Novoizgrađeni projekat koji prikazuje VELUX krovne prozore – porodična kuća u blizini Beča
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekta: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Selo istočno od Beča, dovoljno blizu da bude primamljivo za ljude koji žele kuću s vrtom, ali da su i dalje u blizini velikog grada.

Mlada porodica se odlučila vratiti u Glitzendorf, nakon godina provedenih u velikim gradovima i u inostranstvu, uprkos prilično neprivlačnom okruženju u kojem bi dijete moglo odrastati i osnovati svoju porodicu.

Kupili su trouglastu parcelu između gradilišta i prilično neprivlačnih vila, odlučni u namjeri da sagrade kuću koja će postati dom – i pronašli planera koji im je ispunio želje.

Andreas Etzelstorfer je bečki arhitekta, osnivač i vlasnik mjesta pod nazivom "Backraum".

Njegovo živahni interes za svijet oko njega ga je doveo do istraživanja tradicionalne tipologije ruralnog stanovanja. Izraz "Hintaus" opisuje put između štala iza farmi i polja, paralelan sa glavnom ulicom.

To je bilo mjesto gdje su se nekada odlagali poljoprivredni alati, djeca igrala, a životinje trčale slobodno.

Štale su imale tradicionalno izdužene oblike koje je zahtijevala drvena konstrukcija.

Klijenti su otkrili u kakve su kuće njihoviih novih susjeda, tek nakon što su kupili zemljište. Pravougaona, izdužena kuća se nalazi na sjevernom rubu parcele, a oblik je izveden iz tradicionalnih oblika štala.

Novoizgrađeni projekat koji prikazuje VELUX krovne prozore – porodična kuća u blizini Beča
Arhitekta: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Andreas Etzenstorfer

arhitekta u kompaniji Backraum Architektur

Nakon što sam sagradio toliko kuća s krovnim prozorima, imam iskustva i ideju kako će izgledati krajnji rezultat. Uz pomoć softvera Daylight Visualizer i stručnjaka kompanije VELUX, potpuno sam siguran da će prostor biti optimalno osvijetljen

Arhitekta: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Optimalno osvijetljena soba nije samo ona koja ispunjava norme; gotovo da nema ljepote bez poezije.

Ideja klijenata da žive u štali odjeknula je u uspomenama iz djetinjstva Andreasa Etzelstorfera. Prisjeća se kako je skočio na hrpu mirisnog sijena, a sunčeve zrake su se vidjele u prašnjavom zraku.

U starim štalama i potkrovljima ponekad su pojedinačne keramičke pločice bile zamijenjene staklenim, što je stvaralo uzorak stalno promjenjivih sunčanih tačkica u unutrašnjosti. On je želio unijeti ovu magiju u projekat.

Grafički

Arhitekta: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Budući da krov iznad natkrivene verande nije izoliran, što omogućava vidljivu konstrukciju krova, ovo je mjesto za miješanje pločica Eternit s komadima akrilnog stakla iste veličine.

Sjajni dijamanti lutaju zidovima: njihov položaj označava položaj sunca, ukazujući na doba dana i godišnje doba, povezujući se iznutra i izvana suptilno i snažno.

Andreas Etzelstorfer vjeruje da nam malo tehnologije može poboljšati život: kuća je opremljena automatskim ventilacijskim sistemima koji omogućavaju održavanje optimalne klime u unutrašnjosti.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX prozori na elektro upravljanje (GGL)
Detalji o proizvodu
VELUX roof window GGL
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat:  Porodična kuća
Mjesto: Gradsko područje Beča, Austrija
Arhitekta:  Backraum Architektur
Godina: 2019 – 2020.
Područje:  130 m2
Fotografije: Romana Fürnkranz