Kompanija, Design A Loft koja je odabrana za renoviranje potkrovlja iznijela je ideju da se uključe tri krovna prozora kako bi se stvorio stakleni zid. "Imati mnogo dnevne svjetlosti za nas je bilo vrlo važno i ovo rješenje sa krovnim prozorima je bilo idealno. Posebno dobra ideja zato što bi soba bila na sjevernoj starni kuće, postigli bismo bolji rezultat nego kod vertikalnog prozora zbog ugla nagiba krova" objašnjava Sarah.

Za svoje kuptailo Sarah i Jon odabrali su savremenu samostojeću kadu, tuš kabinu i ormar. Kao i u spavaćoj sobi apartman je uređen u umirujućoj paleti neutralnih boja srednjeg tona. Porculanske pločice velikog formata kombinirane su sa sjajnim zidnim pločicama u metro stilu sa tušem. Iznad kade veliki krovni prozor unosi svjetlost u prostor. Sarah i Jon vole svoje svijetlo utočište na vrhu kuće. "Količina svjetla koju prozori donose u sobu nije se mogla postići niti na jedan drugi način. Noću možemo vidjeti zvijezde i stvara se osjećaj kao da smo u kućici na drvetu"

Planovi za  dogradnju spavaće sobe kao dio preupređenja potkrovlja  Viktorijanske kuće Sarah i Jon LIoyd-Fostera propali su zbog ograničenja u zaštićenom području. Par se nadao da će stvoriti prostranu spavaću sobu sa vlastitom kupaonicom.
Sarah (36), šef u globalnoj putnoj agenciji za okupljanje talenata i Jon (40) policajac, imaju troje male djece Harley (6), Dexter (5) i novorođenče Clark.  Ovaj novi prostor trebao je biti  njihov vlastiti prostor za  njihovo "povlačenje". "Željeli smo prostor za nas dvoje, gdje se možemo opustiti i odmoriti" kaže Sarah.
Potkrovlje je bilo podijeljeno na dva dijela, jedan dio izad prvobitnog izgleda kuće, a drugi iznad nadograđneog dijela iz devedesetih, što je prvobitno renoviranje učinilo malo komplikovanijim. "Uprkos postojanju zida koji dijeli prostor, znali smo da je moguće napraviti ono što smo zamislili", kaže Sarah.
Rješenje ovog strukturalnog pitanja uključivalo je izmjenu krovnih završetaka i umetanje dodatnih čeličnih konstrukcija.
Kada je došao momenat odabira krovnih prozora, postojali su određeni kriteriji koji su morali biti ispunjeni. "Sa troje male djece, sigurnost je bila na vrhu prioriteta" kaže Sarah. Dizajn Loft ostavio je tri otovra duž nagiba krova i na ta mjesta ugradio VELUX krovne prozore: tri fiksna u donjem dijelu i iznad tri krovna prozora. Ova kombinacija pretvorila se u fantastičnu karakteristiku spavaće sobe.

Pročitajte još inspirativnih priča...