Grupacija VELUX objavljuje novi izvještaj o korporativnoj odgovornosti

25. mart 2014.

Netom objavljen izvještaj o korporativnoj odgovornosti Grupacije VELUX pokazuje da je kompanija u vodstvu u pogledu održivosti. Pored toga što kompanija ima historiju malog broja nesreća na radu, izvještaj također pokazuje da VELUX krovni prozori imaju pozitivan CO2 otisak.


Izvještaj o korporativnoj odgovornosti Grupacije VELUX za 2013. godinu je upravo objavljen. Izvještaj, pod nazivom Izgradnja uzorne kompanije, se zasniva na cilju Grupacije da bude uzor kompanije koja radi s proizvodima korisnim za društvo i koja sa svojim kupcima, dobavljačima, zaposlenima i dioničarima postupa bolje od većine drugih kompanija.


Krovni prozori s pozitivnim CO2 otiskom

U 2013. godini Grupacija VELUX je objavila procjene životnog ciklusa ključnih proizvoda za sjevernu Evropu. Analiza tih procjena pokazuje da VELUX krovni prozor štedi više CO2 u svom vijeku trajanja nego što iznose troškovi njegove proizvodnje i odlaganja; zahvaljujući besplatnoj solarnoj energiji koju osigurava prozor, smanjuje se potreba za grijanjem u zimskim mjesecima.

"Uvijek smo imali za cilj izrađivati proizvode koji daju pozitivan doprinos društvu u cjelini. A uz spoznaju da zgrade u zapadnom svijetu sudjeluju u potrošnji energije sa 40%, važno nam je da naši proizvodi doprinose zdravijem i održivijem načinu projektovanja zgrada. LCA analize pokazuju da naši krovni prozori pomažu da se ukupne emisije CO2 smanje za 4-500 kg od kolijevke pa do groba", kaže Jorgen Tang-Jensen, CEO Grupacije VELUX.


Manji broj nesreća i manje teške nesreće

U novom izvještaju se otkrivaju ohrabrujući trendovi ne samo za održivost – 2013. godina je također bila dobra godina za Grupaciju VELUX u pogledu nesreća na radu. Grupacija izvještava o 2,4 nesreće na 1 milion radnih sati, što uzrokuje odsutnost s posla kao rezultat nesreća od 0,3 sata na 1000 radnih sati.

"Još nikad nismo zabilježili tako malo nesreća na radu i tako malu odsutnost uzrokovanu njima. Izvještaj pokazuje da ne samo što ima manje nesreća, već su one i manje ozbiljne. Ovo je rezultat kojim smo oduševljeni i na koji smo izuzetno ponosni. Sigurnost naših ljudi nam je izuzetno važna", kaže Jorgen Tang-Jensen.
"Iako je ovo rekordno nizak broj nesreća na radu u cijeloj našoj historiji, nismo u potpunosti ostvarili cilj zacrtan u našim ključnim pokazateljima uspješnosti. Ali rad se nastavlja i cilj da sa stalnim svakodnevnim fokusom na zaštitu na radu, prije svega u našim fabrikama, ostvarimo dugoročni cilj koji je po definiciji doći do nula nesreća."


19% smanjenja emisija CO2 – ali naš cilj još nije postignut

U 2013. godini Grupacija VELUX Grupa je svoje emisije CO2 smanjila za 19% u odnosu na početne brojke iz 2007. godine. Ovaj rezultat je nešto slabiji od cilja da se postigne smanjenje od 50% do 2020. godine.

"U pogledu emisija CO nismo baš tamo gdje smo se nadali da ćemo biti u ovoj fazi2 – ali se držimo našeg cilja za 2020. godinu. Taj ćemo cilj ostvariti nastavljajući da poboljšavamo našu energetsku efikasnost, prvenstveno u fabrikama," zaključuje Jorgen Tang-Jensen.


158 miliona eura vraćeno je nazad društvu

U 2013. godini VELUX FONDACIJE – VILLUM FONDEN i VELUX FONDEN – su donirale 158 miliona eura za prirodne nauke, životnu sredinu, društvene i kulturne svrhe, te humanistička i gerontološka i oftalmološka istraživanja u Evropi. Većinski vlasnik Grupacije VELUX je fondacija VILLUM FONDEN.