Hyunjeong Kim je prva dobitnica nagrade VELUX International Design Award za svoj inovativni koncept roletni za krovni prozor

U čast dva dobitnika nagrade VELUX International Design Award i pet pohvaljenih učesnika održana je svečanost na Akademiji za dizajn u Eindhovenu u Holandiji, 22. maja 2014. Hyunjeong Kim s berlinskog Umjetničkog univerziteta u Njemačkoj je osvojila prvu nagradu za svoj projekt "Ferro Fluid Scales". Druga nagrada pripala je Iris van den Brink i Anneloes de Koff s Tehnološkog univerziteta u Delftu u Holandiji, za njihov projekt pod nazivom "The Swipe".

Žiri je dodijelio prvu nagradu od 6.000 eura Hyunjeong Kim za njeno "sveobuhvatno i inovativno rješenje za krovne prozore", dodajući da njen projekt Ferro Fluid Scales iskazuje visok nivo inovacija i da ima viziju. To je također i tehnički vrlo pametno i sofisticirano rješenje koje pokazuje novi način promišljanja pokrova za krovne prozore."

Magnetska privlačnost

Hyunjeong Kim s berlinskog Umjetničkog univerziteta u Njemačkoj je osvojila prvo mjesto u prvom takmičenju za međunarodnu nagradu International Design Award za svoj inovativni dizajn roletne pod nazivom Ferro Fluid Scale.

"Vrlo sam uzbuđena i sretna zbog osvajanja nagrade VELUX International Design Award, kaže Hyunjeong Kim - VELUX nagrade su vrlo poznata i važna priznanja. Ponosna sam zbog pobjede, nadam se da će to biti odlično za moju karijeru."

Inspiracija za Ferro Fluid Scale dolazi od tečnog ferrofluida, koji u svom prirodnom stanju liči na crnu vodu, ali se zgušnjava kad se postavi između magnetnih polja. Rješenje Ferro Fluid Scales integriše ovo naučno saznanje u originalan dizajn, na način da se u svaku plohu od prozirnog stakla ugrađuju neprozirna tečnost i prozirna tečnost za rastvaranje, te tako korisnik može lako povećati ili smanjiti jačinu magnetnog polja – na taj način se kontroliše količina svjetla koja može ući kroz roletnu.

Kim opisuje razvojni proces: "Nakon istraživanja mnogih materijala kako bih ostvarila svoju ideju, napokon sam otkrila ferrofluid. Najvažniji aspekt dizajna Ferro Fluid Scales je da roletna ne funkcioniše kroz fizičko kretanje, već kroz organske promjene ferrofluida unutar tankih staklenih ploča ili vaga. Dodala sam elektromagnetnu jedinicu koja olakšava kontrolu snage povećavanja ili smanjivanja količine ulaznog svjetla."

Sedam značajnih projekata

Druga nagrada od 2.500 eura je pripala Iris van den Brink i Anneloes de Koff s Tehnološkog univerziteta u Delftu u Holandiji. Opisujući svoj projekt sistema postepenog zasjenjivanja, Swipe, Iris van den Brink i Anneloes de Koff objašnjavaju: "Osim što stvara lijep, estetski učinak, naš dizajn je izvodljiv zbog svoje jednostavnosti. Svi sastavni dijelovi rješenja Swipe su standardizirani elementi, zbog čega se troškovi proizvodnje mogu održavati niskim. Smatramo da je to u skladu s VELUX vizijom da sjajna dizajnerska rješenja budu dostupna svima."

Žiri je utvrdio da je projekat "vrlo jednostavno, ali snažno i inovativno rješenje", dodajući da "rješenje unutra/van pokazuje zanimljiv način manipulacije svjetlošću."

Pet timova je također primilo pohvale za svoje projekte. Na svečanosti dodjele nagrade svih sedam finalista – s fakulteta za dizajn u Njemačkoj, Holandiji, Španiji, Poljskoj i Mađarskoj – su predstavili prototipove svojih rješenja.

Član žirija Peter Zec, koji je osnovao prestižnu nagradu za dizajn "crvena tačka", rekao je: "Među pet projekata koji su nominirani za pohvalu bilo je mnogo zanimljivih rješenja. Vidjeli smo korištenje novih i uzbudljivih tehnologija - na primjer, korištenje prirodnog dnevnog svjetla kao izvora energije za noć, kao i istovremeno održiva i tehnička rješenja s mnogo inspiracije iz prirode".

Izbor pobjednika

Odluka o favoritu je bila težak zadatak za žiri, koji su činili Nijemac Peter Zec, dansko-italijanski dizajnerski duo GamFratesi i holandska dizajnerica i arhitektica Petra Blaisse. S toliko talentovanih timova i izuzetnih projekata, žiri je često bio na muci oko izbora pobjednika.

Članica žirija Petra Blaisse, poznata po kontinuiranom osporavanju statusa quo sa svojim dizajnom, naziva svakog finalistu pobjednikom, jer su svi uspjeli baciti novo svjetlo na ogromne mogućnosti u oblasti dizajna roletni i pretvoriti proces izbora u izazov za žiri.

"U pobjedničkom projektu smo vidjeli kombinaciju tehnološke inteligencije, inventivnosti i djelotvornosti. Djelotvornost shvaćena u smislu funkcionalnosti – rješenje ne nameće korisniku dekorativni dizajn", kaže Petra Blaisse objašnjavajući pobjedničko rješenje.

Nova nagrada za dizajn podstiče inovacije

VELUX International Design Award je osnovana sa ciljem da ambicioznim studentima dizajna iz cijele Evrope ponudi priliku da pomaknu granice onoga što je moguće postići na raskrsnici dizajna i tehnologije za roletne za krovne prozore. VELUX je pozvao studente da dostave svoje ideje o budućnosti dizajna i konstrukcija roletni za krovne prozore kao šansu da osvoje VELUX International Design Award. Učesnici iz više od 20 evropskih zemalja poslali su svoje radove koji su ocijenjeni na osnovu sljedećih kriterija: "inovacija", "poboljšanje kvaliteta života", "održivost" i "tržišni potencijal".

Kent Holm, globalni direktor za dekorativne proizvode i sjenila za sunce u grupi VELUX, bio je impresioniran s brojem inventivnih projekata koje su ponudili timovi – posebno rješenjima koja su istaknuta na svečanosti.

"Kada smo odlučili da utemeljimo ovu nagradu, nismo ni sanjali da ćemo se danas naći ovdje s tako velikim brojem uzbudljivih projekata", rekao je Holm na svečanosti. "Istinski je zadivljujuće koliko se ovih dizajnerskih timova odlučilo za visoko kompleksna rješenja, a oduševljeni smo nivoom posvećenosti i vještine prikazanim tokom cijelog takmičenja".

Holm se nada da su studenti imali koristi od procesa – od inspiracije do konceptualizacije i od dizajna do prototipa. "Kao izvor dnevne svjetlosti, svježeg zraka i atraktivnog pogleda, krovni prozor obogaćuje naše živote svjetlom i stvara bolje životno okruženje za život, rad i igru. Siguran sam da su svi učesnici stekli dragocjen uvid u krovne prozore i definitivno se osjećamo inspirisanim svim kreativnim konceptima i rješenjima koje su studenti prezentovali."