Kakvu vrstu kuće planirate?

Kada planirate svoj novi dom, morate početi sa – krovom! Tip krova određuje oblik unutrašnjih prostora, a različitim vrstama krovnih prozora možete prilagoditi prostorije svojim željama i potrebama. Evo tri najčešća tipa krovova i opcija koje vam nude.

Kosi krov

Kosi krov nudi mnoge mogućnosti za stvaranje prijatnog prostora sa praktičnim prednostima! Potkrovlje se može transformisati u kompletan stan pod kosim krovom ili mjesto za samo jednu ili dvije prostorije u kojima je život nevjerovatan!

Sa novim opcijama krovnih prozora, postoje beskrajne mogućnosti za projektovanje životnih prostora u potkrovlju pod kosim krovom i za još bolju upotrebu ovih nekada zaboravljenih prostora. Dozvolite da vas upoznamo sa nekim idejama.

  • Magična i romantična spavaća soba - zamislite pogled na hiljade zvijezda pod kojima spavate svake noći.

  • Najuzbudljivija soba za vašu djecu - od zabavne dječije igraonice do bezbijedne oaze privatnosti za tinejdžere. Potkrovlje je fantastično!

  • Stan iznad grada - stan sa pogledom na grad, u kom nema ulične buke, a možete uživati na terasi ili balkonu.

  • Sobe koje se savršeno uklapaju u dom u potkrovlju - bolje iskoristite prostor u gusto naseljenim područjima i možete imati sve: baštu, parking i dovoljno prostora za cijelu porodicu

Ravan krov

Ravan krov je popularan izbor u modernoj arhitekturi, jer donosi niz pogodnosti koje impresioniraju stanare. Njihov prepoznatljiv oblik je suštinski element modernog dizajna. Ovakvi krovovi nude dodatni vanjski prostor, a u kombinaciji sa krovnim prozorima za ravne krovove, sobe ispod su ispunjene dnevnom svjetlošću i svježim vazduhom. Pogledajte neke od glavnih prednosti ravnih krovova:

Obilje prirodnog svjetla, prostora i stila prostorija - sa prozorima za ravne krovove i svetlosnim tunelima možete osvijetliti sve uglove prostora pod ravnim krovom, čak i one najudaljenije od vanjskih zidova

  • Otpornost na vremenske prilike - ravni krovovi su manje osjetljivi na vjetar, a pravilno konstruisani, nemaju problema sa padavinama ili akumulacijom vode

  • Manji gubitak toplote - moderne kuće sa ravnim krovovima su energetski efikasnije

  • Različite mogućnosti korišctenja krovne površine - možete ugraditi fotonaponske ćelije na krov, pretvoriti ga u terasu ili zamisliti vrstu zelenog prostora ili baštu

Bungalov

Bungalovi ili prizemne porodične kuće imaju nekoliko prednosti, ali u isto vrijeme zahtijevaju i neke kompromise. Kuća nema stepenice, a većina prostorija može imati direktan izlaz u dvorište, ali s druge strane, tlocrt ovakve kuće je obično veći. Rezultat je lošije osvjetljenje u prostorijama koje su dalje od prozora, ili ih neke prostorije u centru kuće možda uopšte nemaju. Kompromis? Sa krovnim prozorima i svjetlosnim tunelima, ne morate to da prihvatite.

Sa pravim rješenjima, čak i manji bungalov može da se transformiše u prostran, prijatan i zdrav dom u kome su sve prostorije pune dnevne svjetlosti i svježeg vazduha!

  • Bungalovi impresioniraju visokim plafonima i jedinstvenim osjećajem prostranosti

  • Postavljanjem prozora više i bliže šljemenu krova, dnevna svjetlost dopire do svakog ugla kuće.

  • Electrically operated VELUX roof windows allow you to open and close them remotely. They are equipped with a solar drive, enabling the electrification of windows in places with no electricity supply.

Kako svoj novi dom učiniti još boljim?

Velika količina dnevne svjetlosti koja dopire u cijelu kuću obezbjeđuje veći osjećaj udobnosti. Krovni prozori čine da sobe izgledaju mnogo veće nego što zaista jesu, stvarajući osjećaj prostranosti. Svjetlost koja preplavljuje prostoriju zahvaljujući krovnim prozorima pretvara sve uglove u prelijepe prostore koji često postaju centralni i najpopularniji dio doma.

Svijetli i prozračni prostori čine da domovi izgledaju ljepše, ali izlaganje prirodnom svjetlu je takođe povezano sa mnogim zdravstvenim i mentalnim dobrobitima. Dizajneri enterijera stavljaju naglasak na kreiranje prostorija oko prirodnog svjetla i njegovog maksimalnog korištenja kad god je to moguće.

Energetska efikasnost i izolacija

Mnogo različitih faktora utiče na energetsku efikasnost kuće. Lokacija i orijentacija objekta, tip fasade, tip i nagib krova, izolacija, postavljanje i broj prozora, klasičnih i krovnih.

Sa različitim tipovima krovnih prozora, njihovim rasporedom i dodacima kao što su unutrašnje i vanjske roletne, energetska efikasnost se može značajno poboljšati i prilagoditi vremenskim uslovima i godišnjim dobima. Ovdje je od suštinskog značaja vrsta stakla, broj slojeva zastakljivanja, premazi stakla i izolacija rama jer oni filtriraju toplotu, određuju toplotnu propusnost stakla i prozora i povećavaju zvučnu izolaciju.

Kvalitet vazduha

Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru ima značajan uticaj na zdravlje i blagostanje. Tri najvažnija indikatora kvaliteta vazduha su nivo CO2 i vlaga. Njihovo održavanje u sigurnim zonama čini život u zatvorenom prostoru prijatnim i zdravim i poboljšava mentalne performanse, poput sposobnosti da se koncentrišete i ostanete fokusirani.

Da bi se održao visok nivo kvaliteta vazduha, ključno je u prostor unositi svjež vazduh. Ventilacija se može obaviti ručno ili automatski preko daljinskog prekidača ili aplikacije. Na ovaj način, prozori se mogu pojedinačno programirati da se otvaraju u različito doba dana ili noći. A sa senzorom za kišu, prozori se automatski zatvaraju u slučaju da kiša počne padati tokom ventiliranja. Takođe postoji mogućnost da se oslonite na sistem sa ugrađenim senzorima za unutrašnju klimu i vremenskom prognozom uživo.

Installer installing a new VELUX roof window on a roof with black tiles.