Kako sami da renovirate potkrovlje

Da li ste razmišljali o renoviranju svog potkrovlja? To jest, da sami radite renoviranje. Pa, da sami uradite nekoliko koraka u celom procesu konverzije potkrovlja, ili samo renoviranja, može zvučati kao dobra ideja, i da, zaista jeste. Ima više prednosti. . . a dokazati sebi i svojoj porodici da ste pravi majstor je samo jedna od njih.

Ne bojte se, pokušajte

Tokom renoviranja kuće (ili samo potkrovlja), možete naići na neke vidljive i nevidljive prepreke koje je ponekad prilično teško prevazići - finansijski, fizički ili čak mentalno. Frustrirajuće je vidjeti da rokovi dolaze, ali vaš posao je daleko od završenog. Takođe, teško je prihvatiti da je vaše početno predviđanje kvaliteta bilo previše ambiciozno s obzirom na to kakav je rezultat. Da bi projekat ispunio vaša očekivanja, važno je napraviti razliku između dvije kategorije poboljšanja.

Prva kategorija uključuje one zadatke koji ne zahtijevaju nužno stručnost zanatlije, već zapravo možete da ih uradite sami sa dovoljno snage, volje i malo istraživanja. Da bismo pokrenuli vaš „uradi sam“ projekat renoviranja ili konverzije potkrovlja, prikupili smo niz koraka koje možete sami da pratite bez angažovanja majstora.

Da biste stvorili nešto novo, morate se osloboditi nečeg starog

Ono što prvo treba da napravite je da uništite. . . zvuči užasno, zar ne? Ipak, to je apsolutno ključna faza pripreme prije stvaranja nečeg novog. (Čak i najljepše biljke prvo uvenu da bi kasnije procvjetale.)

Zvuči smiješno, ali sama priprema mora da ima svoju pripremnu fazu. Pronađite odjeću za koju vam ne smeta da se zaprlja, a zatim počnite sa uklanjanjem tapeta ako ih imate. Upotrijebite alat ili to uradite ručno nakon što ste tapete pokvasili vodom ili posebnom tečnošću za uklanjanje tapeta. Iako ne postoji univerzalna metoda za uklanjanje svih vrsta podnih obloga, čekić i dijetlo će vam svakako dobro doći tokom procesa. Čišćenje nakon svakog koraka je neophodno kako ne biste ostavljali tragove dok se krećete po kući. Od najveće je važnosti da nosite zaštitnu opremu kad god posao to od vas zahtijeva. Takođe, budite svjesni nivoa opasnosti koje svaki zadatak ima. Na primjer, kada je u pitanju uklanjanje viška otpada sa različitih površina, rad sa brusnim papirom proizvodi prašinu koju ne bi trebalo da udišete. Brušenje, inače, nije korisno samo za uklanjanje viška materijala, već je i pravi način pripreme površina za farbanje.

Dakle, obavili ste 'odmotavanje' sobe i završili ste sa brusnim papirom. . . onda ste spremni da započnete „uradi sam“ renoviranje potkrovlja.

Gipsarski radovi

Gipsarski radovi u potkrovlju mogu biti pravi DIY izazov, ali vrijedi ga savladati jer je ugradnja gips ploča korisna iz više razloga. Ne samo da je lakše i brže od klasičnih zidarskih radova, već je i doprinos vašem ukupnom građevinskom otpadu relativno mali. Takođe, fleksibilnost i mala težina materijala je korist koju pruža ovakvo rješenje, a da ne pominjemo njihovu laku upotrebu pod kosim krovovima. Kada radite ovaj proces, svi električni kablovi se lako mogu postaviti i iza zidova. Gipsane ploče su pogodne i za pregradne i za fasadne zidove. Njihovo postavljanje je odlična ideja za pokrivanje krivina ili drugih neželjenih dijelova zidova. Gipsane ploče takođe dobro služe kao plafonska rješenja. Spuštanje plafona je odličan izbor ako je visina plafona previsoka, ili ako želite da imate neki dodatni element dizajna i posebnu vrstu osvjetljenja.

Krečenje

Kada je u pitanju krečenje, vaš prijatelj broj jedan je vaša mašta. Zapamtite: ne morate da koristite samo jednu boju da biste ofarbali određenu oblast.

Međutim, prije nego što krenete sa krečenjem, trebalo bi da odaberete koji alat ćete koristiti, i trebalo bi da imate poštenu procjenu koliko boje će vam trebati, a zatim kupiti 10% više od procijenjene količine. Ali, prije nego što se opredijelite za određenu boju, kupite uzorak koji možete isprobati. Na ovaj način nećete morati da bacite sav svoj rad ako prethodno zamišljena boja ne odgovara prostoru za koju ste je željeli. Takođe, razmislite o tome koje specifične boje odgovaraju vašem specifičnom prostoru - na primjer, odabir svijetlih boja za kose zidove je uvijek dobra ideja.

Postavljanje laminata

Postavljanje laminata: ovo je dio renoviranja koji mnogi ljudi danas rade sami. Njegova popularnost dolazi iz njegove lako izvodljive prirode. Ne bi trebalo da čekate da vas majstor pozove, možete jednostavno krenuti i sami da postavite pod - ako vjerujete svojim vještinama. Možda postoje dijelovi procesa koji nisu toliko očigledni (sječenje podnih dasaka, mjerenje površine), za njih predlažemo da pažljivo istražite postupak ili zatražite pomoć.

Ne-DIY problemi

Druga kategorija uključuje zadatke koji, u idealnom slučaju nisu stvar „uradi sam“ konverzije ili renoviranja potkrovlja i zahtijevaju majstore: električni radovi, vodovod, grijanje i zamjena ili servis prozora. To je zbog velikog potencijala da na kraju nanesete više štete nego koristi ako se sami bavite ovakvim zadacima. Ako ste planirali opsežno renoviranje, imate priliku da zaista „začinite“ svoje prostore i učinite ih svjetlijim tako što ćete uvesti više svjetla u vaše prostore.

Ako razmišljate o gradnji u potkrovlju kao dijelu rekonstrukcije ili renoviranja starog potkrovlja, uvijek treba da unaprijed planirate svoje korake. Iako je dobijanje novih rješenja za krovne prozore odličan način da svom prostoru u potkrovlju date još jednu dimenziju, trebalo bi da planirate izvođenje takvih radova blizu početka procesa renoviranja. Na taj način ćete se spasiti od suočavanja sa neredom koji proces ugradnje stvara na vašim svježe ofarbanim zidovima ili besprijekornim podovima.

Međutim, morate biti svjesni da zamjena ili ugradnja krovnih prozora nije vrsta posla koji sami možete da uradite, prepustite ga profesionalcima. Koga podrazumijevamo pod profesionalnim? Stručnjaka za krovne prozore, kompaniju VELUX. Imamo preko 80 godina iskustva u oblasti transformacije prostora kao i unošenja dnevne svjetlosti i svježeg vazduha u domove. . . i pored široke palete proizvoda i dodatne opreme, imamo i preporučene majstore koji su spremni da preuzmu svaki projekat renoviranja.

Da li želite da vidite neke primjere?

Koji zadaci treba da prate koje zadatke?

Redoslijed koraka u procesu renoviranja je veoma važan. Definitivno ne biste trebali početi sa farbanjem velikih razmjera i nakon toga zamijeniti krovne prozore. Trebalo bi da bude obrnuto. Šta god da vaše renoviranje podrazumijeva, uvjerite se da ste svjesni pravilnog redoslijeda poslova.

Pročitajte još članaka

VELUX roof window solutions come with extra benefits

Check out what they are!

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rješenja za dnevno svjetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i donesete neuporedivu vrijednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rješenja povećati vrijednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim dijelovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savjetovanja, do konačne ugradnje.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rješenja koja su dobra kako za vas tako i za planetu.