Renoviranje potkrovlja: energetska efikasnost

Energetska efikasnost. Čini se da je to samo još jedna popularna riječ koja će vas natjerati da trošite više, zar ne? Ali šta ako popularne riječi koje se pojavljuju u člancima nisu jednake nekim prosječnim teško prodavanim stvarima? Pa, energetska efikasnost je jedan od ovih primjera. Energetska efikasnost je nešto čemu zaista treba da težimo. Hajde da vidimo zašto.

Šta je uopšte „energetska efikasnost“?

Koncept energetske efikasnosti je korišctenje manje energije za obavljanje zadatka sa istim rezultatom. Energetski efikasni domovi troše manje energije za grijanje, hlađenje i pokretanje uređaja. Sa stanovišta potrošača, to je jedan od najboljih i najefikasnijih načina za smanjenje troškova struje uz održavanje prijatne klime u zatvorenom prostoru, a takođe možete i da se borite protiv klimatskih promjena.

Zidna izolacija

Kada je u pitanju renoviranje, postavljanje ili nadogradnja zidne izolacije definitivno mora biti prvi prioritet. Jer izolacija zidova ne samo da sprečava gubitak toplote u vašem domu zimi, već i pomaže da se izbjegne zagrijavanje tokom ljeta. Vaši zidovi su odgovorni za oko 15-20% gubitka toplote u vašem domu1. Shodno tome, pravilno izolovana kuća ima bolje regulisanu unutrašnju temperaturu. To takođe znači da ne morate stalno da provjeravate svoj termostat. Čak i kada morate da regulišete unutrašnju temperaturu pomoću klima uređaja ili grijanja, biće mnogo lakše sa pravilnom izolacijom zidova. Manje ćete trošiti struju, pa ćete dobiti manje račune.

Izolacija potkrovlja

Da li znate koliki je procenat vaših ukupnih troškova za grijanje i hlađenje? Koja je vaša pretpostavka? 30 posto? 40? Pa, čak je i više, zapravo je oko 50-70 procenata2. Gubitak toplote zimi ili hladnog vazduha ljeti znači gubitak energije. Izolacija potkrovlja može vam zaista pomoći da smanjite troškove struje tako što će smanjiti količinu struje potrebnu za kontrolu temperature. Šta je dobra izolacija potkrovlja? Pa, nije stvar samo u izolaciji zidova, već i debljina krovne izolacije treba da bude odgovarajuća, idealno najmanje XXX mm.

Ventilacija potkrovlja

Ventilatori za ventilaciju u potkrovlju obezbjeđuju vam cirkulisanje vazduha u potkrovlju. Oni usisavaju unutrašnji vazduh iz potkrovlja, a zatim ga mijenjaju svježim vazduhom spolja. Proces razmjene vazduha ne samo da doprinosi smanjenju toplote u potkrovlju, već vam pomaže i da smanjite količinu vlage. Takođe je od koristi u vrelim ljetnim danima kada je vaše potkrovlje toplije od stvarne temperature napolju. Ovih dana vanjske tende i roletne mogu mnogo pomoći, smanjujući potrebu za klima uređajima, a samim tim i štede energiju. Zimi, krovna ventilacija funkcioniše na isti način, ali sa drugačijim ciljem. Kada se hladan vazduh koji dolazi spolja sretne sa toplim vazduhom iznutra, može se nakupiti vlaga. Vlaga povećava šanse za pojavu buđi i može izazvati druge neugodne probleme.

Zamjena prozora

Energetski efikasni krovni prozori smanjuju vaše račune za struju i dovode do manje emisije ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku. Jedna od najpoznatijih opcija su proizvodi sa dvostrukim / trostrukim staklom, iako njihova cijena varira u zavisnosti od korišctenih materijala i dizajna. Govoreći o zamjeni prozora, postoji jedan izbor sa kojim ne možete pogriješiti. VELUX kompanija sa preko 80 godina iskustva.

Energetski balans za krovne prozore – tokom grijne sezone – generalno je bolji od energetskog balansa za obične prozore. Energetski balans je važan termin za karakterizaciju prozora; to je balans između solarnog dobitka i gubitka toplote. Krovni prozori vam omogućavaju da uštedite na grijanju tokom sunčanih zimskih dana, jer sunčevo zračenje kroz staklo obezbjeđuje vašem prostoru besplatno grijanje.

VELUX krovni prozori vode računa o toplotnoj izolaciji, privlačenju toplote i energetskoj efikasnosti vašeg potkrovlja. Krovni prozori propuštaju dva puta više dnevne svjetlosti u prostoriju nego vertikalni prozori, a čai i tri puta više od mansardnih prozora. Međutim, 40% stambenih kuća u Evropi izgrađeno je pre 1960-ih, kada je jedva postojala bilo kakva regulativa što se tiče energetskih potreba. Ovim zgradama je hitno potrebno energetski efikasno renoviranje.

Globalno smanjenje potrošnje energije

Izaberite VELUX krovne prozore za maksimalnu udobnost, više dnevne svjetlosti i za pomoć u spasavanju planete! Studija pokazuje da su zgrade i objekti odgovorni za 40% ukupne potrošnje energije u Evropskoj uniji3. Dakle, nije iznenađenje da prozori i krovni prozori mogu imati veliki uticaj na potrošnju energije u zgradama.

Pročitajte još članaka

VELUX roof window solutions come with extra benefits

Check out what they are!

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rješenja za dnevno svjetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i donesete neuporedivu vrijednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim dijelovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savjetovanja, do konačne ugradnje.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rješenja koja su dobra kako za vas tako i za planetu.