{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Svakodnevna veza s prirodom

Pravljenje ljupkog i otvorenog prostora ispunjenog svjetlošću san je svakoga, a uz odgovarajući dizajn to može biti izvodljivo u bilo kojem prostoru. Potpuno funkcionalan dom u malom prostoru, s modernim rasporedom u tradicionalnom prostoru? Nema problema! U Slovačkoj, u blizini Bratislave, među kućama tradicionalnog izgleda pojavljuje se novi, zanimljiv oblik modernog stanovanja. Prednost jednospratnih bungalova je što se sve prostorije nalaze u jednoj ravni, što omogućava da kuća bude u intenzivnom kontaktu s okolinom, tako da se vlasnici kuće osjećaju bliže prirodi, čak i kada je prostor koji uređuju ograničen.

Pametne ideje bez kompromisa

Arhitekte i dizajneri enterijera suočili su se s nekoliko izazova u domu ove porodice, uglavnom zbog faktora s kojima se mnogi vlasnici kuća moraju suočiti u ovoj novoj vrsti zgrade, a to su veličina parcele, lokacija zgrade i slabo dostupna prirodna svjetlost, što otežava stvaranje doma koji zadovoljava sve potrebe porodice. Arhitekte su ovdje morale osmisliti originalne ideje, obezbjeđujući da ne prave kompromise koji bi doveli do zgrade koja nije upotrebljiva za useljenje porodice. Umjesto toga, tražili su jedinstvena rješenja za stvaranje prijatnog doma ispunjenog dnevnom svjetlosti s izuzetnom atmosferom, gdje osjećaj sunčevih zraka kroz prozore daje energiju tokom dana. Uz pravilnu kombinaciju prozora postavljenih jedan uz drugi, dnevna svjetlost i pogled maksimalno su iskorišteni na svakoj lokaciji u domu, tako da porodica može da uživa u prirodnoj svjetlosti dok pripremaju hranu ili dok sjede na kauču, ali uz roletne i rješenja za toplotnu zaštitu kojima također mogu upravljati.

Trebale su nam neke nesvakidašnje ideje kako bismo konačnu zgradu učinili svijetlim i prozračnim porodičnim domom koji uključuje moderne elemente, a opet se uklapa u prostor.

Dobro osvijetljeni stambeni prostori

Kako bungalov stoji na maloj parceli, kontakt s pejzažom je ograničen, kao i snabdjevanje svjetlošću. Ali uz malo kreativnosti i pametnog rasporeda, pretvorili su te karakteristike zgrade u prednost. Hodnik u kući razdvaja kuću na dva dijela, dnevni i noćni dio. U dominantnom dijelu kuće, gdje su smješteni dnevni boravak, kuhinja i trpezarija, dnevna svjetlost prodire kroz tri VELUX krovna prozora.

Unošenje dnevne svjetlosti u skrivene prostore

Naravno, svjetlost ne smije izostati ni u drugim dijelovima doma. U hodniku i na ulazu u kuću postavljeni su elegantni rasvjetni kanali koji propuštaju dnevnu svjetlost iz krovne ravni prema unutra. VELUX svjetlosni tuneli prenose prirodno svjetlo sve do najskrivenijih prostora u domu, poput ormara za odjeću. Vlasnici su željeli da budu u kontaktu s prirodom i okolnim elementima, pa pronalaze način da to urade i u ovom dijelu kuće. Nalik plafonskom osvjetljenju iznutra i malim svjetlarnicima integrisanim u krovnu konstrukciju izvana, svjetlosni kanali također imaju prednost u tome što omogućavaju ventilaciju, čineći kuću ugodnijom i prijatnijom za život, stvarajući zdravije i privlačnije okruženje. Na ovakvim mjestima krovni prozori imaju dodatnu prednost: vertikalni prozori pružali bi pogled samo na ogradu ili susjednu zgradu, dok krovni prozori pokazuju ukućanima kako oblaci prolaze, povezujući ih s prirodom čak i usred grada ili u gusto izgrađenom prostoru.

Preporučeni VELUX proizvodi
VELUX prozori na elektro upravljanje (GGL)
Idi na proizvode

Vanjske solarne roletne (SSS)
Idi na proizvode
Svjetlosni tunel sa nesavitljivom tubom (TWR)
Idi na proizvode