{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekta: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

Smještene u stambenom kompleksu Stjørdal Active House izvan norveškog grada Trondheima, šest gradskih kuća čine dva reda kuća u nizu, okruženih prirodom. Drvo – jedan od glavnih materijala korištenih u tim kućama, koje se stoljećima koristilo kao građevinski materijal u Norveškoj – nabavljeno je lokalno.

Svaka gradska kuća ima površinu od 138 m2 raspoređenu između dva sprata na uskoj, dubokoj parceli. Dok dubina omogućava ekonomičan raspored i uštedu energije, krovni prozori su od presudne važnosti za osiguravanje dovoljno svjetla i zdravu unutrašnju klimu.

Sa tri spavaće sobe, prikladnim vešerajem i prostranom terasom, svaka jedinica ima niz sadržaja za porodice različitih veličina i stilova života. Centar kuće je velika kuhinja-trpezarija na gornjem spratu. Ovdje krovni prozori pružaju dnevno svjetlo odozgo, a fasadni prozori osiguravaju odličan pogled na fjord Trondheim. Također, stanari mogu uživati u sunčevoj svjetlosti odozgo u dnevnom boravku u prizemlju. Zahvaljujući sunčanom tunelu na plafonu, prirodno dnevno svjetlo ulazi u prostoriju, čime se smanjuje potreba za električnim osvjetljenjem.

Gradske kuće Healthy Home u Stjørdalu sa VELUX krovnim prozorimaArhitekta: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

Torstein Nordby

iz Stjørdala

Život u energetski efikasnoj građevini ne mora biti složen ili skup. Niti morate žrtvovati privlačnu arhitekturu ili kvalitetu svježeg zraka u zatvorenom prostoru.

Arhitekta: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

Alat za projektovanje VELUX Daylight Visualizer 2 je korišten u procesu projektovanja za mjerenje i osiguravanje optimalnih uvjeta dnevnog svjetla. Prikazi osvjetljenja su pripremljeni za mjerenje faktora dnevnog svjetla – priznatog pokazatelja performansi za procjenu količine raspoloživog dnevnog svjetla u prostoriji.

Zahvaljujući saradnji s kompanijom VELUX, od faze idejnog dizajna korišten je alat za oblikovanje svjetla koji je omogućio prilagođavanje tlocrta kako bi dio svjetlosti iz visoko postavljenih krovnih prozora dospio u prizemlje kroz otvoreno stubište.

Grafički

Arhitekta: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

Gradske kuće Healthy Home imaju rješenje za hibridnu ventilaciju koje će pružiti odličan kvalitet zraka u zatvorenom prostoru tokom cijele godine. Svježi zrak ulazi prirodnom ventilacijom kroz VELUX INTEGRA® krovne prozore. Krovni prozori se po potrebi mogu programirati daljinskim upravljačem za automatsku, prirodnu ventilaciju. Prirodna ventilacija se kombinuje sa uravnoteženim mehaničkim ventilacionim sistemom sa povratom toplote, koji štedi energiju i novac.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX electric roofwindow GGU
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Gradske kuće Healthy Home 
Mjesto: Stjørdal, Norveška
Arhitekta: Ketill Skogholt
Projektant: Tore Lingaard A/S
Inžinjer: Grontmij
Godina: 2014.
Fotografije: Anniken Z. Furunes