{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Fotografije ustupio: Matej Lozar
Prirodno u svakom detalju

Koliko se možete približiti svojim korijenima kada gradite potpuno novi, moderan dom u kome će živjeti vaša porodica? Ako pitate dizajnera ovog mjesta, odgovor je – prilično blizu! Kako je porodica željela kuću izgrađenu isključivo od prirodnih materijala, a arhitekta Robert Veselko je već imao iskustva s ovom vrstom građevina i materijala, njihova saradnja rezultirala je modernom, udobnom, ali prirodnom i prizemnom kućom na vrhu brda koja okružuju Dobrnu, napravljenom od gline, slame i drveta.

Bajka koja pripada časopisu o dizajnu enterijera

Zanimljive linije, osvijetljeni enterijeri i par smjelih rasvjetnih tijela daju dodatni karakter ovoj kući nesvakidašnjoj kući, iako prirodni građevinski materijali sami po sebi stvaraju jedinstvenu, zemljanu atmosferu u kući. Ipak, kuća je sve osim staromodna. Ako ništa drugo, izgleda moderno i udobno, bez hladnoće ili vještačkih vibracija. Ovako zamišljate život šumske vile, kada bi šumske vile listale moderne časopise o dizajnu!

Fotografije ustupio: Matej Lozar

Kvalitet stanovanja kreira otvorenost prostora prema sljemenu, što daje osjećaj prozračnosti, i velike staklene površine na južnoj strani koje pružaju dobro prirodno osvjetljenje i pogled na baštu i brdoviti pejzaž u daljini.

Fotografije ustupio: Matej Lozar
Kuća izgrađena za stanovanje

Centralni dio kuće čini prostor za življenje koji obuhvaća dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju, sve uključene u jedno veliko, otvoreno mjesto, stvarajući srce doma. Ovo je mjesto gdje se porodica okuplja i bilo je važno da se stvori osjećaj prostranosti, otvorenosti i privlačnosti, kako bi mogli provoditi vrijeme zajedno bez da se osjećaju zbijeno. Otvorenost sljemena čini prostor još prozračnijim i prostranijim uz VELUX krovne prozore, što stvara osjećaj slobode. Ova je tema, inače, opipljiva u cijeloj zgradi, zahvaljujući prirodnim materijalima i povezanosti s prirodom kroz prozore, može se osjetiti sloboda, čak i u najmanjem uglu kuće. Kuća je dizajnirana i izgrađena za stanovanje, a ne samo kao slika u katalogu, tako da je bilo važno zadržati ovaj osjećaj slobode, a da ne postanete previše „hipi” i žrtvujete udobnost modernog života. Arhitekta se pobrinuo da i na ovom otvorenom, zemljanom mjestu postoji moderna, dobro opremljena kuhinja i da svako ima mali kutak za sebe i za opuštanje. Prostori za spavanje su odvojeni od stambenog dijela poluspratom, što je posljedica prilagođavanja objekta terenu. Omogućava da spavaće sobe budu tihe, a prostor ostavlja otvoren.

Fotografije ustupio: Matej Lozar
Pozdravljanje svjetlosti u kući

Naravno, dnevna svjetlost također ima važnu ulogu u oživljavanju prirodne strane kuće – dok je sjeverna, hladna fasada probijena rijetkim prozorskim otvorima, južna se fasada otvara velikim staklenim površinama koje obezbjeđuju adekvatnu prirodnu svjetlost svim prostorijama u kući i koriste toplotu sunca tokom hladnijeg dijela godine. Zahvaljujući inovativnoj gornjoj ručki, prozor se može ugraditi niže, tako da je pogled odličan i kada stojite i kada sjedite.

Preporučeni VELUX proizvodi
VELUX prozori na elektro upravljanje (GGL)
Idi na proizvode
Prozirna unutrašnja roletna (RFL)
Idi na proizvode

Vanjske solarne roletne (SSS)
Idi na proizvode