Promjena je dobra. Ona je alat koji nam pomaže da vidimo stare stvari u novom svjetlu. Ponekad možete razmišljati o malim prilagođavanjima u svom domu. Ona nisu samo praktična, već i čine da se osjećate udobnije kod kuće. Pogledajmo sada vaše potkrovlje iz druge perspektive. Da li ste znali da u njemu možete poboljšati kvalitet zatvorenog prostora.

Da li ima dovoljno dnevne svjetlosti? Ako niste sigurni, pitajte arhitektu ili provjerite naše web stranice. Nedostatak dnevne svjetlosti se lako može riješiti dodavanjem novih krovnih prozora ili njihovom kombinacijom sa vertikalnim prozorima. Da li vidite mrlje na svojim zidovima? Prefarbajte ih. Ne osećate se baš prijatno? Donesite neke kućne biljke i dekorativne objekte; ili zamijenite stari kauč.

Jednostavnije je nego što mislite. Zamislite renoviranje potkrovlja kao svoj novi DIY projekat. A ako se pitate kada da počnete, trebalo bi da znate da nikada nije bilo bolje vrijeme nego danas.

Četiri prednosti mikro dodira

1. Povećana površina prozora

Ako osjećate da u vašem potkrovlju nedostaje dnevnog svjetla, postoji jednostavan način da riješite ovaj problem. Šta kažete na dodavanje izvora dnevne svjetlosti? Možda biste željeli da razmislite o ugradnji krovnih prozora. Da li ste znali da postavljanje krovnog prozora traje samo dva sata? Idealnom osvjetljenju doprinosi raspored prozora u prizemlju i na spratovima, koje može da poboljša količinu dnevne svjetlosti u kući i do 40%. Ugradnja prozora sa odličnom toplotnom izolacijom može vam pomoći i pri uštedi energije.

2. Hibridni ventilacioni sistem

Hibridni ventilacioni sistem je efikasno rješenje za ventilaciju. Kombinuje mehaničku i prirodnu ventilaciju automatizacijom prozora i grijanja. Ljeti, prozori i prostor iznad stepeništa se koriste za prirodno hlađenje zgrade, na primjer, korištenjem efekta slaganja za efikasnu razmjenu vazduha. Zimi, mehanička ventilacija pomaže u održavanju dobrog kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru i smanjenju nivoa vlage.

3. Dinamična zaštita od sunca

Vanjska zaštita od sunca pruža zaštitu od pregrijavanja. Smanjuje pregrijavanje unutrašnjosti ljeti i obezbjeđuje udobnost tokom cijelog dana i kroz sva godišnja doba. Da li ste znali da korištenje vanjske zaštite od sunca može smanjiti unutrašnju temperaturu tokom ljeta? Ugradnja roletni protiv toplote pomaže u smanjenju buke tokom kišnih noći. Roletne za zatamnjenje pružaju potpuni mrak koji takođe pomaže da se postigne bolji kvalitet sna.

4. Pametna kuća

Imati pametni dom nije popularan i praktičan za samo zauzete porodice. Inteligentni sistemi čine život u zdravom domu samo malo lakšim. Ugradnja senzora koji mjere temperaturu, vlagu i nivo CO2 je veoma jednostavno i pomaže vam da pratite kvalitet vašeg okruženja. Pomoću aplikacije možete da kontrolišete kretanje svojih krovnih prozora, naredite im da provjetravaju, da se zatamne ili da se zatvaraju u slučaju kiše.

"Znali smo da želimo da koristimo VELUX krovne prozore s obzirom na reputaciju brenda za kvalitet i izbor proizvoda.

Patrik, vlasnik kuće

Installer installing a new VELUX roof window on a roof with black tiles.

Zainteresovani ste za različite prostorije za vaš projekat?