjem spratu, pod kosim krovom, su osvijetljene s vrha. Krovni prozori u spavaćim sobama su veliki i nalaze se na visini koja omogućava pogled prema dolini, dok su manji otvori u kupatilima postavljeni nešto više, kako bi se osigurala privatnost.

Pogled izvana je usmjeren prema jednom smjeru – panoramskom pogledu – dok su sve ostale fasade zatvorene kako ne bi viđali susjede.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX prozori na elektro upravljanje (GGL)
Detalji o proizvodu
VELUX roof window GGL
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Vikendica
Mjesto: Roana, Italija 
Projektovanje: Benetti Grigolo Architetti
Godina: 2019.
Fotografije: Andrea Seglani