Priče o potkrovlju:

Porodica dizajnira svoj dom u Berlinu pomoću dnevne svjetlosti

Priče sretnih vlasnika kuća iz prve ruke o iskustvu sa proizvodima kompanije VELUX.

Ljeti možemo ostaviti ugašena svjetla do kasno uveče jer krovni prozori ispunjavaju prostoriju sa toliko dnevne svjetlosti.

Marko Schneider, vlasnik

Zašto biste transformisali svoje potkrovlje pomoću VELUX krovnih prozora?

  • Pronalaženje novog građevinskog projekta sa prilagodljivim tlocrtom u Berlinu gotovo je nemoguće. „Zašto jednostavno ne bismo kupili neiskorišteno potkrovlje i proširili ga?” mislila je porodica Schneider. Tako su i uradili! Za samo osam mjeseci svoj san o projektovanju vlastitog stana pretvorili su u stvarnost. Radeći to, porodica je krenula putem koji postaje sve popularniji: urbani razvoj. To je razvoj koji se nalazi na praznom ili neizgrađenom zemljištu unutar postojeće zajednice.

  • Velike površine prozora također pomažu pri zagrijavanju doma u hladnijim danima. „Grijanje uglavnom možemo ostaviti za jesen, kada se poznanici griju već nekoliko nedjelja”, kaže Marko Schneider o efikasnom korištenju solarne energije. Sherina i Markova djeca također su oduševljena velikim prozorima u sobama. „Malena često leži na prostirci ispod krovnog prozora gdje se igra ili gleda u nebo kako bi otkrila svoje najnovije omiljene životinje u formacijama oblaka” kaže njena majka.

  • Površina krova okrenuta prema ulici nije mogla biti drastično promijenjena; tako da su terase i krovne kućice dva stana morale biti izgrađene na sjevernoj strani zgrade, okrenute prema dvorištu. Ali Schneiderovi su se pomirili s tim i umjesto toga odlučili su da kombinuju nekoliko VELUX krovnih prozora u sobama na južnoj strani.

  • Sa elegantnom ručkom na donjoj strani, VELUX krovni prozori s gornjim vješanjem daju vam potpun, otvoren pogled na horizont i maksimiziraju količinu prirodne dnevne svjetlosti. VELUX krovni prozori na solarni i električni pogon idealni su krovni prozori za situacije kada su prozori van dohvata, kao što su svodni plafoni. Ovaj inovativni sistem krovnih prozora i vanjskih i unutrašnjih roletni na daljinsko upravljanje omogućava vam da ih otvorite i zatvorite samo jednim pritiskom na dugme. 

  • „Ovdje se osjećamo kao kod kuće – i u stanu i u susjedstvu”, kaže Sherina Schneider. Dnevna soba ispunjena svjetlošću postala je omiljeno mjesto okupljanja porodice. „Ljeti možemo ostaviti ugašena svjetla do kasno uvečer jer mnogo dnevne svjetlosti ulazi kroz krovne prozore i ispunjava prostoriju. Porodica je stvorila vlastiti dom, u skladu sa svojim potrebama, čuvajući prostor i poštujući zgradu koju je odabrala za smještaj svog doma. Pretvaranje potkrovlja u dom dalo im je priliku da ostanu u gradu, a da ipak počnu ispočetka.

Šta vas sprječava da započnete svoje VELUX putovanje?


Pročitajte razobličene mitove i strahove o krovnim prozorima.

Priča se kako ljeti u potkrovlju može biti vruće.

Osjećaj topline ljudskog tijela zasniva se na nekoliko faktora kao što su vlažnost, nošena odjeća, korišteni građevinski materijali i ventilacija. Dobre vijesti: VELUX krovni prozori obezbjeđuju 75% bržu ventilaciju od običnih prozora, a maksimalnu ljetnu udobnost možete postići sa našim vanjskim tendama ili vanjskim roletnama (za zaštitu od topline) i siesta roletnama (za zatamnjenje). Imamo rešenje za sve.

Postoje priče kako zimi u potkrovlju može biti hladno.

U većini slučajeva ova loša iskustva su posljedica nepravilne izolacije krova ili starih krovnih prozora kroz koje prolazi vjetar. VELUX krovni prozori pružaju kvalitet nekoliko decenija. Njihov izdržljivi opšav i izolacija otporna na vremenske uslove zaštitit će vaše potkrovlje od svih vremenskih prilika i decenijama će vam pružati mir.

Nastavite čitati

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rješenja za dnevno svjetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i donesete neuporedivu vrijednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim dijelovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savjetovanja, do konačne ugradnje.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rješenja koja su dobra kako za vas tako i za planetu.