{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekta: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

Predgrađa mnogih britanskih sela su brzo rasla 1960-ih, uslijed promjena propisa o urbanom dizajnu, što je rezultovalo velikim brojem dobrih parcela sa zastarjelim, uglavnom jednospratnim građevinama, koje su se pojavljivale na tržište u posljednjih nekoliko godina. Dok većina novih vlasnika ruši kuće i počinje od nule, neki se odlučuju za više ekološki osviješten pristup.

To je bio slučaj sa klijentima kompanije Charlie Luxton Design, koji su se obratili uredu nakon što su kupili komad zemlje u Cotswoldsu na kojem su planirali graditi potpuno novu kuću. Ali Charlie Luxton – u skladu sa svojim uvjerenjem da se arhitekturom bavi na ekološki svjestan način – nagovorio ih je da koriste barem postojeće temelje.

Iako građevina zavodi svojom ljepotom, Charlie Luxton je pitao o dizajnu, razgovarao o smanjenju emisije ugljika i prirodnoj ventilaciji.

Jedna od bitnih tačaka u izbjegavanju pregrijavanja je dobra izolacija krova; Lamornin dobro izolirani limeni krov ne propušta toplotu u strukturu kuće.

Fascinantan uvid u strategije kompanije Charlie Luxton Design o tome kako graditi na ekološki prihvatljiv način možete pronaći na web stranici ureda. Iako jednostavno napisan, tekst obiluje preciznim informacijama kako za arhitekte tako i za buduće klijente.

Novoizgrađeni projekat koji prikazuje VELUX krovne prozore – seoska kuća u Oxfordshireu
Arhitekta: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

Charlie Luxton

arhitekta u kompaniji Charlie Luxton Design

Svjetlost u kuću dolazi iz svih pravaca. Svjetlost je ključna, bez obzira na to projektujete li ili preuređujete građevinu. Dobro, prirodno svjetlo u zatvorenom može i poboljšati i uništiti sobu. Arhitekturu shvatam kao slikanje svjetlošću, stvaranje kontrasta.

Arhitekta: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

"Ovdje smo koristili automatsku verziju prozora Integra: često su dio naših projekata jer su pouzdani i dobro funkcionišu. Nisam za olakšavanje života samo onima koji posjeduju udobnost, ali kako neki ljudi možda nisu dovoljno svjesni da sami regulišu unutrašnju klimu, tehnologija u obliku krovnog prozora kojim se upravlja automatski je od velike pomoći. Sjajno je kad ga istovremeno možemo koristiti za smanjenje potrošnje energije i poboljšanje životnih uslova. Ja sam uvijek za inteligentnu podršku, koja ne podrazumijeva odvajanje od prirode niti odustajanje od kontrole. Važno je da ujutro možete sami otvoriti prozor i slušati cvrkut ptica. "Objašnjava Charlie Luxton.

Grafički

Arhitekta: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

Dodatni sprat u istočnom krilu kuće sadrži dvije velike spavaće sobe, garderobu i dvije sobe s vlastitim kupatilom.

Nekoliko prozora VELUX osvjetljava prostore; manje sobe se u potpunosti oslanjaju na njih.

Otvor iznad stubišta pruža zenitalno svjetlo u prizemlju.

Svjetlost ulazi u prostranu, ugodnu kuhinju iz svih smjerova, zahvaljujući posebnom obliku krova.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju

VELUX krovni prozori (GGU)
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat:  Porodična kuća
Mjesto: Oxfordshire, Velika Britanija
Arhitekta:  Charlie Luxton Design
Godina: 2017 – 2018.
Fotografije: Ed RS Aves