Da li u vašoj kući postoji neiskorišten tavan? Ako ste odgovorili potvrdno, možda biste željeli da razmislite o tome da ga transformišete u životni prostor koji dobro funkcioniše za vašu porodicu. To je savršen način da dodate dodatni prostor svom domu, koji je pristupačan i koji će vam uštedjeti novac u budućnosti. Kako to? Prilikom renoviranja tavana koje je korišten samo za skladištenje, morate provjeriti da li krov radi kako treba, dobro ga izolovati, razmišljati o grijanju i novim podovima; dodajete novi sprat koji će se probuditi i početi da živi sopstveni životom.

Pravilno izolovan krov će dovesti do velikih ušteda energije, što je sve važnije. Renoviranje kuće je takođe korak ka zdravom domu. Studije pokazuju da oko 80 miliona Evropljana živi u nezdravim zgradama i da one štete njihovom mentalnom i fizičkom zdravlju. Oni nisu zadovoljni svojom životnom situacijom i ne znaju šta da rade povodom toga.

Skoro 60% ispitanika bi razmotrilo renoviranje kuće zbog uštede energije. Ako želite da započnete proces renoviranja i ne znate odakle da počnete, obratite se profesionalcu, koji će vam pomoći da pronađete savršeno rješenje za sebe. Možda ćete naći inspiraciju i na ovoj web stranici.

Sedam principa konverzije tavana

1. Konverzija tavana

Neiskorišteni prostor ispod krova ima veliki potencijal. Pretvaranje tavana u stambeni prostor može povećati korisnu površinu kuće i do 35%. Konverzija tavana je ekonomičniji način povećanja stambenog prostora od proširenja kuće, jer nema potrebe za izgradnjom temelja, podova i krova

2. Povećana površina prozora

Pravilan dizajn kućnog osvjetljenja obezbijediće prijatno okruženje puno prirodnog svjetla i svježeg vazduha u svakoj prostoriji i na svakom spratu. Za ovo će se pobrinuti kombinacija fasadnih i krovnih prozora. Idealnom osvjetljenju doprinosi i raspored prozora u prizemlju i na spratovima koji mogu da povećaju količinu dnevne svjetlosti u kući i do 40%.

3. Prostor iznad stepeništa

Koncept otvorene ventilacije obezbjeđuje bolju distribuciju dnevne svjetlosti i efikasniju ventilaciju kroz efekat slaganja. Dnevna svjetlost se distribuira na sve spratove kroz otvoreno stepenište, a efekat slaganja pomaže da se vlažni izduvni vazduh filtrira kroz krovne prozore na vrhu stepeništa, dok svjež vazduh struji u stan kroz otvorene prozore i vrata.

4. Dinamična zaštita od sunca

Vanjska zaštita od sunca pruža zaštitu od pregrijavanja. Smanjuje stepen pregrijavanja unutrašnjosti ljeti i obezbjeđuje udobnost tokom cijelog dana i tokom svih godišnjih doba. Za kontrolu količine svjetla koristite unutrašnje roletne.

5. Hibridna ventilacija

Ljeti se prozori i stepenište koriste za prirodno hlađenje zgrade, npr. korištenjem efekta slaganja za efikasnu razmjenu vazduha. Zimi, mehanička ventilacija pomaže u održavanju dobrog kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru i smanjenju nivoa vlage. Efikasan sistem ventilacije je tzv. hibridni ventilacioni sistem, koji kombinuje mehaničku i prirodnu ventilaciju automatizacijom prozora i grijanja.

6. Poboljšan termički omotač

Kvalitetan omotač kuće sastoji se od izolacione fasade i krova. Oni, u kombinaciji sa modernim sistemom grijanja, pomažu u optimizaciji energetskih parametara i doprinose komforu u domu. Unaprijeđen sistem grijanja uključuje podno grijanje kao i moderne radijatore na podovima. U poređenju sa prvobitnim stanjem, kuća će za posledicu zahtijevati 80% manje energije.

7. Pametna kuća

Automatizacija nije samo domen industrije, već i savremenih domaćinstava. Inteligentni sistemi samo malo olakšavaju život u zdravom domu. Senzori koji mjere temperaturu, vlagu i nivo CO2 prate kvalitet okruženja. Prozori stoga mogu da provjetravaju prostor, zatamne ga ili da se zatvore u slučaju kiše. Sa aplikacijom, sistem se može kontrolisati sa bilo koje lokacije.

"Naša konverzija tavana omogućila nam je da koristimo prostor koji nismo mislili da imamo.

Patrik, vlasnik kuće

Installer installing a new VELUX roof window on a roof with black tiles.

Zainteresovani ste za različite prostorije za vaš projekat?