Konverzija potkrovlja: 15 + 1 korak za stvaranje elegantnog potkrovlja

Ako tražite novi dom na tržištu, vrijedi razmotriti sve aspekte vaših potreba - ne samo one koje trenutno imate, već biste takođe trebali pokušati da zamislite svoje buduće potrebe. Ako ustanovite da trenutna površina omiljene opcije nije dovoljno velika, ili mislite da ćete uskoro zahtijevati više, to ne mora da znači da treba da nastavite sa potragom za dom. Možda ste upravo pronašli ono što ste tražili. . .

Izgradnja soba u potkrovlju je pravo rješenje

Postoji nekoliko opcija za proširenje. Vjerovatno najjednostavnije i najočiglednije od njih je konverzija potkrovlja. Da biste se i sami uvjerili u to, prikupili smo neke važne tačke za vas, koje će vam dati detaljne smjernice i pomoći će vam da izbjegnete neprijatna iznenađenja u budućnosti.

Svaki detalj je važan

1. Ako vaš dom nije dovoljno velik (porodica je porasla ili djeci koja su do sada dijelila prostor trebaju sopstvene sobe), prodaja imovine i kupovina nove nije jedina dostupna opcija. Renoviranje potkrovlja je alternativa. Ako odlučite da to uradite, ne morate da napuštate svoj voljeni dom, ili naselje, ne morate da kažete zbogom svojim prijateljima, a vaša djeca ne moraju da mijenjaju školu.

2. Ostavite sebi dovoljno vremena da se pripremite za renoviranje potkrovlja. Za početak, kontaktirajte svoje lokalne vlasti da biste saznali šta je dozvoljeno, a šta nije. Takođe je dobro posjetiti kancelariju lokalnog glavnog arhitekte da biste dobili neke informacije.

3. Čak i ako po zakonu niste obavezni da imate odobren plan gradnje i učešće arhitekte, konsultujte ga ako možete. Pored toga što nudi različite opcije, arhitekta može biti u kontaktu sa profesionalcima kao što su mehaničari tla i statički inženjeri i stručnjaci za očuvanje drveta, koji mogu dati tačnu procjenu statusa vašeg doma. Ovo je takođe važno jer želite da znate koja ograničenja mogu nastati tokom konverzije potkrovlja. Ali prije svega toga, napravite test za procjenu svog doma da biste odlučili da li se tavan uopšte može transformisati u životni prostor. Prođite kroz najosnovniju kontrolnu listu koja uključuje pitanja poput: „Da li je visina plafona najmanje 2 metra?“

4. Ako ste upoznati sa lokalnim građevinskim propisima i procijenili ste stanje i karakteristike kuće, možete početi da dajete stvarnu formu svojim idejama. Najjednostavniji način da to uradite je uz pomoć arhitekte, kako to često nalaže zakon. U svakom slučaju, izaberite arhitektu koji ima veliko iskustvo u preuređenju potkrovlja i, što je još važnije, otvoren je za vaše ideje i sluša vaše potrebe.

5. Kada je dizajn gotov, treba napraviti procjenu troškova. Najjednostavniji način da to uradite je da dobijete ponude od građevinskih kompanija za svaki od radova potrebnih za realizaciju. Morate se posavjetovati sa više od jedne građevinske kompanije. Preliminarni proračun troškova implementacije može se napraviti koristeći prosjek dobijenih ponuda.

6. Ako imate tržišnu procjenu troškova i ona ispunjava vaše finansijske mogućnosti, možete nastaviti sa proširenjem. Međutim, iskustvo pokazuje da se tokom implementacije često javljaju nepredviđeni radovi, što povećava ukupnu cijenu radova i do 20%. Šansa za nastanak dodatnih troškova može se svesti na minimum uz dobro pripremljen i detaljan plan implementacije, ali imajte na umu da i dalje ne možete izbeći neočekivane situacije u 100% vremena.

7. Postoje dve opcije kada je u pitanju implementacija. Prvi je da tražite i zaključujete ugovore sa profesionalcima za svaku fazu rada. Jasna prednost ovoga može biti niža cijena. Međutim, to znači da ćete biti odgovorni za zakazivanje radova i upravljanje kašnjenjima. Druga opcija je angažovanje generalnog izvođača. Ova opcija je skuplje, ali vas oslobađa tereta da trošite svoje dragocjeno vrijeme na odabir profesionalaca, zakazivanje radova i, što je vjerovatno najteže, upravljanje kašnjenjima.

8. To je kliše, ali svaki građevinac i profesionalac zaista ima dvije od sledeće tri karakteristike: brzinu obavljanje posla u najkraćem mogućem roku, nisku cijenu, visok kvalitet.

Morate da odlučite koje su vam dve karakteristike najvažnije. Po našem mišljenju, to je poslednjia, c. Konverzija potkrovlja je posebna vrsta konstrukcije koja zahtijeva veliko iskustvo i vještinu.

9. Raspored prostora – Budite dobar šahista i uvijek razmišljajte nekoliko koraka unaprijed. Kasnije će vam biti lakše da preuredite zidove ili namještaj ako sada postavite vrata, prozore i lampe, postavite električnu mrežu tako da odgovara budućim potrebama. I imajte na umu planiranje skladišta, koje bi mogao da bude prilično nezgodan u potkrovlju sa kosim plafonom.

10. Pristup na sprat. Pametno birajte stepenište. Uvjerite se da ne morate da pređete cijelu kuću ako treba da idete gore. Nemojte stvarati mnogo nepotrebnih prolaza. Planirajte pogodno stepenište. Pomislite na starije/mlađe članove vaše porodice. Visina stepenika ne bi trebalo da prelazi 17 cm, već treba da bude bliža 16 cm. Ne zaboravite na rukohvat.

11. Kada planirate određene lokacije krovnih prozora, uvjerite se da postoji dovoljna visina parapeta. Takođe, imajte na umu da bi trebalo da budete u mogućnosti da udobno gledate kroz prozor i dok sjedite. Ako je visina donjeg okvira previsoka, kroz njega možete vidjeti samo gledajući nagore, što rezultira osjećajem kao da ste u rupi ili na dnu bunara. Visina gornjeg okvira takođe ne bi trebalo da bude preniska, inače biste mogli da imate pogled samo nadole. Što se tiče veličine krovnog prozora, birajte što veći ili koristite višestruka rješenja za prozore, jer ga kasnije nećete zamijeniti ako se pokaže da je premali.

12. Iako krovni prozori donose odlično osjvetljenje u vaše tavanske prostore, uvjerite se da planirate unaprijed kako ćete kontrolisati toplotu i svjetlost. Obratite pažnju na odabir pravih proizvoda za zaštitu od sunca kao što su VELUX roletne za vaše prozore koji mogu biti automatizovani i napajani putem solarne ili električne energije. Na taj način možete čak i eliminisati potrebu za korišctenjem klima uređaja. Ali, imajte na umu da unutrašnje roletne ne rješavaju zaštitu od toplote, već samo vanjske.

13. Koristite neke trikove kada dizajnirate osvjetljenje. S jedne strane moguće je izbjeći tradicionalno postavljanje rasvjete na plafon zbog kosih plafonskih površina. Mogli biste da koristite zidne konzole, lampe koje se mogu nagnuti, ugradne lampe i/ili skriveno LED osvjetljenje. S druge strane, možete iskoristiti prirodno svjetlo sa prozorima, a da ne pominjemo da su roletne dobar način za kontrolu i prigušivanje svjetlosti. Samo se pobrinite da ste svjesni posebnih mogućnosti koje nudi vaše potkrovlje. Na primjer, čak i vidljiva drvena konstrukcija potkrovlja može se koristiti za ugradnju svjetla.

14. Jedna tipična karakteristika potkrovlja je da se formiraju niski prostori i udubljenja koja na prvi pogled izgledaju kao da je nemoguće iskoristiti. Koristite ih kao skladište kako biste imali prozračniji osećaj u preostalom prostoru. Ne prekrivajte krovnu konstrukciju sa unutrašnje strane. Vidljivim drvenim konstrukcijskim elementima dajete poseban čar prostoru bilo da ih održavate u originalnom, prirodnom stanju ili farbate.

15. Takođe treba pažljivo planirati lokaciju kupatila. U idealnom slučaju, pozicija novog kupatila bi bila iznad postojećih kupatila u prizemlju. Na ovaj način možete uštedjeti mnogo na sječenju i inžinjerskom dijelu posla.

Niste sami

Osećate se pomalo preplavljeni svim ovim informacijama? Potpuno je u redu. Ako vam je potrebna pomoć, VELUX je kompanija kojoj se možete obratiti. Sa preko 80 godina iskustva u donošenju dnevne svjetlosti i svježeg vazduha u domove, razvili smo veliki izbor proizvoda i dodataka koji će zadovoljiti svačije potrebe. Ako ste raspoloženi da nastavite i pogledate neke dodatne ideje, kliknite na link ispod.

Pročitajte još članaka

VELUX roof window solutions come with extra benefits

Check out what they are!

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rješenja za dnevno svjetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i donesete neuporedivu vrijednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim dijelovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savjetovanja, do konačne ugradnje.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rješenja koja su dobra kako za vas tako i za planetu.