Krovni prozor ili badža - prednosti i mane

Stručnjake, arhitekte, dizajnere interijera, inžinjere i korisnike prostora ne prestaje da dijeli "vječito" pitanje - krovni prozor ili "badža"? Vertiklani krovni prozor, poznatiji kao "badža" gubi bitku po mnogim stavkama. Za mnoge, prvi izbor je kosi krovni prozor a badžu bi izabrali samo kada bi baš morali.

Za razliku od badže, kosi krovni prozori postavljaju se na ravan krova i prate njegovu kosinu. Konstrukcija krova diktira veličinu krovnog prozora, što znači da ugradnja krovnog prozora ne šteti krovnoj konstrukciji niti je mijenja, osim u slučaju kada korisnik to isključivo zahtijeva. Ugradnju krovnog prozora vrši isključivo jedan majstor, te na taj način jedino on garantuje za pravilno ugrađen krovni prozor. Vrijeme potrebno za ugradnju krovnog prozora je između

Krovne badže predstavljaju vertikalne krovne prozore koje izlaze iz ravni kosog krova, te ne prate nagib krova već se vertikalno uzdižu i kao takve bitno mijenjaju i fasdau objekta. Krovne badže iziskuju složeniju konstrukciju koju treba dogaditi na krovnu površinu. Obično to uslovljava veću cijenu izrade u odnosu na kosi krovni prozor, potrebno je angažovati veći broj majstora raznih profila (limari, tesai, fasaderi) a samim tim produžava se vrijeme izrade krovne badže. S obzirom da je u izradu krovne badže uključeno više majstora različitih profila, postavlja se pitanje ko na kraju daje garanciju na izvedene radove i funkcionalnost badže?

Razlika između kosih krovnih prozora i vertikalnih tj. badža ogleda se i u načinu na koji porpuštaju svjetlost. Kosi krovni prozori okrenuti su prema nebu i pružaju najviše svjetlosti u prostor koji natkrivaju, dok kroz badže u potkrovni prostor ulaze značajno vertikalniji i suženiji snopovi svjetla i tako manje osvjetljavaju prostor. Ograničena količina dnevne svjetlosti  je zbog geometrije badže i krova daleko manja od one koja bi trebalo da se dobije od prozorskog okna iste površine, na što posebno treba obratiti pažnju kada se badža nalazi na sjevernoj strani krova, koja je ujedno i najmanje osvijetljena.

Kosi krovni prozori pružaju pogled ka nebu, dok vertikalni krovni prozori otvaraju vizure ka okruženju, bilo da su u pitanju krovovi zgrada ili zelenilo prirode. Na taj način "badže" aktivno učestvuju u vizuelnom otvaranju prostora i smiještaju ga u izgrađenu ili neizgrađenu sredinu, rasterećuju osjećaj sužavanja koji mogu stvarati kosine potkrovlja.

Iako je naizgled odluka jasna, stvar ipak  nije tako jednostavna. Razlog odluke za badžu nekima je prvenstveno u estetici. U vertikalnom su položaju i kao kod svakog drugog prozora pružaju mogućnost sagledavanja spoljašnjosti kroz prozor, otvaraju vizure i otvaraju prijatne poglede na grad i okruženje sa visina potkrovnih prostora. Ukoliko se badža ugrađuje na već postojeći krov, cijena njene ugradnje najviše zavisi od oblika same badže, vrste krovnog pokrivača i tipa postojeće krovne konstrukcije. Najvažnije je dobro izvesti spoj između postojećeg krovnog pokrivača i zida badže kako ne bi došlo do podlivanja i vlaženja prostorije. Za drvenu konstrukciju badže obavezno koristiti suhe grede jer ukoliko je greda vlažna dolazi do ugibanja i slabljena konstrukcije. 

Za otpimalnu količinu dnevne svjetlosti i pravilno osvjetljenje vašeg prostora, VELUX preporuka jeste da staklena površina krovnog prozora iznosi najmanje 10% površine poda prostorije. S obzirom na to da vertikalni krovni prozor, badža, propušta koncentisaniji snop svjetla i zapravo manje svjetla u prostoru od običnog prozora, pri ugradnji ovakvih krovnih badža treba voditi računa o tome da se izračuna njihov broj kako bi se dobila odgovarajuća količina svjetlosti.

Sa kosim krovnim prozorima treba biti oprezan da ne dođe do pregrijavanja jer su na direktnom udaru najjačeg sunca ljeti i tada treb imati u vidu da se obavezno uključi adekvatna zaštita od toplote  bez sprečavanja pogleda i zaštita od svjetlosti uz mogućnost djelimičnog ili potpunog zamračenja.

Ukoliko i dalje postoji nedoumica izbora između krovnih prozora i badža, VELUX nudi rješenje a to je kombinacija krovnih prozora za kosi krov i vertikalnih elemenata. Ovakva kombinacija je moguća kada kosi nagib korva naliježe na niski zidić koji opasuje potkrovni prostor. Tada je moguće ugraditi krovni prozor koji se nastavlja na vertikalni element i ta kombinacija kose i vertikalne staklene površine donosi maksimalno svjetlosti u prostor, ujedno otvarajući vizure i proširujući pogled ka okolini.

Takođe, krovni balkoni i krovne terase su atraktivno rješnje koje je san mnogih stanovnika potrkovlja, a koji takođe stvaraju osjećaj prostranosti i otvaraju dobar pogled ka okruženju. Jedno od takvih rješenja je VELUX krovni balkon ili VELUX krovna terasa. VELUX krovni balkon se otvara u sekundi i daje prostor suncu u vašem potkrovlju. Inovativni balkon pušta svjež vazduh, svjetlost i daje predian pogled na okruženje. Kao dodatna pogodnost krovni balkon se savršeno uklapa na krov čak i kada je zatvoren. VELUX krovna terasa vam daje najbolje od oba svijeta, pristup korvnom prostoru kada je otvorena i mnogo dnevne svjetlosti kada je zatvorena.