Kako odabrati krovne prozore da bi potkrovlje bilo puno svjetla?

Sanjate da svoj neiskorišt́eni prašnjavi tavan pretvorite u živu i svijetlu sobu punu dnevnog svjetla? Saznajte više o svim tipovima krovnih prozora i upoznajte se sa znanjima potrebnim za konverziju potkrovlja!

Ulaganje u krovne prozore ne samo da znači više prirodnog svjetla i bolju ventilaciju, već takođe dovodi do bolje izolacije i povećanja vrijednosti imovine! Posjedovanje krovnog prozora pretvara svaki prostor u omiljeno mjesto!

Prije svega: VELUX nudi bezbroj rješenja koja će definisati vaše cjelokupno iskustvo sa krovnim prozorima: od električnih krovnih prozora do roletni napravljenih od recikliranih materijala, kompanija VELUX ih ima sve. Krovni prozori obično traju decenijama, pa je bolje planirati sve u skladu sa tim: dva puta izmjerite, jednom sjecite! Pratite naš vodič i istražite vaše mogućnosti da stvorite najudobniji mogući prostor!

U ovom članku nećete naučiti samo o krovnim prozorima, već i o svim dodacima koji su neophodni za maksimalnu udobnost: tri dodatne kategorije ključnih proizvoda koji vam pomažu da se zaštitite od toplote, prilagodite osvjetljenje u prostoriji i zaštitite se od buba i komarace.

Ručni ili električni krovni prozori

Krovni prozori se mogu otvoriti na dva načina: ručno ili uz pomoć daljisnkog upravljača. Dok su prozori sa ručnim upravljanjem dobra svakodnevna rješenja, električni se preporučuju iz razloga pristupačnosti, za starije osobe ili ljude koji žive sa starijima, ili u slučaju izgradnje pametne kuće, ili uopšteno radi povećanja udobnosti vašeg doma. Zamislite samo da podešavate svjetlost i svjež vazduh iz udobnosti vaše sofe. . .!

Opcije krovnog prozora

Kada birate krovne prozore za svoje potkrovlje, možete birati između prozora sa gornjim i donjim upravljanjem. Gornje upravljanje je češći izbor, dok se donji preporučuju u slučaju visokih zidova. Uz VELUX, obje opcije nude veliku brigu o ergonomiji i dolaze po istoj cijeni sa krovnim prozorima sa centralnim okretanjem! Prozori sa gornjim upravljanjem mogu se kasnije motorizirati radi vaše udobnosti. Zamislite da svojim krovnim prozorom i roletnama možete upravljati sa svog mobilnog telefona putem aplikacije.

Ako je krovni prozor postavljen na visini od 90-120 cm od nivoa poda, izaberite krovni prozor sa gornjim upravljanjem. Pošto je ručka na vrhu, možete postaviti namještaj ispod prozora. Ako ga postavljate na visini od 80-100 cm, možete imati pogled ka napolju dok sjedite — baš kao u slučaju vertikalnih prozora.

Ako je donji okvir krovnog prozora na visini između 130 i 150 cm od nivoa poda, koristite krovni prozor sa donjim upravljanjem. U ovom slučaju ne preporučujemo postavljanje namještaja ispod prozora. Pošto je vrh krovnog prozora obično van domašaja, vašim dodacima za vanjsku zaštitu od toplote možete udobno upravljati samo pomoću rješenja koja koriste solarnu ili električnu energiju.

Ako je donji okvir krovnog prozora na visini između 90 i 120 cm od nivoa poda, krovni prozor sa gornjim vješanjem takođe može biti dobar izbor. Kada se otvore, suočavate se sa neometanim panoramskim pogledom. Otvaranje i zatvaranje je pomoću donje ručke.

Planirajte svoje potkrovlje!

Drvo ili poliuretan

I drvo i poliuretan su standardni materijali za krovne prozore i smatraju se ključnim elementima potkrovlja. Zahtijevaju malo ili nimalo održavanja. Klasično drveno rješenje odgovara svim domovima: varijanta od punog drveta sa prozirnim lakom se preporučuje za tradicionalne enterijere (mogu se ofarbati u bilo koju boju), dok bijela varijanta koja ne zahtijeva održavanje sa poliuretanskom završnom obradom najbolje ide uz moderne ili minimalističke postavke.

VELUX bijele varijante koje ne zahtijevaju održavanja sa poliuretanskom završnom obradom su pouzdani krovni prozori koji su otporni na vlagu i nemaju vidljive spojeve, stoga se poliuretanska završna obrada preporučuje za prostorije sa visokom koncentracijom vlage kao što su kupatila i kuhinje, nedostupni prostori ili kancelarije, i radna mjesta zbog svoje efikasne i čiste estetike. Svi prozori imaju dug, dug vijek, oni će vas decenijama veseliti!

Krovni prozori sa 2 ili 3 stakla

Što je više slojeva, to je bolja izolacija: krovni prozori sa 3-strukim staklom nude bolju zvučnu i toplotnu izolaciju u poređenju sa 2-slojnim verzijama. Zapamtite: bolja izolacija štedi novac!

Prije nego što se odlučite, razmislite koja od slijedećih opcija će najbolje odgovarati vašem potkrovlju!

Hajde da razgovaramo o opcijama zastakljivanja!

Staklo 61 je napravljeno za uštedu energije. To je 3-struko staklo sa visokokvalitetnom toplotnom izolacijom po pristupačnoj cijeni. Sprečava gubitke toplote i efikasno štiti od ulične buke.

Opcija stakla 64 je za uštedu energije i udobnost. Ovo staklo ima odličnu toplotnu izolaciju, povećan efekt smanjivanja buke (uključujući zvuk kiše). Vanjsko staklo prozora je prekriveno premazom za lako čišćenje.

Staklo 68 je napravljeno za veću udobnost. To je 3-struko staklo koje nudi sve VELUX premium standardne funkcije i bolju energetsku efikasnost. Prozor smanjuje osećaj hladnoće koji bi mogao da dođe sa prozora zimi.

Staklo 66 je napravljeno za blagostanje. Ovo 3-struko staklo minimizira osjećaj hladnoće i blokira vanjsku buku kako biste se osjećali toplo i opušteno. Njegovi premazi za lako čišćenje i protiv rose pružaju jasniji pogled bez ometanja.

Staklo 62 je napravljeno za smanjenje buke i udobnost. Ovo 3-struko staklo obezbjeđuje smanjenje zvuka do punih 42 dB zajedno sa visokom toplotnom izolacijom. Ovo je odlično rješenje za domove kojima je potrebna dodatna zaštita od vanjske buke i hladnijeg vremena.

Staklo 70 je napravljeno za udobnost. To je 2-struko staklo koje pruža veliku udobnost sa svim standardnim karakteristikama, uključujući smanjenje zvuka kiše, laminirano sigurnosno staklo, zaštitu od UV zraka i ekstra čvrsto kaljeno staklo.

Roletne

Postoji nekoliko dodataka dostupnih za vaš novi VELUX krovni prozor. Široka paleta roletni pruža bezbroj boja inspirisanih prirodom, korisnih za filtriranje sunčeve svjetlosti i potpunog zatamnjenja tokom popodnevnih dremki. Roletne su dizajnirane da štite vaš tavan od užarene ljetne vrućine ili da zadrže toplotu unutra tokom zime. Roletne su takođe dostupne u električnim i solarnim verzijama!

Jedan krovni prozor ili kombinacija krovnih prozora

Tokom preuređenja potkrovlja, imaćete mogućnost da ugradite ne samo jedan već nekoliko krovnih prozora. Izborom ove opcije dobićete još više sunčeve svjetlosti što će vam poboljšati raspoloženje i zdravlje, a uživaćete u osjećaju većeg prostora nego što zapravo jeste! Takođe, saznajte više o VELUX krovnim balkonima i terasama koje se lako ugrade od profesionalaca! Da li biste željeli da razgovarate sa njima?

Pročitajte još članaka

VELUX roof window solutions come with extra benefits

Check out what they are!

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rješenja za dnevno svjetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i donesete neuporedivu vrijednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim dijelovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savjetovanja, do konačne ugradnje.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rješenja koja su dobra kako za vas tako i za planetu.