{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Pretvaranje stare kuće u svijetli, suvremen dom za penzionere

Trendovi stanovanja se mijenjaju, stoga ono što je bio voljeni dom prije 50 godina možda neće biti u skladu s današnjim standardima. Ali uz dobro oko i prave nadogradnje, ovi podsjetnici na historiju mogu biti sačuvani i oživljeni.
Mračni, jednospratni lančani bungalov u mjestu Schleswig-Holstein izgrađen je 1974. godine i u njemu je živio arhitekta koji ga je dizajnirao više od 40 godina, sve do svoje smrti.

Poslije svih ovih godina mračnih prostora, porodica koja voli svjetlost i njihov četvoronožni cimer Bruno sada su se uselili u ovaj dom i opsežno renovirali i modernizovali imanje. Vlasnici kuće nisu ostavili ništa od mračnog stila 70-ih godina. Uklanjanje nekih zidova i ugradnja novih VELUX prozora za ravne krovove transformisali su nekadašnji djelimično nakrivljen i taman bungalov u svjetlom preplavljen jednoetažni stambeni prostor.

5
Broj prozora

Metamorfoza u modernost

Zadatak Hermannovih da transformišu prostor je imao i svojih prednosti. Dom nije bio u pretjerano lošem stanju i urađene su neke renovacije tokom godina: metamorfoza u modernost je počela još 1990-ih, kada je ravni krov kuće dobio novu krovnu oblogu i, kao dio toga, tri prozora za ravni krov s kupolom. Tokom renoviranja 2018. godine, zamijenjeni su VELUX prozorima za ravne krovove, od kojih je još jedan ugrađen u kupatilu i dnevnom boravku, koji je ujedno i trpezarija.

Prednosti VELUX krovnih prozora

  1. Više kvaliteta života: dodatni prozor na ravnom krovu daje trpezariji još više svjetlosti i čini prostor sofisticiranijim. „Ako se zavalite i opustite nakon obroka, možete uživati i u neometanom pogledu na nebo”, oduševljeno objašnjava Thomas Hermann.

  2. Efikasna ventilacija: s obzirom da se jedan od dva prozora za ravne krovove u kupatilu može otvoriti električnim putem, vlaga se može provjetravati brzo i vrlo efikasno – čak i kada porodica nije kod kuće.

  3. Optimalna klima u zatvorenom prostoru: Klima u zatvorenom prostoru bungalova ostaje prijatna čak i ljeti jer je svih pet prozora za ravne krovove opremljeno tendama s toplotnuom zaštitom: zahvaljujući providnoj mrežastoj tkanini, prostorija je i dalje dovoljno svjetla.
Suvremeni karakter življenja uz puno svjetlosti

Nije samo Bruno zadovoljan prizemljem svog novog doma. Hermannovi se također raduju budućnosti u nevjerovatno transformisanom bungalovu iz 70-ih godina. „Od samog početka smo imali precizne ideje o tome kako želimo dizajnirati promjenu. Ipak, impresivno je vidjeti rezultat u stvarnosti. Moći ćemo uživati još dugi niz godina”, kaže Kerstin Hermann.

Preporučeni VELUX proizvodi
Prozori za ravni krov sa zakrivljenim staklom
Idi na proizvode
Prozora za ravni krov s ravnim staklom
Idi na proizvode
Roletne za zaštitu od toplote (MSU)
Idi na proizvode