{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Fotografije ustupio: Dano Veselský
Skandinavska kuća u Slovačkoj

Jednostavna, moderna kuća čistih linija okružena prirodom – tako izgleda skandinavski dizajn iz snova. Ali kako ovo funkcioniše u planinama Javorníky? Slovački par koji živi u Holandiji odlučio je da kreira kuću za odmor iz snova za svoju veliku porodicu i prijatelje, imajući u cilju prozračan i elegantan skandinavski stil, ali poštujući lokalne tradicije i sjećanje na svoje korijene. Rezultat je slikovito zemljište za odmor koje djeluje kao da je ovaj komad sjevera uvijek pripadao dolini i da mjesto poziva voljene članove porodice na okupljanje i opuštanje, s osjećajem da bi ovo mjesto moglo biti u službi porodice generacijama.

Ljubav na prvi pogled

Cilj para bio je da ima kuću skandinavskog stila sa slovačkim tehničkim standardima i da zadrže dobar odnos sa susjedima tokom i posle gradnje. To i mjesto sa strmim padinama višim od tri metra, definitivno je bio izazov, ali par se zaljubio u zgradu i odlučio da kupi zemlju odmah nakon prve skice kuće. „Zaljubili smo se u lokaciju na prvi pogled ali nismo bili sigurni je li dobra za gradnju” – govore vlasnici. „Ali onog trenutka kada smo pogledali projekte, znali smo da sve što smo mislili da je izazov može da se pretvori u priliku za stvaranje jedinstvene i uzbudljive zgrade i još uvijek čuvamo bilješke o svim detaljima koje smo smatrali obaveznim.”

Fotografije ustupio: Dano Veselský

Dobro izrađeni detalji, prirodni materijali i čiste linije su osigurali da se kuća uklopi u dolinu, ali da se i dalje ističe.

Fotografije ustupio: Dano Veselský
Pronalaženje savršenih žarišnih tačaka

Veliki prozori nisu samo glavni elementi skandinavske arhitekture, već i obezbjeđuju da se kuća napuni svjetlošću i stvaraju prozračnu i umirujuću atmosferu istovremeno povezujući unutrašnji i vanjski prostor. Zgrada je bila osmišljena imajući to na umu, pazeći da se prozori okrenu prema najljepšim žarišnim tačkama, nudeći slikovite poglede iz svakog dijela kuće. Ovo je također pružilo priliku za dodavanje nekih divnih, provokativnih detalja u prostor – jedan od tri VELUX krovna prozora na roditeljskoj spavaćoj sobi gleda na skijašku padinu, dajući mjestu romantičnu i jedinstvenu funkciju, a pogled na ljude koji promiču izaziva vam osmjeh čak i u ovom velikom prestižnom dijelu kuće.

Fotografije ustupio: Dano Veselský
Mirna veza s prirodom

Vanjska strana kuće je u skladu s prirodom, jer su zidovi od cigle obloženi neobrađenim drvetom. Ideja dizajna bila je da drvo s vremenom stari, tako da će se zgrada stalno mijenjati, stariti i razvijati, baš kao i sama priroda. Ovo pomaže modernoj zgradi da izgleda kao da pripada okruženju i da je dio njega. Dizajn unutrašnjosti odgovara vanjskom dizajnu, jer su bijele boje, prirodni materijali i hrastovi podovi postavljeni kako bi se pratila atmosfera prirode. Kuća u mjestu Paprando sada je kruna doline i nema sumnje da tamo pripada.

Preporučeni VELUX proizvodi
VELUX vertikalno rješenje (VFE)
Idi na proizvode
Unutrašnje siesta roletne (DKL)
Idi na proizvode

Vanjske solarne roletne (SSS)
Idi na proizvode