Kako bi se osigurali adekvatno osvijetljen životni prostori i u zimskim mjesecima, kada je dnevna svjetlost znatno manja, kuća je pomjerena sa ruba šume, na sjeverni rub parcele. Na taj način dobivaju se kvalitetno osvijetljene sobe u prizemlju i potkrovlju. Uprkos uobičajenoj visini poda, koristi se i volumen krova. Pored klasičnih prozorskih otvora u izduženoj liniji, postavljeni su i krovni prozori, formalno poravnati sa vertikalnim prozorima.


Kuća se nalazi uz rub šume u naselju Bezeni kod Rušah-a i rad je arhitekte Vesne Žegarac Leskovar. Zamišljena je kao veći udoban dom koji nudi mogućnost prilagođavanja prostorija u skladu s promjenjivim potrebama djece. U skladu sa ovim principom života, kuća nudi velike funkcionalne prostore za sve članove porodice na velikoj stambenoj površini od 430 m². Pored klasičnih dnevnih, spavaćih i uslužnih prostora, u kući se nalaze i posebne prostorije, kao što su muzička soba, kreativna soba, teretana, igraonica i ured.


Krovni prozor osvjetljava gornji dio stepeništa u hodniku i omogućava učinkovitu prirodnu ventilaciju i noćno hlađenje prostora, koje je dobrodošlo u ljetnim mjesecima. Parapetni zid na sjevernoj strani kuće je previsok da bi se kroz krovni prozor mogao dobiti dobar pogled. Sa vertikalnim elementom postavljenim ispod krovnog prozora soba dobija bolji i kvalitetniji pogled. Pored klasičnih verikalnih prozora, upotreba krovnih prozora u potkrovlju je dobar primjer razumijevanja važnosti "hvatanja" dnevne svjetlosti visokog kvaliteta. Na primer, kupatilo sa krovnim prozorom djeluje znatno veće i prostranije od identičnog velikog kupatila sa klasičnim vertikalnim prozorom. Učinak ugrađenog krovnog prozora u dječjim sobama je sličan - veći naglasak je na arhitekturi i visini prostora. Koristeći roletne na krovnim prozorima, moguće je efikasno zaštititi unutrašnjost od vrućine i osigurati odgovarajuće zamračenje prostorije za dobar san. Sa krovnom rasvjetom,  potkrovlje kuće izgleda prostrano i ravnomjerno osvijetljeno.

 


Pročitajte još inspirativnih priča...

Hotonj, Sarajevo

Ukoliko planirate renoviranje potkrovlja, kupovinu ili zamjenu krovnih prozora za vas smo kreirali vodič koji vam može pomoći u odabiru krovnih prozora, prateće opreme te vam može poslužiti kao inspiracija za uređenje vašeg doma.