Nastavljena je upotreba prirodnih materijala u izolaciji objekta, postavljanjem panela od industrijske konoplje u drvenim vlakanima. Koristeći prirodne građevnske blokove za kuću, postigli su izuzetno štedljiv objekat, jer troše samo 9,5 kWh / m2 za grijanje na godišnjem nivou, što kuću svrstava u kategoriju gotovo nula energetskih objekata. Za grijanje kuće dovoljan je ventilacijski sistem sa rekuperacijom i solarnom energijom. Pristupačni životni uvjeti u dnevnim sobama postižu se s mnogo prirodnog osvjetljenja kroz veliki panoramski prozor, odakle se otvara ugodan pogled na zelenilo i šire okruženje.

Krovni prozori u potkrovlju raspoređeni su tako da je unutrašnji prostor optimalno osvijetljen, a na ključnim mjestima otvaraju se pogledi na okolna brda, što dodatno doprinosi doživljaju raznolikog okruženja. Veličina i raspored krovnih prozora pažljivo je isplanirana VELUX programom Daylight Visualizer, koji je optimizirao kombinaciju prirodnog svjetla kroz velike staklene površine i krovne prozore u potkrovlju.

Dobro osvijetljena prostorija je važno u nekoliko aspekata: utiče na raspoloženje, produktivnost, brže pamćenje, pozitivnu socijalnu interakciju i, na kraju, ali ne i najmanje važno, zdravlje.

Kuća koja stvara život!

U okolini Kamnika, u selu Stahovica, nalazi se kuća koja gotovo da ne izaziva pretjerano interesovanje. Izgleda kao obična dupleks kuća sa neravnim krovom i fleksibilnim krovom za automobile. Bliži pogled otkriva mnoga zanimljiva rješenja. Kuća, koja izgleda kao da lebdi iznad zemlje, zapravo je djelimično pod zemljom – ispod fleksibilnog krova - preostali volumen kuće je podignut iznad nivoa tla za oko 100 cm sa betonskim blokovima. Kuća je zanimljiva i zbog upotrebe potpuno prirodnog konstrukcijskog sustava: IQWOOD drveni konstrukcijski sustav, čija je karakteristika da drvo nije pripremljeno nikakvim kemijskim sredstvima, a spajanje drvenih dijelova je samo mehaničko, s drvenim spojnicama.

Prilikom definisanja dimenzija i pozicija prozorskih otvora, vlasnik i arhitekti su pažljivo otvorili pogled prema van iz različitih prostorno-funkcionalnih jedinica u potkrovlju kuće. Da bi se postigli najbolji mogući energetski efekti, sistem upravljanja prozorima je važan doprinos optimalnom osvetljenju unutrašnjosti i prilagođavanju odgovarajuće temperature objekta - sve sa ciljem da se ne pregriju unutrašnji prostori. Tako su klasični prozorski otvori u prizemlju zaštićeni vanjskim roletnama, u potkrovlju s drvenim lamelama, isto kao i krovni prozori.

Pročitajte još inspirativnih priča...

Hotonj, Sarajevo

Ukoliko planirate renoviranje potkrovlja, kupovinu ili zamjenu krovnih prozora za vas smo kreirali vodič koji vam može pomoći u odabiru krovnih prozora, prateće opreme te vam može poslužiti kao inspiracija za uređenje vašeg doma.