Kakve pogodnosti očekujete od novog krovnog prozora?

Svjetlije, veće i udobnije sobe

Krovni prozor propušta dvostruko više dnevnog svjetla od vertikalnog prozora iste veličine, stvara neuporedivo bolji osjećaj svjetlosti i otvorenosti.
Projekat zamjene krovnog prozora je i savršeno vrijeme za razmatranje dodatnih krovnih prozora jer jedan krovni prozor omogućava dnevno svjetlo koje je dovoljno samo za malu sobu.
Osnovno pravilo dobre prakse  jeste da staklena površina prozora iznosi najmanje 10% od površine poda sobe.

Nadogradnja s jednog krovnog prozora na dva, tri ili više ne mora nužno mnogo produžiti ugradnju, ali će omogućiti nevjerovatno povećanje dnevnog svjetla i sjajan pogled na nebo. Dovoljna količina dnevnog svjetla smanjuje potrebu za električnim osvjetljenjem i dokazano pomaže u održavanju dnevnog biološkog ritma.

Povećajte energetsku efikasnost svog doma


Zamjena krovnog prozora može povećati energetsku efikasnost vašeg doma na više načina. Do 30% toplote u kući se gubi kroz krovne prozore i ako su vaši VELUX krovni prozori stari više od 20 godina, novi krovni prozor će smanjiti gubitak energije za više od 50%*.

Prednosti energetske efikasnosti pokazuju se i u ljetnim mjesecima. Ventilacija koja se omogućava otvaranjem krovnog prozora smanjuje potrebu za mehaničkom ventilacijom poput klima uređaja i oscilirajućih ventilatora. Također, povećanje dnevnog svjetla smanjuje potrebu za vještačkim svjetlom.

*Na primjer: ukoliko zamijenite VELUX krovni prozor kupljen prije 2003 godine, sa novim krovnim prozorm Standard Plus, gubitak toplote će se smanjiti za 60% (stari krovni prozor Uw = 2,8 W/m2K, novi Standard Plus prozor Uw = 1,1 W/m2K). 

Udobnost uz bolju unutrašnju klimu


Otvorite krovne prozore, omogućite protok svježeg zraka i unesite sunce unutra. Svjež zrak je ključan za naše zdravlje jer nam pomaže da jasno mislimo i imamo energije tokom čitavog dana, a pruža i bolji san tokom noći. Krovni prozori doprinose svježoj, ugodnijoj klimi u zatvorenom prostoru tako što pomažu u uklanjanju CO2, vlage i čestica te dodaju svjež, čist zrak. To stvara osjećaj blagostanja, revitalizira i osvježava nivo energije.
Automatizirajte krovne prozore uz VELUX ACTIVE i omogućite ventilaciju na osnovu temperature, CO2 i vlage te stvorite optimalnu unutrašnju klimu.

Poboljšajte izolaciju


Poboljšana izolacija okvira VELUX krovnog prozora i ostakljenja smanjuje energiju potrebnu za grijanje doma sprečavajući ulazak hladnoće putem propuha ili toplinskih mostova.

Brza ugradnja


Zamjenu postojećeg krovnog prozora može za jedan dan izvršiti certificirani majstor za ugradnju kompanije VELUX, a većina ugradnji se može završiti u okviru vašeg doma, bez potrebe za pravljenjem skela ili traženjem dozvola.
Ako želite dodati krovne prozore kako biste povećali osjećaj prostora i otvorenosti u svom domu, oni se obično mogu ugraditi tokom jedne posjete, tako da ćete udvostručiti količinu dnevne svjetlosti u samo jednom danu.

Ispunite dom svježim zrakom


Jedna od sjajnih stvari kada su pitanju krovni prozori je mogućnost brzog i efikasnog provjetravanja cijelog doma.
Tri kratka provjetravanja od 10 minuta dnevno u velikoj mjeri povećavaju kvalitet zraka u zatvorenom. Ako otvorite krovni prozor na gornjem spratu i prozor na donjem spratu kuće, stvorit ćete efekt dimnjaka koji nevjerovatnom brzinom provjetrava kuću.
Ako želite više svježeg zraka, otvorite ventilacijski preklop na krovnom prozoru da omogućite stalnu ventilaciju niskog intenziteta za ugodnu unutrašnju klimu.

Zaštitite dom od toplote


Da omogućite najbolju zaštitu od toplote, dodajte vanjsku tendu da blokirate sunčeve zrake prije nego što dospiju do stakla krovnog prozora ili čak vanjsku roletnu da u potpunosti zaštite dom od vremenskih uslova.

Zaštitite se od vanjske buke


Uživajte u tihoj unutrašnjosti i odvojite se od vanjske saobraćajne buke ili zvuka dobovanja kiše. Nova konstrukcija prozora poboljšava udobnost tišine zahvaljujući boljim parametrima zvučne izolacije. Ako želite smanjiti buku koju stvara kiša dok pada, pogledajte prozore s funkcijom smanjenja buke.

Lako se čisti i održava


Uživajte u sjajnom pogledu bez brige o tome kako ćete očistiti krovni prozor. VELUX krovni prozori se mogu preokrenuti na baglamama radi lakšeg čišćenja iz unutrašnjosti doma. Osim toga, jake vodootporne karakteristike poliuretanskog (PU) premaza izvrsne su za vlažne i prometne prostorije jer se lako brišu.

Budite spokojniji


Nove karakteristike unaprjeđuju bezbijednost i sigurnost krovnih prozora. Ojačano vanjsko staklo pruža dodatnu čvrstoću i štiti od lomljenja, a sigurnosno laminiranje drži staklo u jednom komadu u malo vjerovatnom slučaju da se slomi.
Svaki VELUX krovni prozor testiran je u najtežim vremenskim uslovima kako bi se pružio dodatni mir i ima ograničenu garanciju na proizvod od 10 godina.

Lahko se koristi. Lahko se voli.


Više načina rada omogućava fleksibilnost u odabiru krovnog prozora koji vam pruža tačno ono što želite. Odaberite krovne prozore sa središnjim vješanjem krila da imate sjajan pogled na okolinu i više prostora za smještanje namještaja ispod njih ili odaberite krovne prozore koji se otvaraju odozdo za sobe sa višim parapetnim zidom da imate maksimalnu udobnost prilikom otvaranja. Da biste imali sjajan panoramski pogled, pogledajte krovne prozore sa dvostrukim vješanjem. VELUX krovni prozor na elektro ili solarno upravljanje vam omogućava upravljanje krovnim prozorom pomoću unaprijed uparenog daljinskog upravljača, a može se i omogućiti automatski rad povezivanjem sa VELUX ACTIVE ili upravljanje glasom pomoću aplikacije VELUX ACTIVE za pametni telefon.