Veliki krovni prozori udahnuli su novi život u klasičnu porodičnu kuću dajući joj puno prirodne devne svjetlosti. Stari bungalov u blizini Dizeldorfa sa prozorima od poda do stropa pobudio je zanimanje porodice Listmann. Ukratko, kupili su kuću i preokrenuli čitav tlocrt. Cilj je bio sačuvati vanjštinu a unutrašnjost modernizovati otvorenim planom. Mnogi zidovi su se morali ukloniti kako bi se iskoristio prostor i postavili prozori. Ali rezultat je impresivan, obnovljena kuća iz 1970. godine danas je modernija nego ikad.


Unutrašnja oprema je u potpunosti promijenila postojeću konstrukciju. Da bi se bolje pokazali prozori od poda do stropa i tako stvorili svijetli, otvoreni prostori za život, postojeća građevina je u potpunosti promijenjena. U isto vrijeme modernizovan je sistem grijanja i izolacija. Zahvaljujući savršeno uklopljenom autentičnom povećanju prednjeg dijela kuće mogao se integrirati i radni prostor za kancelariju. Otvorenost novih spratova naglašena je skladnom rasvijetom u krovu. Na primjer, kupaonice za roditelje i djecu, stubište i prošireni dio bazena  dopunjeni su VELUX prozorima za ravni krov kako bi se stvorila prirodna rasvjeta i ventilacija u kući.


Bungalov u okrugu Hubbelrath iz Dizeldorfa izgrađen je 1970. godine - s ciljem stvaranja atraktivnog porodičnog doma u duhu sedamdesetih godina prošlog vijeka. Ova progresivna arhitektura takođe je razlog za određenu bezvremenost zgrade. Upečatljiv tlocrt u kombinaciji s detaljima poput stupnjevane konstrukcije, ravnog krova i prozora od poda do stropa čine obiteljski dom izuzetno atraktivnim čak i po današnjim standardima. Osim toga, betonski stropovi, podrum i zida bili su u dobrom i vodonepropusnom stanju. To je pobudilo interes porodice Listmann koja se spontano zaljubila u prašnjavu klasiku u potrazi za pogodnim imanjem za njihov dom. Porodica Listmann se odlučila za potpunu obnovu kako bi se stvorila dom primjeren četveročlanoj porodici. 


Pročitajte još inspirativnih priča....