Da li živite u potkrovlju u koje ste se uselili pre deset ili dvadeset godina? Ili ste se sada uselili, ali se čini pomalo... zastarjelim? Moglo bi se desiti. Zato želimo da vas ohrabrimo da napravite promjenu u svom životu. Pogledajte svoj tavan iz druge perspektive!

Ovo je vrijeme za provjeru kvaliteta krovne izolacije, grijanja, prozora i podova. Takođe, dobro je preispitati iskorišctenost prostorija pod krovom i maksimalno iskoristiti svoje potkrovlje. Konsultujte se sa arhitektom o trenutnoj količini dnevne svjetlosti i razmotrite korist dodavanja drugog izvora dnevne svjetlosti.

Da li znate koja je uloga krovnih prozora? U studiji koju je sproveo VELUX, postoji potreba za krovnim prozorima definisana na racionalnom nivou. 70% ispitanika očekuje od njih da obezbijede više životnog prostora, a 51% pitanih očekuje da povećaju kvalitet života.

Pet principa renoviranja potkrovlja

1. Povećana površina prozora

Ako već nekoliko godina živite u potkrovlju, možda ste primjetili sve njegove mane i stvari koje treba promijeniti. Jedna od njih bi mogla biti nedostatak dnevne svjetlosti. Dom pun svjetlosti obezbjeđuje prijatniju sredinu. Ako ga kombinujete sa svježim vazduhom u svakoj prostoriji, postavljate osnovu za zdrav i srectan dom.

Ako postoji nedostatak dnevne svjetlosti, možda biste željeli da razmislite o dodavanju više prozora u svoj dom. Krovni prozori će riješiti vaš problem u potkrovlju. Molimo, budite pažljivi i zamolite stručnjaka (npr. arhitektu, majstora ili građevinsku kompaniju) za pomoć kako biste ih pravilno ugradili. Idealnom osvjetljenju doprinose i raspored prozora u prizemlju i na spratovima koji mogu da podignu količinu dnevne svjetlosti u kući i do 40%.

2. Dinamična zaštita od sunca

Korištenje vanjske zaštite od sunca pomaže da se obezbijedi termička zaštita od pregrijavanja tokom ljeta. Djeluje kao još jedan izolacioni sloj koji pomaže u održavanju idealne temperature kod kuće ne samo tokom ljeta, već i zimi. Pomaže u uštedi energije koja se koristi za grijanje.

3. Hibridni ventilacioni sistem

Efikasan sistem ventilacije je tzv. hibridni ventilacioni sistem, koji kombinuje mehaničku i prirodnu ventilaciju automatizacijom prozora i grijanja. U osnovi, prozori i prostor iznad stepeništa pomažu u prirodnom hlađenju zgrade tokom ljeta pomoću efekta slaganja koji pomaže u efikasnoj razmjeni vazduha. Zimi, mehanička ventilacija pomaže u održavanju dobrog kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru i smanjenju nivoa vlage. Efikasan sistem ventilacije vodi do zdravijeg doma. Spriječava stvaranje buđi ili povećanu vlagu, koji su česti uzroci respiratornih bolesti i alergija.

4. Poboljšan termički omotač

Gledajte na projekat transformacije potkrovlja kao pravo vrijeme za procjenu kvaliteta toplotnog termičkog omotača kuće. Omotač se sastoji od izolacione fasade i krova. Pravilno izolovana fasada i krov zajedno sa modernim sistemom grijanja pomažu u optimizaciji energetskih parametara i toplotnog komfora u domu. Nadogradimo sistem grijanja tako da uključuje podno grijanje kao i moderne radijatore na podovima. U poređenju sa prvobitnim stanjem, kuća će posljedično zahtijevati 80% manje energije.

Renoviranje potkrovlja može dugoročno dovesti do značajnih ušteda energije. Jednokratno veća investicija vratiće se za nekoliko godina.

5. Pametna kuća

Ako postoji šansa da sebi olakšate život, trebalo bi da je iskoristite. Život u inteligentnom domaćinstvu ne samo da vam olakšava život, već vas i približava životu u zdravom domu. Kada razmišljate o projektu renoviranja potkrovlja, razmislite o tome da svoj dom učinite pametnijim, prvi korak je ugradnja senzora koji mjere temperaturu, nivo vlage i nivo CO2. Ako mijenjate stare krovne prozore, možete ugraditi prozore na električni ili solarni pogon. Prozori se stoga mogu ventilirati, zamračiti ili zatvoriti u slučaju kiše. Sa aplikacijom, sistem se može kontrolisati sa bilo koje lokacije.

"Živjeti sa šest mjeseci radova bilo je apsolutno vrijedno rezultata. Tačno smo znali šta smo željeli i postepeno smo to pretvorili u stvarnost.

Vivijan i Matijas, vlasnici kuće

Installer installing a new VELUX roof window on a roof with black tiles.

Zainteresovani ste za različite prostorije za vaš projekat?