Kako napraviti savršenu dnevnu sobu

Udahnite novi život svom domu renoviranjem dnevne sobe. Dnevna soba je temelj u većini domova; tu se opuštamo nakon dugog dana ili zabavljamo goste. Jedan od načina na koji možete transformisati svoju dnevnu sobu je dodavanjem krovnih prozora.

Transformišite svoju dnevnu sobu prirodnim svjetlom

Krovni prozori mogu u potpunosti promijeniti izgled i osećaj dnevne sobe. Postavljanje krovnog prozora omogućiće da se prostorija preplavi prirodnim dnevnim svjetlom, kao i da obezbijedi odličnu ventilaciju. Niko ne želi da provodi previše vremena u mračnom prostoru; zato je dobro osvjetljenje neophodno.

Produktivno koristite dnevnu svjetlost

Dnevna svjetlost je besplatan prirodni resurs! Da biste maksimalno iskoristili dnevnu svjetlost, morate znati orijentaciju svoje kuće kako biste najbolje uhvatili svjetlost dok se sunce kreće po nebu. Postoji nekoliko prednosti prirodnog dnevnog svjetla u vašoj dnevnoj sobi, uključujući smanjenu upotrebu sijalica i poboljšanu klimu u zatvorenom prostoru.

Povežite spoljašnjost sa svojom dnevnom sobom

Moderan život uključuje integraciju vašeg doma sa prirodnim okruženjem. Postoji opšti trend ka većem broju biljaka u kući, ali ne morate da pravite unutrašnju džunglu da biste uneli prirodu u svoju dnevnu sobu. Krovni prozori mogu da integrišu spoljašnjost sa vašim unutrašnjim prostorom, unoseći više svježeg vazduha i dnevne svjetlosti.

Stvorite zdravo okruženje

Neophodno je imati zdravu unutrašnju klimu u vašem domu. Ovo se posebno odnosi na dnevnu sobu, gde provodimo toliko vremena sa porodicom i prijateljima.

Bolji vazduh i ventilacija

Jedna od glavnih prednosti uključivanja krovnih prozora u vašu dnevnu sobu su mogućnosti ventilacije koje dolaze sa njima. Dnevna soba je mjesto gdje se ljudi okupljaju za zabavu i opuštanje. Sa krovnim prozorima možete postići bolju cirkulaciju vazduha u vašoj dnevnoj sobi; sa visokim postavljanjem krovnih prozora, takođe možete spriječiti hladnu promaju.

Povećajte količinu prirodnog svjetla

Možete povećati količinu prirodne dnevne svjetlosti u svom domu pomoću krovnog prozora više nego sa vertikalnim prozorima. Studije pokazuju da u sličnim uslovima krovni prozori obezbjeđuju najmanje dvostruko više dnevne svjetlosti nego vertikalni prozori. Pored više dnevne svjetlosti, krovni prozori smanjuju rizik od odsjaja.

Neka vaša dnevna soba bude veća

Možda neće biti moguće povećati vašu dnevnu sobu u smislu dodavanja više prostora; ovdje krovni prozori imaju rješenje! Oni vam omogućavaju da dodate više svjetlosti i dubine vašoj dnevnoj sobi, što stvara iluziju većeg prostora.

Dobijte prirodnu atmosferu pomoću krovnog prozora

Krovni prozori mogu obasjeti vašu dnevnu sobu prirodnom dnevnom svjetlošću. Pored prednosti unošenja dnevne svjetlosti u vaš dom, dobićete i bolju ventilaciju i cirkulaciju vazduha, kao i bezbijednost zahvaljujući višem postavljanju krovnih prozora.

Integrišite prirodno okruženje kroz krovne prozore

Kada koristite krovne prozore, možete prirodno integrisati okolinu svoje kuće. Veliki prozori će djelovati kao platno za prirodu i moći ćete da pratite promjenu svjetlosti tokom dana, kao i godišnja doba.

Koristite svoj kompas

Ako ste već planirali preuređenje svoje dnevne sobe i sada ste u procesu razmatranja gdje da postavite svoje krovne prozore, razmislite o orijentaciji sobe. Ovo će vam pomoći da dobijete što više dnevne svjetlosti.

  1. Sjever: Za dnevnu sobu koja je okrenuta ka sjeveru, izaberite toplije nijanse i krovni prozor da biste unijeli više dnevne svjetlosti.

  2. Istok: Sa krovnim prozorom okrenutim prema istoku, možete uhvatiti jutarnje sunce. Ovdje možete obojiti svoje zidove nagoveštajima zelene kako biste prostoriju učinili mekšom i privlačnijom.

  3. Zapad: Krovni prozor okrenut prema zapadu biće tamniji nego u drugim pravcima. Za prijatan osjećaj, obojite svoje zidove u zemljane tonove.

  4. Jug: Ako je vaša soba okrenuta prema jugu, vjerovatno će to biti najsunčaniji prostor u kući! Ublažite ove sobe mekšim nijansama kao što su zelena, siva ili svijetle nijanse plave.

Prirodno svjetlo pomaže u ponovnom balansiranju cirkadijanskog ritma (naš ciklus spavanja) kako bismo imali bolji noćni odmor i produktivniji dan. Sunce stimuliše organizam da proizvodi melatonin i balansira dnevni/noćni ritam.

Kako planirati preuređenje dnevne sobe

Ako sanjate da renovirate svoju dnevnu sobu, biće vam potreban detaljan plan. Dnevna soba treba da ima prijatnu atmosferu. Neke stvari koje treba uzeti u obzir kada želite da renovirate su:

  • Kojim potrebama služi dnevna soba?

  • Gde je fokusna tačka/glavna oblast u prostoriji?

  • Koja je paleta boja za ostatak kuće?

  • Koliki je vaš budžet?

Povežite kuhinju i dnevni boravak

Ako želite da vaša dnevna soba izgleda veće i da poveže više soba, onda je otvoren plan kuhinje/dnevne sobe odlično rješenje. Sa otvorenim i integrisanim prostorom, možete da kuhate dok uživate u društvu svoje porodice i/ili gostiju. Kada odlučite da integrišete i povežete dvije prostorije, ventilacija i svjetlo su važni. Prije nego što započnete renoviranje, temeljno se informišite.

Krovni prozor može u potpunosti promeniti izgled i atmosferu dnevne sobe.

Povezani članci

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rješenja za dnevno svjetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i donesete neuporedivu vrijednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim dijelovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savjetovanja, do konačne ugradnje.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rješenja koja su dobra kako za vas tako i za planetu.