Kako poboljšati kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru

Do 90% vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Iako čujemo mnogo o spoljašnjem zagađenju i rastućem nivou CO2, da li ste se ikada zapitali o kvalitetu vazduha u svom domu? Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru ima značajan uticaj na naše zdravlje. Prosječna osoba dnevno udiše oko 10.000 litara vazduha, od čega se većina sastoji od vazduha iz njihovog doma. To je puno vazduha! Vjerujemo da krovni prozori mogu pružiti estetski element svakom domu i puno prirodnog svjetla. Pored toga, promovišu bolju klimu u zatvorenom prostoru koja će koristiti vašem zdravlju.

3 stvari koje je dobro znati o vašoj unutrašnjoj klimi

Efekat gomilanja

Efekat gomilanja je kretanje toplog vazduha u zatvorenom prostoru sa donjeg na gornji sprat. Tokom zime, hladan vazduh će ući u vaše prizemlje, porasti kako temperatura raste i izaći će kroz potkrovlje ili gornji sprat. Vazduh izlazi kroz male pukotine i praznine u zgradi. Osim promaje u vašem domu, primetićete ovaj izlaz vazduha na vašem računu za komunalne usluge. Tipičan dom gubi do 40% utrošene energije. I to nije sve; zagađivači vazduha će infiltrirati u vaš dom i smanjiti kvalitet vazduha.

Vlaga

Važno je imati odgovarajući nivo vlage u kući. Između 30-40% vlažnosti je idealna zimi i između 50-60% ljeti. Suh vazduh čini vaše usne suhim! Takođe može izazvati statički elektricitet u kosi i odjeći. U ljetnom periodu vlažan vazduh može da izazove probleme astmatičarima i alergičarima, uglavnom zbog porasta grinja. Poznavanje nivoa vlažnosti u vašoj kući je dobro polazna tačka za nadogradnju unutrašnje klime. Izbjegavanje visokog nivoa vlage obezbijediće bolju atmosferu u zatvorenom prostoru.

Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru

Dobar kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru može se definisati kao vazduh koji ne sadrži zagađivače koji izazivaju iritaciju, nelagodnost ili loše zdravlje stanara. Dobar kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru ima veliki uticaj na nas. Kvalitetan vazduh u zatvorenom prostoru može poboljšati naše mentalno blagostanje.

Saznajte više o kvalitetu vazduha u našoj istraživačkoj studiji.

Krovni prozori će poboljšati vašu unutrašnju klimu

Bolji kvalitet vazduha

Da biste maksimalno iskoristili svoje krovne prozore u smislu unutrašnje klime, možete dodati VELUX ACTIVE with NETATMO, koji se povezuje sa vašim VELUX električnim ili solarnim krovnim prozorima. Automatski prati kvalitet vazduha i temperaturu kako bi vaša unutrašnja klima bila svježa. To je sistem ventilacije zasnovan na senzorima koji prate nivoe CO2. VELUX električni i krovni prozori na solarni pogon takođe imaju ugrađene senzore za kišu koji će automatski zatvoriti krovne prozore u slučaju padavina.

Ventilacija

Najjednostavniji način da se oslobodite štetnih materija iz vazduha u zatvorenom prostoru je provjetravanje: otvaranje prozora vam omogućava da brzo riješite mnoge neprijatnosti. Ventilacija omogućava izlazak viška vlage. To će spriječiti bilo kakvo strukturno oštećenje izazvano kondenzacijom, buđi i kvarovima, kao i pomoći u izbjegavanju respiratornih bolesti koje su posljedica ovih problema. Česta ventilacija je od vitalnog značaja da bi se obezbijedilo zdravo okruženje u zatvorenom prostoru. Dodavanje krovnih prozora koji se automatski otvaraju i zatvaraju je jednostavan način da se obezbijedi odgovarajuća ventilacija za zdravu unutrašnju klimu.

Zdravstvene prednosti svježeg vazduha u vašem domu

Udobnost: Svjež vazduh je prijatan! To možete odmah osjetiti kada uđete u sobu.

Zdravlje: Udisanje lošeg vazduha u zatvorenom prostoru može imati negativne posljedice po zdravlje. Grinje uživaju u vlažnim sredinama. Dobar kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru može smanjiti rizik od alergija i astme.

Performanse: Visokokvalitetni vazduh u zatvorenom prostoru može poboljšati opšte blagostanje. Takođe će podržati vašu sposobnost koncentracije. Ako radite od kuće, ne zaboravite da često provjetrite prostoriju tokom dana.

Prosječna osoba dnevno udiše oko 10.000 litara vazduha, od čega se većina sastoji od vazduha iz njihovog doma. To je puno vazduha!

Povezani članci

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rješenja za dnevno svjetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i donesete neuporedivu vrijednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim dijelovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savjetovanja, do konačne ugradnje.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rješenja koja su dobra kako za vas tako i za planetu.